Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

2021.06.22. 15:05
Ajánlom
A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.

A világjárvány miatt nehéz évet zárt a színház, hiszen a tervezett hat bemutatóból pusztán kettőt tudtak megtartani, a Csapodárok és a Gina című előadásokat. A november óta bezárt színház hátországában és az online térben azonban rengeteg munka zajlott:

ősszel debütált a Kortárs Felbeszélések podcast;

streamelték a Csapodárok című előadás premiérjét, fejlesztettek egy interaktív platformot, ahol elérhetővé vált a Radnóti Magazin, online zajlottak a RIM ifjúsági műhely foglalkozásai, végül próbáltak három előadást is, amiből a Don Carlost virtuálisan be is mutatta a színház.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza1-144311.jpg

Radnóti Színház évadzáró (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Tavasszal adománygyűjtést szervezett a társulat, és az így összegyűlt támogatásokat négy kórház számára ajánlották fel, egy rövid műsor keretében.

Habár régi és új stream-előadásokkal is tartották a kapcsolatot a nézőkkel, de így is a korábbi évek nézőszámának csupán 15%-át érték el.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza7-132833.jpg

Kováts Adél, Magyar Éva, Bálint András (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

„A sok-sok újratervezés, zoom-találkozók, folytonos stratégiázás, agyalás, hogy miként mutatkozzunk meg a felszín felett, sokunkat elfárasztott. Most arra kérek mindenkit, hogy »kezdjünk el folytatódni«, keressük a motivációt, az újult erőt és tegyük a dolgunkat a hivatásunk és emberségünk szerint.”

– fogalmazott Kováts Adél a színház igazgatója, aki idén februárban újabb öt évre szóló megbízást kapott a Radnóti igazgatására.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza4-142914.jpg

László Zsolt és Schneider Zoltán (háttal) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

A Radnóti Színház  2021/2022-es évadban hét új bemutatót tűz műsorára:

Szeptember 7-én debütál Roberto Bolano Vad nyomozók című darabja Kelemen Kristóf rendezésében, míg Valló Péter nevéhez fűződő Egy csepp méz című színművet, szeptember 26-tól láthatja a közönség.

Bálint András estje, a Szerb Antal száz verse című előadás Deák Krisztina rendezésében, október 3-tól megtekinthető.

Október 10-tól látható a Don Carlos című előadás, melyet Nagy Péter István álmodott színpadra, majd december 19-én Tom Stoppard Travesztiák című darabját mutatják be Valló Péter rendezésében.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza3-133148.jpg

Nagy Márk, Nagy Péter István (balról) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Az Antigonét Porogi Dorka rendezésében 2022. március 6-án tűzi először műsorára teátrum, míg Nagy Péter István rendezte a 451 Fahrenheit című színdarabot, 2022. május 8-án.

További információ és jegyvásárlás a színház oldalán elérhető.

Fejléckép: Radnóti Színház évadzáró (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.