Színház

Heinrich von Kleistre emlékezik a Collegium Hungaricum Berlin

2011.11.08. 16:24
Ajánlom
A német író halálának 200. évfordulójára emlékezik a németországi emlékévhez kapcsolódóan a berlini magyar kulturális intézet is.

A német Kleist-év keretében a Collegium Hungaricum (CHB) szorosan együttműködik a németországi emlékév hivatalos szervezőivel, a Kleist Társasággal, az Odera menti Frankfurt Kleist Múzeumával, valamint a berlini Maxim Gorkij Színházzal. A berlini magyar kulturális intézet közvetlen szomszédságában lévő Gorkij Színház az évforduló alkalmából Kleist összes színpadi művét bemutatja egy kéthetes intenzív előadás-sorozat keretében. A különleges Kleist-fesztivál 2011. november 21-én az író halálának évfordulóján zárul.

A CHB a hét végétől több szálon is csatlakozik a kezdeményezéshez, és a színház Kleist-fesztiváljához. Az intézet a CHB épületének teljes homlokzatát elfoglaló, az utcával, a várossal élő kapcsolatban álló mozgóképes, hangos vetítéssel hívja fel a figyelmet a szomszédos színházban, valamint az épületben zajló eseményekre. A Kleist-év alkalmából az intézetben a többi között multimédiás kiállításra, irodalmi estre, filmvetítésre és konferenciára kerül sor.

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist 1777. október 18-án született az Odera menti Frankfurtban. Drámaíróként, novellaszerzőként és publicistaként is jelentős életművet alkotott. A családi tradíciót követve belépett a hadseregbe, de magánúton matematikai és filozófiai tanulmányokat folytatott, majd a katonai pályát feladva szülővárosának egyetemére iratkozott be. Kezdetben különösen a természettudományok érdekelték, ám hamarosan elfordult azoktól. Járt Párizsban, Svájcban egy rövid ideig földműveléssel foglalkozott, majd visszatért Németországba, és ismét állami hivatalnoki - ezúttal diplomáciai - szolgálatot vállalt. 1807-ben francia hatóságok kémkedés vádjával letartóztatták. Több folyóiratot tervezett és indított, melyek művészetiek és közéletiek voltak, a Phöbus mellékleteként jelent meg a Pentheszileia, míg a Berliner Abendblätter azzal lett népszerű, hogy rendőrségi híreket is közölt. A cenzúra azonban nem nézte jó szemmel működését, Kleist elszegényedett, és az öngyilkosságot látta egyetlen kiútnak. Társat keresett tettéhez, akit egy gyógyíthatatlan rákos beteg, Henriette Vogel személyében talált meg. Először lelőtte a nőt, majd magával is végzett 1811. november 21-én.

A Kleist-drámák hőseit szélsőséges érzelmek és idegállapotok, (ön)pusztító felelősségtudat és fegyelem jellemzik, szerelem, hatalom, háború és politika szőtte hálóban vergődnek. Hatottak rá Schiller művei és a lovagdrámák. Első bemutatott darabja a shakespeare-i mintát követő Schroffenstein család volt (1802-3), ezt követte a Moliére inspirálta Amphitryon és az Euripidész hatására írt Pentheszileia, majd a Hermann csatája. 1808-ban keletkezett A heilbronni Katica avagy a tűzpróba, majd egy vígjáték, Az eltört korsó, míg talán legnépszerűbb műve, a Homburg hercege  1821-ben, a hátrahagyott írásai között jelent meg csakúgy, mint a sokakat - köztük Sütő Andrást és Tasnádi István- megihlető Kolhaas Mihály című elbeszélés. Kleist kortársai nem értékelték drámáit, hol a közönség, hol a kritikusok - különösen Goethe - támadták: némelyiket hosszúnak, a túl sok helyszín és szereplő miatt előadhatatlannak tartották, a szerzőt és karaktereit túl szkeptikusnak érezték.

Ebben az évadban a Kecskeméti Katona József Színház mutat be Kleist-művet (Az eltört korsó), a Nemzeti Színházban pedig decembertől látható az Egy lócsiszár virágvasárnapja című Kleist inspirálta Sütő András-dráma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.
Színház ajánló

4 mondat a FÉMről

Kis színház vagyunk, kis költségvetéssel, ám annál nagyobb kiadásokkal. Próbáljuk a magunk erejéből fenntartani ezt a belvárosi kulturális teret, de magunk kevesek vagyunk ahhoz, hogy mindenkihez eljusson a hírünk.