Színház

Heinrich von Kleistre emlékezik a Collegium Hungaricum Berlin

2011.11.08. 16:24
Ajánlom
A német író halálának 200. évfordulójára emlékezik a németországi emlékévhez kapcsolódóan a berlini magyar kulturális intézet is.

A német Kleist-év keretében a Collegium Hungaricum (CHB) szorosan együttműködik a németországi emlékév hivatalos szervezőivel, a Kleist Társasággal, az Odera menti Frankfurt Kleist Múzeumával, valamint a berlini Maxim Gorkij Színházzal. A berlini magyar kulturális intézet közvetlen szomszédságában lévő Gorkij Színház az évforduló alkalmából Kleist összes színpadi művét bemutatja egy kéthetes intenzív előadás-sorozat keretében. A különleges Kleist-fesztivál 2011. november 21-én az író halálának évfordulóján zárul.

A CHB a hét végétől több szálon is csatlakozik a kezdeményezéshez, és a színház Kleist-fesztiváljához. Az intézet a CHB épületének teljes homlokzatát elfoglaló, az utcával, a várossal élő kapcsolatban álló mozgóképes, hangos vetítéssel hívja fel a figyelmet a szomszédos színházban, valamint az épületben zajló eseményekre. A Kleist-év alkalmából az intézetben a többi között multimédiás kiállításra, irodalmi estre, filmvetítésre és konferenciára kerül sor.

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist 1777. október 18-án született az Odera menti Frankfurtban. Drámaíróként, novellaszerzőként és publicistaként is jelentős életművet alkotott. A családi tradíciót követve belépett a hadseregbe, de magánúton matematikai és filozófiai tanulmányokat folytatott, majd a katonai pályát feladva szülővárosának egyetemére iratkozott be. Kezdetben különösen a természettudományok érdekelték, ám hamarosan elfordult azoktól. Járt Párizsban, Svájcban egy rövid ideig földműveléssel foglalkozott, majd visszatért Németországba, és ismét állami hivatalnoki - ezúttal diplomáciai - szolgálatot vállalt. 1807-ben francia hatóságok kémkedés vádjával letartóztatták. Több folyóiratot tervezett és indított, melyek művészetiek és közéletiek voltak, a Phöbus mellékleteként jelent meg a Pentheszileia, míg a Berliner Abendblätter azzal lett népszerű, hogy rendőrségi híreket is közölt. A cenzúra azonban nem nézte jó szemmel működését, Kleist elszegényedett, és az öngyilkosságot látta egyetlen kiútnak. Társat keresett tettéhez, akit egy gyógyíthatatlan rákos beteg, Henriette Vogel személyében talált meg. Először lelőtte a nőt, majd magával is végzett 1811. november 21-én.

A Kleist-drámák hőseit szélsőséges érzelmek és idegállapotok, (ön)pusztító felelősségtudat és fegyelem jellemzik, szerelem, hatalom, háború és politika szőtte hálóban vergődnek. Hatottak rá Schiller művei és a lovagdrámák. Első bemutatott darabja a shakespeare-i mintát követő Schroffenstein család volt (1802-3), ezt követte a Moliére inspirálta Amphitryon és az Euripidész hatására írt Pentheszileia, majd a Hermann csatája. 1808-ban keletkezett A heilbronni Katica avagy a tűzpróba, majd egy vígjáték, Az eltört korsó, míg talán legnépszerűbb műve, a Homburg hercege  1821-ben, a hátrahagyott írásai között jelent meg csakúgy, mint a sokakat - köztük Sütő Andrást és Tasnádi István- megihlető Kolhaas Mihály című elbeszélés. Kleist kortársai nem értékelték drámáit, hol a közönség, hol a kritikusok - különösen Goethe - támadták: némelyiket hosszúnak, a túl sok helyszín és szereplő miatt előadhatatlannak tartották, a szerzőt és karaktereit túl szkeptikusnak érezték.

Ebben az évadban a Kecskeméti Katona József Színház mutat be Kleist-művet (Az eltört korsó), a Nemzeti Színházban pedig decembertől látható az Egy lócsiszár virágvasárnapja című Kleist inspirálta Sütő András-dráma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.