Színház

Hazaküldték a nézőket Fehéroroszországban Mundruczó előadásáról

2016.11.04. 11:14
Ajánlom
A Proton Színház Demencia című előadása októberben a minszki TEATR Nemzetközi Színházi Fórumon vendégszerepelt. Ebben az országban 600 fő felett már senkit sem engednek be, mert ennyien már forradalomképesek, így 12 – jeggyel rendelkező – nézőt egyszerűen hazaküldtek.

Mundruczó Kornél csapata mellett a fesztivál vendége volt többek közt a Theatre Vidy Lausanne, a Moscow Pushkin Drama Theatre, illetve a Staatstheater Hannover.

Minszk Teatr

Minszk Teatr

Az előadás végén a közönség állva tapsolt, amiről a kritikusok így írtak: „A Demencia, nos, ilyen az igazi európai színház. Szabad, széles látókörű. Szinte alkotói aktivitást kíván a nézőtől. Jó érzés, amikor a műfaj nem nyomja agyon az előadást, hanem feloldódik a finálé tarkaságában (...) szikrázik, akár a csillagszóró. Mert

ebben az estében volt társadalmi dráma, vígjáték, horror egyaránt, sőt némi szoft pornó is.

A díszlet úgy változtatta az alakját, mint egy Transformer, a színpadra pedig időnként beszüremkedett a mozi” - írta az előadásról Pavel Kanash.

Demencia - Nagy Ervin

Demencia - Nagy Ervin

Irina Goroshko a kultprosvet.by-n így fogalmazott: „Az előadás során Mundruczó többször is regisztert vált, az orránál fogva vezeti a nézőt – hol vígjátékba, hol thrillerbe, hol kortárs művészfilmbe. A figyelem egy pillanatra sem lankadhat: amint a közönség kezdené úgy érezni, hogy érti, mi volt rendezői szándék, a felállás ismét megváltozik. Képtelenség előre kiszámítani, mi jöhet még.”

Azt már láttam, mire képes Mundruczó a filmvásznon, de amit a színházban csinál, az maga a varázslat.

Érvényes ez az izgalmas díszletre, a lenyűgöző színészi játékra és az időnként a megbotránkoztatás határát súroló rendezői ötletekre, de hagyjuk is, hiszen a varázslatban éppen az a jó, hogy megfejthetetlen. Köszönet Angelika Krasevszkajának, hogy elhozta nekünk, ide Minszkbe ezt a – képtelen hangzású magyar nyelven megszólaló – mágikus világot - lelkendezett Anna Jefremenko.

Demencia  Budapesten legközelebb 2016. november 8-án a Vígszínházban lesz látható, ahová egy év után tér vissza az előadás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.