Színház

Hetedszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat Sir Ian McKellen

2020.10.27. 09:40
Ajánlom
Andrew Scott és Ian McKellen is a díjazottak között volt vasárnap Londonban a brit színházi világ legrangosabb elismeréseinek, a Laurence Olivier-díjak átadásán.

A brit színházak a koronavírus-járvány miatt márciusban bezártak, ezért a színházi, opera és tánc kategóriák díjainak tavaszi gáláját el kellett halasztani. A legtöbb színház azóta is zárva tart a szigetországban.

A legjobb színész díját Andrew Scott kapta a Present Laughterben yújtott alakításáért.

Noël Coward vígjátékát először a II. világháború idején mutatták be, és egy színész, Garry Essendine színházi és nőügyeiről szól. A legjobb színésznő trófeáját Sharon D. Clarke-nak ítélték oda Arthur Miller Az ügynök halála című darabjában nyújtott játékáért.

Az ügynök halála nemcsak ezt, hanem a rendezői jelölést is díjra váltotta, Marianne Elliott és Miranda Cromwell kapta az elismerést a színpadra állításért. Az előadás érdekessége, hogy a fontosabb szerepeket fekete színészekre osztották.

A 81 éves Ian McKellen egyszemélyes előadását, amelyet még a pandémia előtt születésnapja alkalmából adott elő Anglia-szerte, és amellyel helyi színházak számára gyűjtött támogatást, különdíjjal jutalmazták. Így a színész már hetedszer nyerte el az Olivier-díjat.

81 évesen Hamletet játszik Sir Ian McKellen

Kapcsolódó

81 évesen Hamletet játszik Sir Ian McKellen

Van, aki felhúzza a hírre a szemöldökét, van, aki szerint új életet lehelhet a darabba egy ilyen koncepció.

A koreográfus Matthew Bourne kilencedszer kapta meg a díjat, amivel rekorder lett. Ezúttal munkatársával, Stephen Mearsszel vehette át a trófeát a Mary Poppins című musical koreogáfiájáért.

A legjobb új darab díját Tom Stoppard Leopoldstadt című színműve kapta, amely egy bécsi zsidó család történetén keresztül ábrázolta a holokausztot. A musicalek közül a Dear Evan Hansen című produkciónak jutott a trófea. A drámafelújítások sorából Jamie Lloyd Cyrano de Bergerac-rendezése emelkedett ki, amelynek főszerepét James McAvoy játszotta.

A musicalfelújítások közül Trevor Nunn Hegedűs a háztetőn című produkciója lett a díjazott. Az Andrew Lloyd Webber musicaljeinek dalszövegeit író Don Black hatévtizedes pályafutását Olivier-életműdíjjal jutalmazták a műsorban. A díjat Károly herceg felesége, Kamilla hercegnő adta át, akinek közreműködését kedden előre vették fel a londoni Palladium színházban. Cornwall hercegnője Black életművét méltatva arról beszélt, hogy

csodálatos sorai már az életünk részévé váltak.

Egyúttal kitartásra biztatta a színházban dolgozókat.

A brit színpadok legragosabb elismerésének számító Laurence Olivier-díjat, amelyet a legendás színészről neveztek el, 1976-ban alapították.

A ceremónia szervezői bejelentették, hogy a következő díjátadót valószínűleg 2022-ben rendezik meg, mivel idén nagyon kevés előadás született.

Fejléckép: Sir Ian Mckellen (fotó: fotó: Gage Skidmore / Flickr)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ősbemutatóra készül Kern András és Hernádi Judit

Június 18-án mutatják be Bess Wohl Válaszfalak című drámáját a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Magyarországon eddig még nem játszott darab két idős ember történetén keresztül beszél a szeretet és elfogadás erejéről, miközben fellebbenti a fátylat a beteljesületlen álmokról és felszínre törő vágyakról.
Színház ajánló

Kétórányi Cseh Tamás a Városmajorban, megállás nélkül

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni az a színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg: a Váróterem, Keresztes Tamás rendezésében.
Színház hír

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Színház hír

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.
Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.