Színház

Herczog Noémi és Patonay Anita kapta a Bécsy Tamás-díjat

2022.08.29. 09:45
Ajánlom
Az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány döntése értelmében Herczog Noémi szerkesztő-kritikus, valamint Patonay Anita, a magyar színházi neveléssel foglalkozó társulatok aktív és elismert tagja megosztva veheti át az elismerést.

A Bécsy Tamás-díjat az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány kutatóközössége a veszprémi Színháztudományi Tanszék első induló szemeszterének 25. évfordulóján alapította azzal a céllal, hogy ilyen módon emlékezzen meg a színháztudomány magyarországi intézményeinek megalapítójáról, Bécsy Tamásról.

A díjat minden évben a szakember születésnapján, augusztus 28-án hirdetik ki, a díjátadóra pedig ősszel kerül sor.

Az MTA és a Theatron indoklása szerint Herczog Noémi munkássága ráirányítja a figyelmet a színháztudomány és a színikritika szerepére és jelentőségére, májusban megjelent könyve pedig segít a nemzeti önismeret elmélyítésében és aktualizálás nélkül, szakszerűen és elegánsan mutat rá a színház és kritikája egykori és mai helyzete közti analógiákra.

Patonay Anita a színházi nevelési társulatok munkáját segítve azzal érdemelte ki a díjat, hogy közel hat évnyi kutatómunkával elkezdte a mozgalom magyarországi történetének feltárását.

Herczog Noémi az ELTE elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált 2018-ban, újságíróként és oktatóként egyaránt tevékenykedik. A Színház folyóirat szerkesztői, és az Élet és Irodalom színikritikusi munkái mellett tanít a Freeszfén, valamint a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának adjunktusa. Több színházi témájú kiadvány elkészítésében is részt vett, 2022-ben jelent meg saját kötete KUSS! Feljelentő színikritika a Kádár-korban címmel.

Patonay Anita is az ELTE-ről indult, színészként és drámapedagógusként dolgozik. Fő területe a színházi nevelési előadások, rendszeresen szervez feldolgozó és beavató programokat, meseterápiás képzéseket.

Fejléckép: Herczog Noémi és Patonay Anita (forrás: Magyar Tudományos Akadémia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.