Színház

Házassági ajánlatok a SzínházTV-től

2021.01.11. 15:25
Ajánlom
Két, látszólag teljesen átlagos család mindennapjai elevenednek meg a héten a SzínházTV képernyőjén. A helyzetek ismerősek, a szereplők akár a rokonaink is lehetnének. Éppen ettől tűnnek a Játékszín és az Orlai Produkció előadásai egyszerre képtelenségnek, mégis nagyon valóságosnak.

A Legyen a feleségem! mesterien megrajzolt komédiájában a Játékszín színpada hirtelen Jim Watt kissé rendetlen, de azért otthonos lakásává változik, ahol első ránézésre minden tökéletesen rendben van, hiszen ott van mellette élete szerelme. Jim éli világát, élvezi a nagyváros minden előnyét, ám hirtelen megérkezik Amerikából a házasságpárti nagyfőnök. A férfi pedig, hogy ne okozzon csalódást „szabados” életével, megkéri a barátnője kezét… ám mivel annak nem tetszik a kamujegyesség, Jim felsorakoztatja a hölgyismerőseit. A terv beválik, a nők egytől egyig azt hiszik, hogy vőlegényük csak arra vár, hogy az oltárnál kimondja a boldogító igent, nem is sejtve, hogy Jim képzeletbeli naptárában hány név is sorakozik ugyanilyen reményekkel. Az eredmény aztán eszeveszett kavarodás és természetesen féktelen nevetés.

31275-152625.jpg

jelenet a Párterápiából (Fotó/Forrás: Takács Attila / Orlai Produkció)

Nem ilyen mulatságos a helyzet, ha egy házasság válságba kerül, ez pedig gyönyörűen kirajzolódik a Párterápián. Daniel Glattauer drámájának szereplői már túl vannak az első fellángoláson, és végső kétségbeesésükben, hogy megmentsenek a rég kihűlt kapcsolatot, szakemberhez fordulnak. Mulattató és elgondolkodtató helyzetek követik egymást, amik látszólagos könnyedségük ellenére az emberi lélek legmélyét mutatják meg.

Legyen a feleségem! előadása január 14-én (csütörtökön), a Párterápia pedig 16-án (szombaton) 19:00 órától látható élőben a SzínházTV oldalán, aki pedig lemaradna, a stream után 24 órán keresztül visszanézheti egy alkalommal.

Fejléckép: jelenet a Legyen a feleségem!-ből (forrás: Játékszín)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.