Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

2021.09.18. 15:55
Ajánlom
„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

Tizenhetedik alkalommal gyűlt össze a Halhatatlanok Társulatának kuratóriuma, hogy kiválasszák azokat a művészeket, akik közül az ATV nézőinek döntése értelmében nyolcan lábnyomot kapnak a Nagymező utcában, és csatlakoznak a társulathoz.

A kuratórium tagjai idén Almási Éva Kossuth-díjas színművész, Érdi Sándor újságíró, Görgey Gábor Kossuth-díjas író, Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekes, Metzger Márta érdemes és kiváló táncművész, Molnár András Kossuth-díjas operaénekes, Nagy Márta, az ATV programigazgatója, Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, Rónai Egon újságíró, Szakály György Kossuth-díjas táncművész, Szegvári Katalin újságíró és Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas volt.

IMG_1089af-164055.jpg

Bede-Fazekas Csaba és Tiboldi Mária (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az Érdi Sándor és Szegvári Katalin alapította díj négy kategóriában két-két művészt díjaz, ahogyan Szinetár Miklós az avatóünnepségen fogalmazott: részrehajlás nélkül, kizárólag a tehetségük okán.

A kuratórium elnöke rövid köszöntőjében örömét fejezte ki, mert úgy érzi, jól döntöttek, hiszen csupa tehetséges ember áll körülötte, akiknek pályafutása kivételes és kimagasló. Azt pedig külön örvendetesnek tartja, hogy létezik egy díj, amely rávilágítja a figyelmet a művészekre.

„Ha megnézzük a színházak plakátjait, azt látjuk rajta, hogy »rendezte«. Hogy ki játssza, ki volt a ’rendőr’, azt már nem” – mondta, ezzel csatlakozva Gy. Németh Erzsébethez, aki szintén a díj fontosságát hangsúlyozta.

„Önöket a közönség szeretete nemcsak halhatatlanná tette, hanem örökké halhatatlanná”

– fordult a főpolgármester-helyettes a díjazottakhoz.

A rövid avatási ceremónián maguk a társulati tagok is megszólaltak, hálájukat fejezve ki a kitüntetésért. Lázár Kati egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, nevében Jordán Tamás vette át a kitüntetést.

Zsuráfszky Zoltán pár nap híján 50 éve lépett be először a Balettintézet kapuján. „Minden nap ezt a követ koptattuk, ez volt az életünk” – emlékezett vissza iskolás éveire a táncművész, majd utalva a frissen lerakott lábnyomokra hozzátette: „Ideérni nagyon jó érzés”.

IMG_0979af-164032.jpg

Bodor Johanna (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

„A sok köszönet után nem szeretnék mást mondani, minthogy: köszönöm! És ebbe az egy szóba szeretném belezsúfolni mindazt, ami velem történt ebben az országban” – mondta Bodor Johanna. „Ebben az országban, ahol rengeteg tehetség van közöttünk, az a dolgom, hogy azokra az emberekre figyeljek, akik a következő generációban Magyarország kulturális életét megemelik, megerősítik és olyanná csinálják, teremtik, alkotják, amilyen tud lenni”.

Tiboldi Mária a könnyeivel küszködve állt a lábnyoma mellé, felnézve az Operettszínház épületére, melyben 60 éves pályafutása alatt 30 évig volt társulati tag. A lenyomathoz fia és unokája kísérte. „Mélységesen meg vagyok rendülve, csodálatos nap ez a mai” – kezdte a művésznő, aki az elmúlt évtizedekben Magyarország mellett Európa számos nagyvárosában megfordult.

„Úgy érzem, hogy azt az ígéretemet, amit a Jóistennek tettem, hogy lejövök a bolygóra, boldogságot és örömöt tudok az emberekbe hozni a munkámmal, az életemmel, egyáltalán a személyiségemmel, teljesítettem.”

IMG_1576af-164002.jpg

Szacsvay László (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Idén a Halhatatlanok Társulatának operaénekes tagjai is lettek. Zempléni Mária a műfaj virágzásáról beszélt. Mint fogalmazott, 1975 óta, mióta pályán volt, folyamatosan hallgatta, hogy az opera a halálán van, hamarosan már senkit sem fog érdekelni. „Az opera mindig mindent túlélt, és én azt kívánom a mostani kollégáimnak, fiatal és kevésbé fiatal énekeseknek, hogy az opera még nagyon sokáig éljen, és nagyon sokáig adjon örömet nekik és a közönségnek.”

Bede-Fazekas Csaba is meghatottan lépett fel a dobogóra. „Az emberiségnek, mióta él, mindig a halhatatlanság volt a legnagyobb törekvése” – mondta, hozzátéve, hogy bár ez nem lehetséges, nagy boldogság, hogy a szándék legalább képletesen megvalósulhat. „Az ember ilyenkor érzi azt, hogy nem élt hiába, valami marad utána, nemcsak néhány felvétel vagy lemez” – zárta rövid beszédét.

Szacsvay László közel 40 éve a Katona József Színház tagja, a lábnyom mellett állva a gyerekkorára emlékezett vissza. „Ebből a gyerekből soha nem lesz semmi” – idézte fel a családi anekdotát, hozzátéve, hogy nagyon rossz tanuló volt, de azért mindig szerették.

„Hogy a közönség szeretete juttat el idáig, ennél nagyobb dicséretet nem tudok mondani.”

Végezetül a Vígszínház igazgatóját, Rudolf Pétert szólította Rónai Egon, a direktor pedig egy bocsánatkéréssel kezdte beszédét. A kiszámíthatatlan körülmények miatt ugyanis azt mondta a szüleinek, hogy ne vegyenek részt az avatóünnepségen. Beszédében egy kávézói élményét osztotta meg, ahol a felszolgáló megkérdezte tőle, hogy tudja-e, hogy mit szeret a színházban. Amikor Rudolf Péter azt felelte, hogy nem, a hölgy azt válaszolta: „átvisz egy másik dimenzióba”. Az igazgató, miközben elmerengett azon, hogy mit is jelent a Halhatatlanok Társulatának tagjává válni, a jövőbe tekintett. „Remélem, hogy a Vígszínházhoz most szerződő fiatalok vigyáznak a cipőjükre, hátha szükség lesz még rá.”

Fejléckép: a Halhatatlanok Társulatának új tagjai (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.
Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.