Színház

Heti friss

2010.04.26. 19:44
Ajánlom
Színházi premierek a héten.

Foglalkoztató

Április 26. 19:30 - Merlin Színház

Író, rend.: Kiss Márton; szereplők: Alberti Zsófi, Bakos Éva, Csillag Botond, Varga Balázs, Várnai Szilárd

A Foglalkoztató megrettent. A Foglalkoztató felébreszt. A Foglalkoztató ledöbbent. A Foglalkoztató nem ereszt. Mit jelent számunkra az a gyakran használt szókapcsolat, hogy: "úgy szeretnék boldog lenni"? Biztos mindenkinek mást. És mi van akkor, ha ezeket ütköztetjük? Mi zajlik körülöttünk: a saját életünkben, párkapcsolatunkban, családunkban, munkahelyünkön, szűkebb, tágabb közösségeinkben? Társadalmunkban. Magányunkban.

  

Ahogy tetszik

Április 30. 19:00 - Új Színház

Író: William Shakespeare; rend.: Rudolf Péter; díszlet: Menczel Róbert; jelmez: Füzér Anni; szereplők: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Fodor Annamária, Hirtling István, Széll Attila, Papp Zoltán, Vass György, Szikszai Rémusz, Huszár Zsolt, Gosztonyi János, Száraz Dénes, Almási Sándor, Czapkó Antal, Pálfi Kata, Nemes Wanda, Galkó Balázs

A messzi Franciaországban a hatalomra vágyó Frigyes herceg elűzte bátyját a trónról, majd annak lányát, Rosalindát is száműzi, akit eddig udvarában saját lánya, Célia mellett tartott és nevelt. A két unokatestvér álruhát ölt, és még aznap éjjel megszökik a palotából, hogy az ardennes-i erdőben keressen menedéket. Itt találkoznak a szintén menekülő Orlandoval, azzal a nemes ifjúval, aki iránt Rosalinda egy lovagi torna alkalmával szerelemre gyúlt, s akinek most nem vallhatja meg szerelmét, hisz az erdőben férfiruhában jár...

Balfék! Jobbra át!

Április 30. 19:00 - Kabaré 24

Rend.: Verebes István; díszlet: Tarján Zsófia; jelmez: Tordai Hajnal; zene: Heilig Gábor; szereplők: Lórán Lenke, Beregi Péter, Heller Tamás, Nádas György, Baranyi László, Karsai István, Böröczky József, Bősze Péter, Aradi Tibor, Szántó Szandra, Kokas Piroska, Gelecsényi Sára, Veres Robi, Bakáts Tibor, Kormos Anett

Mi történne, ha tűz ütne ki az Országházban? Milyenek a nap történései reppelve? Mibe kerül egy-egy életmód? Hány korból hoz hírt Meklód Dezső, a hegylakó? Miért látogat el Bonaparte Napoleon a BKV-székházba? Ki ellen tüntetnek az újgazdagok? Miért nem jön ki valaki az eresz alól, ha süt a nap? Kit jelöl a társulat államelnöknek? Mit keres Rossini a kabaréban? Miért nagy a fejetlenség a sebészeten? Miről beszélget egymással két sorozatgyilkos? Hogy kerülhet egy kárpitozott szék mindössze hetven forintba? Hová kéri tagfelvételét az izraelita Frőhlich Samu? Van-e anyanyelvünkben magyar szó? Mitől gyűlölhető egy bárányfelhő az égen? Hogy okozhat pánikot egy pöttyös labda?

   

A színek háborúja

Április 30. 22:30 - Sirály

Író, rend.: Takátsy Péter; sz.: László Géza Attila, Dankó István, Adorjáni Bálint, Elek Ferenc, Stork Natasa

A piros, a sárga és a kék szín vitatkoznak a művészetről. Rájönnek, hogy a művészet egyetlen hiteles megnyilvánulási formája a háború. Akcióba lépnek...

E.T.

Május 1. 19:30 - Thália Színház - Arizóna Stúdió - SZAKKÖR

Alkotók: Dömötör András, Horgas Péter, Nagy Fruzsina, Bujdosó Nóra, Zombola Péter, Ölveti Mátyás, Szakáll László, Ari-Nagy Barbara, Lambing Emese; szereplők: Barabás Richárd e.h., Hegedűs D. Géza, Dankó István, Klem Viktor, Pálfi Kata

Ha Madách Imre Tragédiájával kezd el foglalkozni öt színész, egy fiatal rendező és egy apró stáb, gyakran kérdezik meg a barátaik tőlük: "Ti normálisak vagytok?" Noha a jelenetek eredeti sorrendjét felforgatjuk, és sokat el is hagyunk közülük, abban bízunk, hogy talán megérthetjük a megszállottan kereső Akárki történetének legfontosabb aspektusait. Az előadás igazi műhelymunka során formálódott: a Thália Színház segítségével Miss Arizona egykori lakásában dolgoztunk, kihasználva a különleges helyszín kínálta összes lehetőséget. Az E.T. a jelenből indítja el az álmok sorozatát és jut el egy lehetséges megoldásig. A bemutatót a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával egy frissen formálódó csapat, a SZAKKÖR, az AKKU csoport színházi egysége hozza létre.

"Akkor hát, kérdeztem szórakozottan, ismét ennünk kellene a tudás fájáról, hogy a bűntelenség állapotába visszaessünk? Hát igen, mondta C... úr, ez lesz az utolsó fejezete a világ történetének." (Heinrich von Kleist)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.
Színház fesztivál

Improvizáció, felolvasószínház, asszonysorsok – feljegyzések a POSZT első napjairól

A fesztivál jó, mert aránylag rövid idő alatt egy helyen lehet látni számos előadást, amelyekért különben sokszáz kilométert kellene utazni. A fesztivál rossz, mert semmit sem lehet a neki való helyen látni, úgyhogy amit látunk, az szinte sohasem az igazi. Szóval mindennek megvan a színe és a visszája.
Színház angyalok amerikában

Harry Potter és az Angyalok taroltak a Tony-n

A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vihette haza a legtöbb díjat a vasárnap este a New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián.