Színház

Heti friss

2010.04.26. 19:44
Ajánlom
Színházi premierek a héten.

Foglalkoztató

Április 26. 19:30 - Merlin Színház

Író, rend.: Kiss Márton; szereplők: Alberti Zsófi, Bakos Éva, Csillag Botond, Varga Balázs, Várnai Szilárd

A Foglalkoztató megrettent. A Foglalkoztató felébreszt. A Foglalkoztató ledöbbent. A Foglalkoztató nem ereszt. Mit jelent számunkra az a gyakran használt szókapcsolat, hogy: "úgy szeretnék boldog lenni"? Biztos mindenkinek mást. És mi van akkor, ha ezeket ütköztetjük? Mi zajlik körülöttünk: a saját életünkben, párkapcsolatunkban, családunkban, munkahelyünkön, szűkebb, tágabb közösségeinkben? Társadalmunkban. Magányunkban.

  

Ahogy tetszik

Április 30. 19:00 - Új Színház

Író: William Shakespeare; rend.: Rudolf Péter; díszlet: Menczel Róbert; jelmez: Füzér Anni; szereplők: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Fodor Annamária, Hirtling István, Széll Attila, Papp Zoltán, Vass György, Szikszai Rémusz, Huszár Zsolt, Gosztonyi János, Száraz Dénes, Almási Sándor, Czapkó Antal, Pálfi Kata, Nemes Wanda, Galkó Balázs

A messzi Franciaországban a hatalomra vágyó Frigyes herceg elűzte bátyját a trónról, majd annak lányát, Rosalindát is száműzi, akit eddig udvarában saját lánya, Célia mellett tartott és nevelt. A két unokatestvér álruhát ölt, és még aznap éjjel megszökik a palotából, hogy az ardennes-i erdőben keressen menedéket. Itt találkoznak a szintén menekülő Orlandoval, azzal a nemes ifjúval, aki iránt Rosalinda egy lovagi torna alkalmával szerelemre gyúlt, s akinek most nem vallhatja meg szerelmét, hisz az erdőben férfiruhában jár...

Balfék! Jobbra át!

Április 30. 19:00 - Kabaré 24

Rend.: Verebes István; díszlet: Tarján Zsófia; jelmez: Tordai Hajnal; zene: Heilig Gábor; szereplők: Lórán Lenke, Beregi Péter, Heller Tamás, Nádas György, Baranyi László, Karsai István, Böröczky József, Bősze Péter, Aradi Tibor, Szántó Szandra, Kokas Piroska, Gelecsényi Sára, Veres Robi, Bakáts Tibor, Kormos Anett

Mi történne, ha tűz ütne ki az Országházban? Milyenek a nap történései reppelve? Mibe kerül egy-egy életmód? Hány korból hoz hírt Meklód Dezső, a hegylakó? Miért látogat el Bonaparte Napoleon a BKV-székházba? Ki ellen tüntetnek az újgazdagok? Miért nem jön ki valaki az eresz alól, ha süt a nap? Kit jelöl a társulat államelnöknek? Mit keres Rossini a kabaréban? Miért nagy a fejetlenség a sebészeten? Miről beszélget egymással két sorozatgyilkos? Hogy kerülhet egy kárpitozott szék mindössze hetven forintba? Hová kéri tagfelvételét az izraelita Frőhlich Samu? Van-e anyanyelvünkben magyar szó? Mitől gyűlölhető egy bárányfelhő az égen? Hogy okozhat pánikot egy pöttyös labda?

   

A színek háborúja

Április 30. 22:30 - Sirály

Író, rend.: Takátsy Péter; sz.: László Géza Attila, Dankó István, Adorjáni Bálint, Elek Ferenc, Stork Natasa

A piros, a sárga és a kék szín vitatkoznak a művészetről. Rájönnek, hogy a művészet egyetlen hiteles megnyilvánulási formája a háború. Akcióba lépnek...

E.T.

Május 1. 19:30 - Thália Színház - Arizóna Stúdió - SZAKKÖR

Alkotók: Dömötör András, Horgas Péter, Nagy Fruzsina, Bujdosó Nóra, Zombola Péter, Ölveti Mátyás, Szakáll László, Ari-Nagy Barbara, Lambing Emese; szereplők: Barabás Richárd e.h., Hegedűs D. Géza, Dankó István, Klem Viktor, Pálfi Kata

Ha Madách Imre Tragédiájával kezd el foglalkozni öt színész, egy fiatal rendező és egy apró stáb, gyakran kérdezik meg a barátaik tőlük: "Ti normálisak vagytok?" Noha a jelenetek eredeti sorrendjét felforgatjuk, és sokat el is hagyunk közülük, abban bízunk, hogy talán megérthetjük a megszállottan kereső Akárki történetének legfontosabb aspektusait. Az előadás igazi műhelymunka során formálódott: a Thália Színház segítségével Miss Arizona egykori lakásában dolgoztunk, kihasználva a különleges helyszín kínálta összes lehetőséget. Az E.T. a jelenből indítja el az álmok sorozatát és jut el egy lehetséges megoldásig. A bemutatót a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával egy frissen formálódó csapat, a SZAKKÖR, az AKKU csoport színházi egysége hozza létre.

"Akkor hát, kérdeztem szórakozottan, ismét ennünk kellene a tudás fájáról, hogy a bűntelenség állapotába visszaessünk? Hát igen, mondta C... úr, ez lesz az utolsó fejezete a világ történetének." (Heinrich von Kleist)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

SZFE-ügy: A minisztérium közbelépését sürgeti a HÖOK

Hétfő délután sajtótájékoztatón közölték az SZFE oktatói, hogy folytatják a megkezdett sztrájkot. A nyilatkozatot azután tették, hogy a Telex értesülései szerint november 1-ig meghosszabbítják az őszi szünet az egyetemen. A hosszabbításra a kiküldött körlevél szerint azért van szükség, mert a kihirdetett szünet ellenére a diákok és oktatók nem hagyták el az épületet, a munka folyt tovább.
Színház interjú

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.
Színház hír

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.