Színház

Hóden titka a Merlinben

2010.03.15. 15:43
Ajánlom
A 22-es csapdája szereplői mind egy bombázóalakulathoz kötődnek, akik a körülöttük hamarosan véget érő háborúból - az ellenségből és a barátokból - mindössze rózsaszín és szürke füstöt látnak.

"Nem vagyunk mi istentelen lila köddel beburkolt emberek"

Isten tudja, így Joseph Heller. Te jó ég, atyavilág, mondhatnánk mi is utána. Mikor valami különösen megmagyarázhatatlant vélünk felfedezni életünkben, hajlamosak vagyunk az égiektől választ várni, bárhol is legyenek. Például, teszem azt, akadnak kérdéseink, ha felrobban mellettünk egy ember. Csak a jó isten tudja, miért történhet meg ilyen.

A 22-es csapdája szereplői mind egy bombázóalakulathoz kötődnek, akik a körülöttük hamarosan véget érő háborúból - az ellenségből és a barátokból - mindössze rózsaszín és szürke füstöt látnak. Valahogy úgy, mintha kizárólag az Apokalipszis most színesen úszkáló felhőit nézegetnék mindennap. A háború abszurditását központi témaként feldolgozó művek sorában a Heller féle csapda fogalom számos adaptációt élt már meg. Most a Spidronműhely társulat is keresi a választ arra, amire csak egy létezik: "hát, isten tudja".

Tompa Ádám, a Hóden titka (J. H.) rendezője a főiskola alatt elolvasta, idén március végén pedig színpadon mutatja be a 22-es történetét. A munka hetek óta zajlik aktívan, az ötlet komolyabban már tavaly nyár óta érik, az eredményt pedig hamarosan mindenki jól megnézheti magának a Merlin Színházban. "Nem a könyv lesz, nem úgy lesz a könyv - meséli a darabról Tompa -, de felismerhetők lesznek az alapok".  Yosseriant Réthelyi András, Tappmannt Jászberényi Gábor, Orrt Horváth Kristóf, Hódent Horváth András, Cathcartot pedig Jáger Szabolcs alakítja majd, az ismerős szereplők történeteit láthatjuk majd viszont a színen.

A darab kulcsa Tompa szerint a Hóden halála körüli jelenet, vagyis annak a ténynek a rögzítése, hogy az ember - anyag. "Ha az ember felismeri, hogy földi fizikai attribútumai mind 'tól-ig' tartanak, akkor egészen máshogy közelít majd az olyan dolgokhoz, mint isten, szerelem, halál vagy egzisztencia".  Járkálunk mindennap saját tökéletesen felépített emberbőrünkben, minden létező dologgal kockáztatva a jól olajozott rendszer működését. Autóba ülünk, összetörjük magunkat, szmogot lélegzünk és háborút gyártunk. Na de ettől tartunk előre. Vagy nem. A háború kevésbé, inkább az ismert kaffkai folyosókon ajtókat nyitogató és kiutat kereső anyagember menekülési kísérletei jelennek majd meg a színpadon. "Van nekünk egy kapott világunk. Mindannyian más választ adunk arra, hogy hogyan tudjuk ezt mégis élhetővé tenni."

A Spidronműhely célja a darabbal az aranyközépút megtalálása a fogyaszthatóság és a "túl művész" jelző között. "Nem vagyunk mi istentelen lila köddel beburkolt emberek - mondja Tompa Ádám -, alapvetően kellő, bár fanyar humorral tekintünk a világra".

Spidronműhely: Hóden titka (J. H.)

Bemutató: 2010. március 25. 19:30 - Merlin Színház; következő előadás: 2010. március 31. 19:30 - Merlin Színház

Rend.: Tompa Ádám; látvány: Daróczi Sándor;  vizuális effekt: Kalmár Bence.; zene: Pap Gábor; szereplők: Réthelyi András, Csúz Lívia, Jászberényi Gábor, Horváth Kristóf, Horváth András, Jáger Szabolcs, Gulyás Sándor, Fogarasi Gergely

http://spidronmuhely.tumblr.com/

http://spidronlabor.blog.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.