Színház

Herczog Noémi és Patonay Anita kapta a Bécsy Tamás-díjat

2022.08.29. 09:45
Ajánlom
Az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány döntése értelmében Herczog Noémi szerkesztő-kritikus, valamint Patonay Anita, a magyar színházi neveléssel foglalkozó társulatok aktív és elismert tagja megosztva veheti át az elismerést.

A Bécsy Tamás-díjat az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány kutatóközössége a veszprémi Színháztudományi Tanszék első induló szemeszterének 25. évfordulóján alapította azzal a céllal, hogy ilyen módon emlékezzen meg a színháztudomány magyarországi intézményeinek megalapítójáról, Bécsy Tamásról.

A díjat minden évben a szakember születésnapján, augusztus 28-án hirdetik ki, a díjátadóra pedig ősszel kerül sor.

Az MTA és a Theatron indoklása szerint Herczog Noémi munkássága ráirányítja a figyelmet a színháztudomány és a színikritika szerepére és jelentőségére, májusban megjelent könyve pedig segít a nemzeti önismeret elmélyítésében és aktualizálás nélkül, szakszerűen és elegánsan mutat rá a színház és kritikája egykori és mai helyzete közti analógiákra.

Patonay Anita a színházi nevelési társulatok munkáját segítve azzal érdemelte ki a díjat, hogy közel hat évnyi kutatómunkával elkezdte a mozgalom magyarországi történetének feltárását.

Herczog Noémi az ELTE elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált 2018-ban, újságíróként és oktatóként egyaránt tevékenykedik. A Színház folyóirat szerkesztői, és az Élet és Irodalom színikritikusi munkái mellett tanít a Freeszfén, valamint a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának adjunktusa. Több színházi témájú kiadvány elkészítésében is részt vett, 2022-ben jelent meg saját kötete KUSS! Feljelentő színikritika a Kádár-korban címmel.

Patonay Anita is az ELTE-ről indult, színészként és drámapedagógusként dolgozik. Fő területe a színházi nevelési előadások, rendszeresen szervez feldolgozó és beavató programokat, meseterápiás képzéseket.

Fejléckép: Herczog Noémi és Patonay Anita (forrás: Magyar Tudományos Akadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.