Színház

Hernádi Judit: "Csak együtt lehetünk jók"

2011.06.15. 09:00
Ajánlom
Az Andrews Sisters legendás amerikai énektrió dalai alapján írt darabot Parti Nagy Lajos. A Bandy-lányok című zenés játékot az Orlai Produkciós Iroda mutatja be a Belvárosi Színházban június közepén. Hernádi Judit most dolgozik először Udvaros Dorottyával és Ascher Tamással.

- Az olvasópróbán volt egy olyan érzetem, hogy ez nem igazán színdarab; a szövegek inkább a dalok összekötéséhez kellenek. Mostanra viszont már egész kerek lett a sztori. Ez hogyan alakult?

- A legelején volt tizenkét dal, köztük pedig rövid jelenetek, amik vagy kapcsolódtak a dalokhoz, vagy önmagukban is megálltak. Időközben készült el a dalok, és a hozzájuk kapcsolódó, kapcsolható jelenetek sorrendje. Úgy mozaikoztuk, szerkesztettük össze a prózai részeket, ahogy a dalok megkívánták. Kicsit meg is húztuk a szövegeket. Ez olyasmi, mint amikor az ember visszaemlékezik valamire, akár az egész életére, és nem azonnal látja az egészet, hanem csak a végére rakódnak össze az apró darabok. Itt is ez van: a végére áll össze, hogy ez nem puszta jelenetsor a dalok között, hanem kialakul egy színdarab.

- Ragaszkodtatok Parti Nagy Lajos szövegéhez, vagy hozzá is tettetek? Végül is, beleférhet.

- A szövegek, a mondatok alapvetően nem változtak az olvasópróba óta. Néhány saját mondat került csak bele, ezeket a helyzetek szülték a próbák alatt, a mi életünkről szólnak, de teljes mértékben belesimulnak az eredeti szövegbe, nem fognak kilógni.

- Sem Udvarossal, sem Ascherral nem dolgoztál még. Működik?

- Dorottya teljesen másik lény, másik habitus, másik idegrendszer, mint én. Az a jó, hogy itt van Ascher Tamás, és kordában tart minket. Nem lehet egyszerű dolga. Azt érzem, hogy megértem az irányvonalat, amit ad, és azt hiszem, meg is tudom csinálni, amit kér. Nem hagy minket összevissza tekeregni, megszabja a határokat, hogy egy-egy szituációban mettől meddig mehetünk, és egy-egy ponton merre induljunk tovább. Ezt ő nagyon jól csinálja. Különös érzeke van ahhoz, hogy ül, figyel, mindenkiből a legjobbat szedi ki, és azokat illeszti egymáshoz.

- És Dorottya? Az, hogy egy évfolyamba jártatok a főiskolán, és azóta jóban is vagytok, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól is tudtok együtt dolgozni.

- Igen, ez most derül ki. Ez a puding próbája. Épp tanuljuk egymást. Egy rövid tévéfelvételben dolgoztunk csak együtt, ahol az derült ki számunkra, hogy életképes lehet, ha mi együtt dolgozunk. És elkezdtük ezzel komolyabban foglalkozni. Megvártuk egymást, Parti Nagyot, Aschert, én megvártam Dorkát, ők megvártak engem, mire végre összejött. Ez több mint két év volt.

- Akkor itt nagy akarás volt.

- Bizony. Remélem, ebben az esetben nem nyögés lesz a vége... Inkább danolás. Ez csak együtt lehet jó. Egymás nélkül nem megy. Ha Dorkának nincs sikere, akkor nekem sincs, és fordítva.

- Kívülről nézve teljesen jól kiegészítitek egymást. Látok a színpadon egy szőkét, aki folyamatosan pörög, és egy vöröset, aki ezt halálos nyugalommal tűri.

- Az jó, ha ezt látod. Az interferencia törvényei szerint is a két egyforma dolog gyilkolja le egymást. Szerintem jól működik együtt ez a kétféle karakter, mert érdekes. Más a munkatempónk is, Dorka például nagyon hamar megtanulja a koreográfiákat, de később nem mindig pontosan emlékszik rájuk. Nekem többször kell megmutatni, de akkor rögzül.

- A dalokat könnyen tanultátok? Muzikálisak vagytok mindketten, de azért itt elég komoly jazzharmóniák vannak.

- Van, ahol nagyon nehéz, van, ahol kevésbé, van, amit már teljesen jól tudunk. Ezek a dalok eredetileg három szólamra íródtak, de mi csak ketten vagyunk, és így kell hasonló hangzást elérni. Megkaptuk a kétszólamú kottákat, de a szólamok nem mindig passzoltak a hangfekvésünkhöz, így azzal volt a legtöbb munkánk, hogy kipróbáljuk, mikor melyik szólamot énekeljük. Időnként ugrálunk egymás sorai között... Egyelőre nem látom, hogy mi lesz ebből az egészből. Dolgozunk, most tartunk ott, hogy az egyes elemeket - dalokat, koreográfiát, szövegeket - egymásra pakoljuk és összesimítsuk. Aztán remélhetőleg az lesz a végeredmény, amit szerettünk volna.


A Bandy-lányok

Június 18., 19., 20., 21., 30. 20:00 - Belvárosi Színház

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.