Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

2021.06.22. 15:05
Ajánlom
A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.

A világjárvány miatt nehéz évet zárt a színház, hiszen a tervezett hat bemutatóból pusztán kettőt tudtak megtartani, a Csapodárok és a Gina című előadásokat. A november óta bezárt színház hátországában és az online térben azonban rengeteg munka zajlott:

ősszel debütált a Kortárs Felbeszélések podcast;

streamelték a Csapodárok című előadás premiérjét, fejlesztettek egy interaktív platformot, ahol elérhetővé vált a Radnóti Magazin, online zajlottak a RIM ifjúsági műhely foglalkozásai, végül próbáltak három előadást is, amiből a Don Carlost virtuálisan be is mutatta a színház.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza1-144311.jpg

Radnóti Színház évadzáró (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Tavasszal adománygyűjtést szervezett a társulat, és az így összegyűlt támogatásokat négy kórház számára ajánlották fel, egy rövid műsor keretében.

Habár régi és új stream-előadásokkal is tartották a kapcsolatot a nézőkkel, de így is a korábbi évek nézőszámának csupán 15%-át érték el.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza7-132833.jpg

Kováts Adél, Magyar Éva, Bálint András (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

„A sok-sok újratervezés, zoom-találkozók, folytonos stratégiázás, agyalás, hogy miként mutatkozzunk meg a felszín felett, sokunkat elfárasztott. Most arra kérek mindenkit, hogy »kezdjünk el folytatódni«, keressük a motivációt, az újult erőt és tegyük a dolgunkat a hivatásunk és emberségünk szerint.”

– fogalmazott Kováts Adél a színház igazgatója, aki idén februárban újabb öt évre szóló megbízást kapott a Radnóti igazgatására.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza4-142914.jpg

László Zsolt és Schneider Zoltán (háttal) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

A Radnóti Színház  2021/2022-es évadban hét új bemutatót tűz műsorára:

Szeptember 7-én debütál Roberto Bolano Vad nyomozók című darabja Kelemen Kristóf rendezésében, míg Valló Péter nevéhez fűződő Egy csepp méz című színművet, szeptember 26-tól láthatja a közönség.

Bálint András estje, a Szerb Antal száz verse című előadás Deák Krisztina rendezésében, október 3-tól megtekinthető.

Október 10-tól látható a Don Carlos című előadás, melyet Nagy Péter István álmodott színpadra, majd december 19-én Tom Stoppard Travesztiák című darabját mutatják be Valló Péter rendezésében.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza3-133148.jpg

Nagy Márk, Nagy Péter István (balról) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Az Antigonét Porogi Dorka rendezésében 2022. március 6-án tűzi először műsorára teátrum, míg Nagy Péter István rendezte a 451 Fahrenheit című színdarabot, 2022. május 8-án.

További információ és jegyvásárlás a színház oldalán elérhető.

Fejléckép: Radnóti Színház évadzáró (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.