Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

2021.09.18. 15:55
Ajánlom
„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

Tizenhetedik alkalommal gyűlt össze a Halhatatlanok Társulatának kuratóriuma, hogy kiválasszák azokat a művészeket, akik közül az ATV nézőinek döntése értelmében nyolcan lábnyomot kapnak a Nagymező utcában, és csatlakoznak a társulathoz.

A kuratórium tagjai idén Almási Éva Kossuth-díjas színművész, Érdi Sándor újságíró, Görgey Gábor Kossuth-díjas író, Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekes, Metzger Márta érdemes és kiváló táncművész, Molnár András Kossuth-díjas operaénekes, Nagy Márta, az ATV programigazgatója, Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, Rónai Egon újságíró, Szakály György Kossuth-díjas táncművész, Szegvári Katalin újságíró és Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas volt.

IMG_1089af-164055.jpg

Bede-Fazekas Csaba és Tiboldi Mária (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az Érdi Sándor és Szegvári Katalin alapította díj négy kategóriában két-két művészt díjaz, ahogyan Szinetár Miklós az avatóünnepségen fogalmazott: részrehajlás nélkül, kizárólag a tehetségük okán.

A kuratórium elnöke rövid köszöntőjében örömét fejezte ki, mert úgy érzi, jól döntöttek, hiszen csupa tehetséges ember áll körülötte, akiknek pályafutása kivételes és kimagasló. Azt pedig külön örvendetesnek tartja, hogy létezik egy díj, amely rávilágítja a figyelmet a művészekre.

„Ha megnézzük a színházak plakátjait, azt látjuk rajta, hogy »rendezte«. Hogy ki játssza, ki volt a ’rendőr’, azt már nem” – mondta, ezzel csatlakozva Gy. Németh Erzsébethez, aki szintén a díj fontosságát hangsúlyozta.

„Önöket a közönség szeretete nemcsak halhatatlanná tette, hanem örökké halhatatlanná”

– fordult a főpolgármester-helyettes a díjazottakhoz.

A rövid avatási ceremónián maguk a társulati tagok is megszólaltak, hálájukat fejezve ki a kitüntetésért. Lázár Kati egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, nevében Jordán Tamás vette át a kitüntetést.

Zsuráfszky Zoltán pár nap híján 50 éve lépett be először a Balettintézet kapuján. „Minden nap ezt a követ koptattuk, ez volt az életünk” – emlékezett vissza iskolás éveire a táncművész, majd utalva a frissen lerakott lábnyomokra hozzátette: „Ideérni nagyon jó érzés”.

IMG_0979af-164032.jpg

Bodor Johanna (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

„A sok köszönet után nem szeretnék mást mondani, minthogy: köszönöm! És ebbe az egy szóba szeretném belezsúfolni mindazt, ami velem történt ebben az országban” – mondta Bodor Johanna. „Ebben az országban, ahol rengeteg tehetség van közöttünk, az a dolgom, hogy azokra az emberekre figyeljek, akik a következő generációban Magyarország kulturális életét megemelik, megerősítik és olyanná csinálják, teremtik, alkotják, amilyen tud lenni”.

Tiboldi Mária a könnyeivel küszködve állt a lábnyoma mellé, felnézve az Operettszínház épületére, melyben 60 éves pályafutása alatt 30 évig volt társulati tag. A lenyomathoz fia és unokája kísérte. „Mélységesen meg vagyok rendülve, csodálatos nap ez a mai” – kezdte a művésznő, aki az elmúlt évtizedekben Magyarország mellett Európa számos nagyvárosában megfordult.

„Úgy érzem, hogy azt az ígéretemet, amit a Jóistennek tettem, hogy lejövök a bolygóra, boldogságot és örömöt tudok az emberekbe hozni a munkámmal, az életemmel, egyáltalán a személyiségemmel, teljesítettem.”

IMG_1576af-164002.jpg

Szacsvay László (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Idén a Halhatatlanok Társulatának operaénekes tagjai is lettek. Zempléni Mária a műfaj virágzásáról beszélt. Mint fogalmazott, 1975 óta, mióta pályán volt, folyamatosan hallgatta, hogy az opera a halálán van, hamarosan már senkit sem fog érdekelni. „Az opera mindig mindent túlélt, és én azt kívánom a mostani kollégáimnak, fiatal és kevésbé fiatal énekeseknek, hogy az opera még nagyon sokáig éljen, és nagyon sokáig adjon örömet nekik és a közönségnek.”

Bede-Fazekas Csaba is meghatottan lépett fel a dobogóra. „Az emberiségnek, mióta él, mindig a halhatatlanság volt a legnagyobb törekvése” – mondta, hozzátéve, hogy bár ez nem lehetséges, nagy boldogság, hogy a szándék legalább képletesen megvalósulhat. „Az ember ilyenkor érzi azt, hogy nem élt hiába, valami marad utána, nemcsak néhány felvétel vagy lemez” – zárta rövid beszédét.

Szacsvay László közel 40 éve a Katona József Színház tagja, a lábnyom mellett állva a gyerekkorára emlékezett vissza. „Ebből a gyerekből soha nem lesz semmi” – idézte fel a családi anekdotát, hozzátéve, hogy nagyon rossz tanuló volt, de azért mindig szerették.

„Hogy a közönség szeretete juttat el idáig, ennél nagyobb dicséretet nem tudok mondani.”

Végezetül a Vígszínház igazgatóját, Rudolf Pétert szólította Rónai Egon, a direktor pedig egy bocsánatkéréssel kezdte beszédét. A kiszámíthatatlan körülmények miatt ugyanis azt mondta a szüleinek, hogy ne vegyenek részt az avatóünnepségen. Beszédében egy kávézói élményét osztotta meg, ahol a felszolgáló megkérdezte tőle, hogy tudja-e, hogy mit szeret a színházban. Amikor Rudolf Péter azt felelte, hogy nem, a hölgy azt válaszolta: „átvisz egy másik dimenzióba”. Az igazgató, miközben elmerengett azon, hogy mit is jelent a Halhatatlanok Társulatának tagjává válni, a jövőbe tekintett. „Remélem, hogy a Vígszínházhoz most szerződő fiatalok vigyáznak a cipőjükre, hátha szükség lesz még rá.”

Fejléckép: a Halhatatlanok Társulatának új tagjai (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.