Színház

HIOB – A Münchner Kammerspiele vendégjátéka

2010.04.01. 07:45
Ajánlom
Joseph Roth magyarul két fordításban (Révay József, 1932; Kertész Imre, 1989) is olvasható műve, a Hiob vagy Jób. Egy egyszerű ember regénye bibliai példázatba oltott lengyel-zsidó családtörténet az I. világháború idejéből.

Mendel Singer tanító legidősebb fiát besorozza a cári hadsereg, egyenesen a frontra kerül, míg a középső fiú dezertál, Amerikába szökik, ahol egzisztenciát teremt magának. Hogy a kozákokkal túlságosan engedékeny lányukat távol tartsák nem kívánatos udvarlóitól, a család követi a fiút New Yorkba, ám legkisebb gyermeküket, a beteg Menuchimot nem viszik magukkal. Az igazi csapások azonban csak az Újvilágban következnek: a legidősebb fiú elesik a háborúban, a középső eltűnik, az anyát elemészti a kétségbeesés, a lány megőrül. A családfő elkeseredésében haraggal fordul Isten ellen, és már-már hitét veszti, amikor megpróbáltatásai véget érnek: az időközben felnőtt és csodával határos módon meggyógyult Menuchim - immár sikeres karmesterként - New Yorkba érkezik, és szeretettel magához öleli öreg édesapját. A csoda súlyát és a hirtelen ránehezedő boldogság terhét is cipelő Singer végül megbékél sorsával.

Johan Simons születés, szeretet és halál körforgásaként meséli el a színpadon ezt a történetet.

A társulat számos rangos nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt, többek között 2000-ben Budapesten is Zwei Stimmen (Voices/Hangok) című produkciójával. A német nyelvű színházak körében rendkívül népszerű rendező a Münchner Kammerspiele, a Staatstheater Stuttgart és a Schauspielhaus Zürich társulatával is dolgozik, valamint a Wiener Festwochen is szerződtette. 2004-ben a Theater heute című folyóirat kritikusai neki ítélték oda "Az év rendezője" címet. 2005-től az NT Gent művészeti vezetője. A 2010/11-es évadtól a Münchner Kammerspiele művészeti igazgatói feladatait látja majd el.

A HIOB zenéjét jegyző Paul Koek évek óta Simons állandó alkotótársa.

2010. április 2. 19:00 - Nemzeti Színház

HIOB

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.