Színház

Heinrich von Kleistre emlékezik a Collegium Hungaricum Berlin

2011.11.08. 16:24
Ajánlom
A német író halálának 200. évfordulójára emlékezik a németországi emlékévhez kapcsolódóan a berlini magyar kulturális intézet is.

A német Kleist-év keretében a Collegium Hungaricum (CHB) szorosan együttműködik a németországi emlékév hivatalos szervezőivel, a Kleist Társasággal, az Odera menti Frankfurt Kleist Múzeumával, valamint a berlini Maxim Gorkij Színházzal. A berlini magyar kulturális intézet közvetlen szomszédságában lévő Gorkij Színház az évforduló alkalmából Kleist összes színpadi művét bemutatja egy kéthetes intenzív előadás-sorozat keretében. A különleges Kleist-fesztivál 2011. november 21-én az író halálának évfordulóján zárul.

A CHB a hét végétől több szálon is csatlakozik a kezdeményezéshez, és a színház Kleist-fesztiváljához. Az intézet a CHB épületének teljes homlokzatát elfoglaló, az utcával, a várossal élő kapcsolatban álló mozgóképes, hangos vetítéssel hívja fel a figyelmet a szomszédos színházban, valamint az épületben zajló eseményekre. A Kleist-év alkalmából az intézetben a többi között multimédiás kiállításra, irodalmi estre, filmvetítésre és konferenciára kerül sor.

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist 1777. október 18-án született az Odera menti Frankfurtban. Drámaíróként, novellaszerzőként és publicistaként is jelentős életművet alkotott. A családi tradíciót követve belépett a hadseregbe, de magánúton matematikai és filozófiai tanulmányokat folytatott, majd a katonai pályát feladva szülővárosának egyetemére iratkozott be. Kezdetben különösen a természettudományok érdekelték, ám hamarosan elfordult azoktól. Járt Párizsban, Svájcban egy rövid ideig földműveléssel foglalkozott, majd visszatért Németországba, és ismét állami hivatalnoki - ezúttal diplomáciai - szolgálatot vállalt. 1807-ben francia hatóságok kémkedés vádjával letartóztatták. Több folyóiratot tervezett és indított, melyek művészetiek és közéletiek voltak, a Phöbus mellékleteként jelent meg a Pentheszileia, míg a Berliner Abendblätter azzal lett népszerű, hogy rendőrségi híreket is közölt. A cenzúra azonban nem nézte jó szemmel működését, Kleist elszegényedett, és az öngyilkosságot látta egyetlen kiútnak. Társat keresett tettéhez, akit egy gyógyíthatatlan rákos beteg, Henriette Vogel személyében talált meg. Először lelőtte a nőt, majd magával is végzett 1811. november 21-én.

A Kleist-drámák hőseit szélsőséges érzelmek és idegállapotok, (ön)pusztító felelősségtudat és fegyelem jellemzik, szerelem, hatalom, háború és politika szőtte hálóban vergődnek. Hatottak rá Schiller művei és a lovagdrámák. Első bemutatott darabja a shakespeare-i mintát követő Schroffenstein család volt (1802-3), ezt követte a Moliére inspirálta Amphitryon és az Euripidész hatására írt Pentheszileia, majd a Hermann csatája. 1808-ban keletkezett A heilbronni Katica avagy a tűzpróba, majd egy vígjáték, Az eltört korsó, míg talán legnépszerűbb műve, a Homburg hercege  1821-ben, a hátrahagyott írásai között jelent meg csakúgy, mint a sokakat - köztük Sütő Andrást és Tasnádi István- megihlető Kolhaas Mihály című elbeszélés. Kleist kortársai nem értékelték drámáit, hol a közönség, hol a kritikusok - különösen Goethe - támadták: némelyiket hosszúnak, a túl sok helyszín és szereplő miatt előadhatatlannak tartották, a szerzőt és karaktereit túl szkeptikusnak érezték.

Ebben az évadban a Kecskeméti Katona József Színház mutat be Kleist-művet (Az eltört korsó), a Nemzeti Színházban pedig decembertől látható az Egy lócsiszár virágvasárnapja című Kleist inspirálta Sütő András-dráma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.