Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

2021.06.22. 15:05
Ajánlom
A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.

A világjárvány miatt nehéz évet zárt a színház, hiszen a tervezett hat bemutatóból pusztán kettőt tudtak megtartani, a Csapodárok és a Gina című előadásokat. A november óta bezárt színház hátországában és az online térben azonban rengeteg munka zajlott:

ősszel debütált a Kortárs Felbeszélések podcast;

streamelték a Csapodárok című előadás premiérjét, fejlesztettek egy interaktív platformot, ahol elérhetővé vált a Radnóti Magazin, online zajlottak a RIM ifjúsági műhely foglalkozásai, végül próbáltak három előadást is, amiből a Don Carlost virtuálisan be is mutatta a színház.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza1-144311.jpg

Radnóti Színház évadzáró (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Tavasszal adománygyűjtést szervezett a társulat, és az így összegyűlt támogatásokat négy kórház számára ajánlották fel, egy rövid műsor keretében.

Habár régi és új stream-előadásokkal is tartották a kapcsolatot a nézőkkel, de így is a korábbi évek nézőszámának csupán 15%-át érték el.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza7-132833.jpg

Kováts Adél, Magyar Éva, Bálint András (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

„A sok-sok újratervezés, zoom-találkozók, folytonos stratégiázás, agyalás, hogy miként mutatkozzunk meg a felszín felett, sokunkat elfárasztott. Most arra kérek mindenkit, hogy »kezdjünk el folytatódni«, keressük a motivációt, az újult erőt és tegyük a dolgunkat a hivatásunk és emberségünk szerint.”

– fogalmazott Kováts Adél a színház igazgatója, aki idén februárban újabb öt évre szóló megbízást kapott a Radnóti igazgatására.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza4-142914.jpg

László Zsolt és Schneider Zoltán (háttal) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

A Radnóti Színház  2021/2022-es évadban hét új bemutatót tűz műsorára:

Szeptember 7-én debütál Roberto Bolano Vad nyomozók című darabja Kelemen Kristóf rendezésében, míg Valló Péter nevéhez fűződő Egy csepp méz című színművet, szeptember 26-tól láthatja a közönség.

Bálint András estje, a Szerb Antal száz verse című előadás Deák Krisztina rendezésében, október 3-tól megtekinthető.

Október 10-tól látható a Don Carlos című előadás, melyet Nagy Péter István álmodott színpadra, majd december 19-én Tom Stoppard Travesztiák című darabját mutatják be Valló Péter rendezésében.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza3-133148.jpg

Nagy Márk, Nagy Péter István (balról) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Az Antigonét Porogi Dorka rendezésében 2022. március 6-án tűzi először műsorára teátrum, míg Nagy Péter István rendezte a 451 Fahrenheit című színdarabot, 2022. május 8-án.

További információ és jegyvásárlás a színház oldalán elérhető.

Fejléckép: Radnóti Színház évadzáró (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.