Színház

Hernádi Judit: "Csak együtt lehetünk jók"

2011.06.15. 09:00
Ajánlom
Az Andrews Sisters legendás amerikai énektrió dalai alapján írt darabot Parti Nagy Lajos. A Bandy-lányok című zenés játékot az Orlai Produkciós Iroda mutatja be a Belvárosi Színházban június közepén. Hernádi Judit most dolgozik először Udvaros Dorottyával és Ascher Tamással.

- Az olvasópróbán volt egy olyan érzetem, hogy ez nem igazán színdarab; a szövegek inkább a dalok összekötéséhez kellenek. Mostanra viszont már egész kerek lett a sztori. Ez hogyan alakult?

- A legelején volt tizenkét dal, köztük pedig rövid jelenetek, amik vagy kapcsolódtak a dalokhoz, vagy önmagukban is megálltak. Időközben készült el a dalok, és a hozzájuk kapcsolódó, kapcsolható jelenetek sorrendje. Úgy mozaikoztuk, szerkesztettük össze a prózai részeket, ahogy a dalok megkívánták. Kicsit meg is húztuk a szövegeket. Ez olyasmi, mint amikor az ember visszaemlékezik valamire, akár az egész életére, és nem azonnal látja az egészet, hanem csak a végére rakódnak össze az apró darabok. Itt is ez van: a végére áll össze, hogy ez nem puszta jelenetsor a dalok között, hanem kialakul egy színdarab.

- Ragaszkodtatok Parti Nagy Lajos szövegéhez, vagy hozzá is tettetek? Végül is, beleférhet.

- A szövegek, a mondatok alapvetően nem változtak az olvasópróba óta. Néhány saját mondat került csak bele, ezeket a helyzetek szülték a próbák alatt, a mi életünkről szólnak, de teljes mértékben belesimulnak az eredeti szövegbe, nem fognak kilógni.

- Sem Udvarossal, sem Ascherral nem dolgoztál még. Működik?

- Dorottya teljesen másik lény, másik habitus, másik idegrendszer, mint én. Az a jó, hogy itt van Ascher Tamás, és kordában tart minket. Nem lehet egyszerű dolga. Azt érzem, hogy megértem az irányvonalat, amit ad, és azt hiszem, meg is tudom csinálni, amit kér. Nem hagy minket összevissza tekeregni, megszabja a határokat, hogy egy-egy szituációban mettől meddig mehetünk, és egy-egy ponton merre induljunk tovább. Ezt ő nagyon jól csinálja. Különös érzeke van ahhoz, hogy ül, figyel, mindenkiből a legjobbat szedi ki, és azokat illeszti egymáshoz.

- És Dorottya? Az, hogy egy évfolyamba jártatok a főiskolán, és azóta jóban is vagytok, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól is tudtok együtt dolgozni.

- Igen, ez most derül ki. Ez a puding próbája. Épp tanuljuk egymást. Egy rövid tévéfelvételben dolgoztunk csak együtt, ahol az derült ki számunkra, hogy életképes lehet, ha mi együtt dolgozunk. És elkezdtük ezzel komolyabban foglalkozni. Megvártuk egymást, Parti Nagyot, Aschert, én megvártam Dorkát, ők megvártak engem, mire végre összejött. Ez több mint két év volt.

- Akkor itt nagy akarás volt.

- Bizony. Remélem, ebben az esetben nem nyögés lesz a vége... Inkább danolás. Ez csak együtt lehet jó. Egymás nélkül nem megy. Ha Dorkának nincs sikere, akkor nekem sincs, és fordítva.

- Kívülről nézve teljesen jól kiegészítitek egymást. Látok a színpadon egy szőkét, aki folyamatosan pörög, és egy vöröset, aki ezt halálos nyugalommal tűri.

- Az jó, ha ezt látod. Az interferencia törvényei szerint is a két egyforma dolog gyilkolja le egymást. Szerintem jól működik együtt ez a kétféle karakter, mert érdekes. Más a munkatempónk is, Dorka például nagyon hamar megtanulja a koreográfiákat, de később nem mindig pontosan emlékszik rájuk. Nekem többször kell megmutatni, de akkor rögzül.

- A dalokat könnyen tanultátok? Muzikálisak vagytok mindketten, de azért itt elég komoly jazzharmóniák vannak.

- Van, ahol nagyon nehéz, van, ahol kevésbé, van, amit már teljesen jól tudunk. Ezek a dalok eredetileg három szólamra íródtak, de mi csak ketten vagyunk, és így kell hasonló hangzást elérni. Megkaptuk a kétszólamú kottákat, de a szólamok nem mindig passzoltak a hangfekvésünkhöz, így azzal volt a legtöbb munkánk, hogy kipróbáljuk, mikor melyik szólamot énekeljük. Időnként ugrálunk egymás sorai között... Egyelőre nem látom, hogy mi lesz ebből az egészből. Dolgozunk, most tartunk ott, hogy az egyes elemeket - dalokat, koreográfiát, szövegeket - egymásra pakoljuk és összesimítsuk. Aztán remélhetőleg az lesz a végeredmény, amit szerettünk volna.


A Bandy-lányok

Június 18., 19., 20., 21., 30. 20:00 - Belvárosi Színház

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház ajánló

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház ajánló

Megkapó emberi történetek adventkor és az ünnepek után is a Bethlenben

Hangolódjon kamaradarabjainkkal az ünnepekre vagy lepje meg élményutalvánnyal szeretteit! Tordai Teri és Horváth Lili, Udvaros Dorottya és Földes Eszter, Igó Éva és Zoltán Áron, Vándor Éva és Szalai Ádám, Grisnik Petra és Gőz István, illetve Blaskó Péter és Szilágyi Ágota párosai várják élőben és az online térben is a közönséget a Bethlen Téri Színházban.
Színház interjú

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.