Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

2021.09.18. 15:55
Ajánlom
„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

Tizenhetedik alkalommal gyűlt össze a Halhatatlanok Társulatának kuratóriuma, hogy kiválasszák azokat a művészeket, akik közül az ATV nézőinek döntése értelmében nyolcan lábnyomot kapnak a Nagymező utcában, és csatlakoznak a társulathoz.

A kuratórium tagjai idén Almási Éva Kossuth-díjas színművész, Érdi Sándor újságíró, Görgey Gábor Kossuth-díjas író, Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekes, Metzger Márta érdemes és kiváló táncművész, Molnár András Kossuth-díjas operaénekes, Nagy Márta, az ATV programigazgatója, Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, Rónai Egon újságíró, Szakály György Kossuth-díjas táncművész, Szegvári Katalin újságíró és Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas volt.

IMG_1089af-164055.jpg

Bede-Fazekas Csaba és Tiboldi Mária (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az Érdi Sándor és Szegvári Katalin alapította díj négy kategóriában két-két művészt díjaz, ahogyan Szinetár Miklós az avatóünnepségen fogalmazott: részrehajlás nélkül, kizárólag a tehetségük okán.

A kuratórium elnöke rövid köszöntőjében örömét fejezte ki, mert úgy érzi, jól döntöttek, hiszen csupa tehetséges ember áll körülötte, akiknek pályafutása kivételes és kimagasló. Azt pedig külön örvendetesnek tartja, hogy létezik egy díj, amely rávilágítja a figyelmet a művészekre.

„Ha megnézzük a színházak plakátjait, azt látjuk rajta, hogy »rendezte«. Hogy ki játssza, ki volt a ’rendőr’, azt már nem” – mondta, ezzel csatlakozva Gy. Németh Erzsébethez, aki szintén a díj fontosságát hangsúlyozta.

„Önöket a közönség szeretete nemcsak halhatatlanná tette, hanem örökké halhatatlanná”

– fordult a főpolgármester-helyettes a díjazottakhoz.

A rövid avatási ceremónián maguk a társulati tagok is megszólaltak, hálájukat fejezve ki a kitüntetésért. Lázár Kati egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, nevében Jordán Tamás vette át a kitüntetést.

Zsuráfszky Zoltán pár nap híján 50 éve lépett be először a Balettintézet kapuján. „Minden nap ezt a követ koptattuk, ez volt az életünk” – emlékezett vissza iskolás éveire a táncművész, majd utalva a frissen lerakott lábnyomokra hozzátette: „Ideérni nagyon jó érzés”.

IMG_0979af-164032.jpg

Bodor Johanna (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

„A sok köszönet után nem szeretnék mást mondani, minthogy: köszönöm! És ebbe az egy szóba szeretném belezsúfolni mindazt, ami velem történt ebben az országban” – mondta Bodor Johanna. „Ebben az országban, ahol rengeteg tehetség van közöttünk, az a dolgom, hogy azokra az emberekre figyeljek, akik a következő generációban Magyarország kulturális életét megemelik, megerősítik és olyanná csinálják, teremtik, alkotják, amilyen tud lenni”.

Tiboldi Mária a könnyeivel küszködve állt a lábnyoma mellé, felnézve az Operettszínház épületére, melyben 60 éves pályafutása alatt 30 évig volt társulati tag. A lenyomathoz fia és unokája kísérte. „Mélységesen meg vagyok rendülve, csodálatos nap ez a mai” – kezdte a művésznő, aki az elmúlt évtizedekben Magyarország mellett Európa számos nagyvárosában megfordult.

„Úgy érzem, hogy azt az ígéretemet, amit a Jóistennek tettem, hogy lejövök a bolygóra, boldogságot és örömöt tudok az emberekbe hozni a munkámmal, az életemmel, egyáltalán a személyiségemmel, teljesítettem.”

IMG_1576af-164002.jpg

Szacsvay László (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Idén a Halhatatlanok Társulatának operaénekes tagjai is lettek. Zempléni Mária a műfaj virágzásáról beszélt. Mint fogalmazott, 1975 óta, mióta pályán volt, folyamatosan hallgatta, hogy az opera a halálán van, hamarosan már senkit sem fog érdekelni. „Az opera mindig mindent túlélt, és én azt kívánom a mostani kollégáimnak, fiatal és kevésbé fiatal énekeseknek, hogy az opera még nagyon sokáig éljen, és nagyon sokáig adjon örömet nekik és a közönségnek.”

Bede-Fazekas Csaba is meghatottan lépett fel a dobogóra. „Az emberiségnek, mióta él, mindig a halhatatlanság volt a legnagyobb törekvése” – mondta, hozzátéve, hogy bár ez nem lehetséges, nagy boldogság, hogy a szándék legalább képletesen megvalósulhat. „Az ember ilyenkor érzi azt, hogy nem élt hiába, valami marad utána, nemcsak néhány felvétel vagy lemez” – zárta rövid beszédét.

Szacsvay László közel 40 éve a Katona József Színház tagja, a lábnyom mellett állva a gyerekkorára emlékezett vissza. „Ebből a gyerekből soha nem lesz semmi” – idézte fel a családi anekdotát, hozzátéve, hogy nagyon rossz tanuló volt, de azért mindig szerették.

„Hogy a közönség szeretete juttat el idáig, ennél nagyobb dicséretet nem tudok mondani.”

Végezetül a Vígszínház igazgatóját, Rudolf Pétert szólította Rónai Egon, a direktor pedig egy bocsánatkéréssel kezdte beszédét. A kiszámíthatatlan körülmények miatt ugyanis azt mondta a szüleinek, hogy ne vegyenek részt az avatóünnepségen. Beszédében egy kávézói élményét osztotta meg, ahol a felszolgáló megkérdezte tőle, hogy tudja-e, hogy mit szeret a színházban. Amikor Rudolf Péter azt felelte, hogy nem, a hölgy azt válaszolta: „átvisz egy másik dimenzióba”. Az igazgató, miközben elmerengett azon, hogy mit is jelent a Halhatatlanok Társulatának tagjává válni, a jövőbe tekintett. „Remélem, hogy a Vígszínházhoz most szerződő fiatalok vigyáznak a cipőjükre, hátha szükség lesz még rá.”

Fejléckép: a Halhatatlanok Társulatának új tagjai (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.