Színház

Hazai és külföldi újdonságok és nagy visszatérők a Trafóban

2011.08.29. 14:57
Ajánlom
2011. szeptember 1-jén Pintér Béla legendás előadásával, a Parasztoperával és vadonatúj honlappal nyitja meg kapuit és új szezonját a Trafó Kortárs Művészetek Háza. Az évadot továbbra is a már megszokott műfaji gazdagság jellemzi, így kortárs táncban, szakrális, jazz-, kortárs és popzenében, képzőművészetben, gyerek- és oktatási programban, különleges, új műfajokban sem lesz hiány.

A 200% tánc sorozat keretében októberben a kanadai RUBBERBANDance Group kiváló táncosai mutatják meg, hogy milyen remek koreográfiai kombinációt alkot a hiphop, a breakdance és a balett, majd november elején a bangladesi származású, brit koreográfus, Akram Khan érkezik legújabb darabjával - lenyűgöző táncosok, gyönyörű színpadkép, a téma pedig a spiritualitás. 2012 tavasza különösen élvezetes lesz a kortárs tánc rajongóinak: újra Budapesten látható majd a belga Rosas, a kanadai Crystal Pite és legújabb koreográfiáját hozza el Emanuel Gat is.  A hazai koreográfusok közül két Lábán Rudolf-díjas alkotó, Frenák Pál és Fehér Ferenc is új darabot készít a Trafóban.

E3E1F1CA-B4C3-48F9-AAF4-0D83FB7CF777

ArtÚr, a Bálna - Trafó sátor

A magyar produkciókon és társulatokon túl (Maladype, PanoDráma, Természetes Vészek Kollektíva, Krétakör, Forte, HOPPart...) a nemzetközi színházi szcéna fontos alkotói és kultikus előadásai fémjelzik az őszt: a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatjuk be Budapesten a képzőművészként is, rendezőként is világhírű William Kentridge és a dél-afrikai The Handspring Puppet Company lélegzetelállító, felnőtteknek szóló Woyzeck-bábelőadását.  Mindössze 2 nappal ezután pedig Mundruczó Kornél kiváló hannoveri rendezését, a Tiszaeszlári Solymosi Esztert. Két kihagyhatatlan előadásról van szó és ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a brit DV8 vendégjátéka is. A fizikai színház műfajának legfontosabb, minden szuperlatívuszt megérdemlő társulata 2012 februárjában érkezik Budapestre.

A zenei évad a Four Bones Harsonakvartett koncertjével és a Jazzforum Budapest sokszínű programjával indul, hogy aztán rögtön lendületes, friss, brit indie-pop és "folctronica" csapatokkal folytatódjon tovább, de a keleti kultúrák meditatívabb zenéire fogékony hallgatóságnak sem kell csalódnia, sőt.  Jelentős újítás azonban az, hogy ebben a szezonban szakrális zenei sorozatunk darabjait és a hazai színházi előadások egy részét is bérletté "csomagolták" össze - így kedvezményesen kísérhető végig a műfaji szempontból hasonló előadások sora. 

Eddig is szerepeltek a Trafó programjában szakrális zenei koncertek, de most fél éven belül négy olyan előadót hallhatunk, akik az általuk képviselt hagyomány legjelentősebb élő mesterei. Kudsi Ergüner a szufi ottomán tradícióját, a Sabri Brothers a qawwali szufit Pakisztánból, Balamurakrishna a dél-indiai, Kayhan Kalhor pedig az ősi perzsa zenét mutatja be a közönségnek. A műfaj rajongóinak hoztuk létre a Szakrális Zenei Bérletet, hogy kedvezményesen járhassák be velünk ezt a zenei utat.

A Krétakör trilógiájának zárófejezete (A papnő), egy történelmi esemény kortárs feldolgozása (Mundruczó Kornél-Bíró Yvette: Tiszaeszlári Solymosi Eszter) német színészek (Staatschauspiel, Hannover) előadásában, és egy Shakespeare-dráma (Ahogy tetszik) a HOPPart és a Nézőművészeti Kft. koprodukciójában, Koltai M. Gábor rendezésében - ezt a három előadást kínálják kedvezményes formában, az Alternatívák - Színházi Bérlet keretében.

A Trafó továbbra is örömmel mutatja be a legizgalmasabb műfaji átmenetekből születő produkciókat. Az évad első két hónapjában pontosan ilyen különleges hibrid lesz Claudio Stellato varázslatos előadása, ami egyszerre tánc, tárgyszínház és új cirkusz. Majd jön a japán Contact Gonzo egy formabontó előadással, ami leginkább kontakt improvizáció némi utcai harccal, verekedéssel és tánccal vegyítve. A veszélyes és nagy figyelmet igénylő mozgássorokat Pándi Balázs dobszólói kísérik élőben.

A Trafó Galéria a 2011/2012-es évadban is Fenyvesi Áron kurátor irányítása alatt működik és szeptember 8-án tárja ki üvegajtaját. Az évadnyitó kiállításból kiderül, hogy vajon álmodnak-e még kortárs képzőművészeink, és ha igen, miről. Álombarikád címmel olyan jelenségek is fókuszba kerülnek majd, mint a posztkommunista tranzitállapot, társadalmi egyenlőtlenségek, vagy a politikai radikalizmus. Novemberben a Kis Varsó művészcsoport által megálmodott mesebeli installáció végképp elrugaszkodik a valóságtól; a galéria tere különös belső csatatérré válik. Aztán az évad közepén jön némi kitekintés Kelet-Közép-Európából: svéd divatfotó-sorozattal és a divatfotózás hazai úttörőivel. Majd továbbra is a fotónál, valamint a liliputi méretarányoknál maradva Szabó Dezső képzőművész - szintén sok szempontból az álomvilághoz köthető - munkái mutatkoznak be.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az új cirkuszi előadások (mint Claudio Stellato és a Cirkus Cirkör produkciója) minden korosztályt lenyűgöznek. Ám akad a 2011/2012-es szezonban egy-két további, más műfajú esemény, ahol a fiatalabb korosztályra is számítanak. Ilyen az Amorf Lovagok zenekar szeptemberi Tócsarobbantó gyerekkoncertje délutáni hangszersimogatással, és ilyen lesz a Japánból importált és a Kitchen Budapesttel közösen szervezett őrült robotfelvonulás, azaz a Bacarobo Kupa 2.0, a hülye robotok - vicces - versenye, ahol 10-től 100 éves korig mindenki tátott szájjal nézheti majd, hogy milyen az igazi szórakoztató elektronika.

Az új évadban is folytatódik a Trafó nagy sikerrel futó oktatási programja, a Beavató Program középiskolások számára. A programban résztvevő diákok saját iskolájukban zajló játékos interaktív előkészítő foglalkozásokon, táncosok, színészek és drámapedagógusok segítségével hangolódhatnak rá a Trafóban látható előadásokra, majd a produkció megtekintése után a Trafó nagytermében feldolgozó foglalkozások során vitathatják meg, mondhatják el, játszhatják el az élményeiket, gondolataikat, próbálhatják ki az előadás díszleteit és találkozhatnak az alkotókkal is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.