Színház

Hogyan lesz Molière-ből Beaumarchais?

2012.06.01. 16:31
Ajánlom
A francia színházi élet legjobbjait elismerő Molière-díjakat ettől az évtől a Le Figaro című lap Beaumarchais-díja váltja fel. Az ok egy rendezetlen nézeteltérés.

Miután idén a díjosztó testület megosztottsága következtében (eddig) nem került sor a francia színházi élet legjobbjait immár 26 éve elismerő Moliere-díjak kiosztására, a tekintélyes párizsi polgári lap, a Le Figaro - amely maga is a színpadi hőstől kölcsönözte nevét - új díjat alapított, és az stílszerűen Beaumarchais-nak, a Figaro házassága szerzőjének nevét viseli. A lap zsűrije június 1-jén hozza meg a döntést az általa kijelölt öt alapvető kategóriában.

A Moliere-ek aranyozott szobrocskáit eddig az amerikai Oscar-díjosztás ceremóniájához hasonló, a televízió által élő adásban közvetített rendezvényen osztották ki a francia színházi szakma 1800 ismert képviselőjének szavazása alapján. A jelölések, a szavazás és a ceremónia megszervezésével a Les Molieres társaság foglalkozott, amelyben mind az állami támogatásban részesülő, mind a magánszínházak képviseltették magukat, és a színházi szakma csaknem kétezer tekintélyes képviselőjének szavazása alapján tette közzé először a jelöléseket, majd jelentette be a díjosztáskor az egyes kategóriák győzteseit. A rendszer egészen 2011 nyaráig jól működött, ekkor azonban 22 magánszínház kilépett a Les Molieres-ből, és magával vitte az elnökség tagjainak többségét. A kisebbség új vezetőséget választott, ám a hatóságok és a francia közszolgálati televízió az április 2-re kitűzött díjátadás közvetítéséhez elvárta, hogy a Moliere-osztók rendezzék nézeteltéréseiket. Erre sem addig, sem a később javasolt május 13-i határidőre nem került sor, így a francia színházi szakma önértékelő és hírverési nagy estje idén alighanem végképpen lekerült a napirendről.

A Le Figaro ebben a helyzetben alapította meg májusban a maga hiánypótló saját színházi díját. A névválasztás nem véletlen, hiszen a lap neve is Beaumarchais híres színpadi hősére utal. A konzervatív napilap címoldalán nap mint nap kinyomtatja a Figaro házasságában elhangzó híres mondást: "A bírálat szabadsága nélkül mit sem ér a hízelgő magasztalás" (mint az Forgách András magyarításában olvasható) - a lap ugyanis ezt a szentenciát választotta jelmondatának.

A Beaumarchais-díj zsűrije május 10-én ült össze először. A munkát Sébastien Le Fol vezeti - ő a Le Figaro több kulturális mellékletének is irányítója -, a testület egyik tagja Pierre Caron Beaumarchais, a klasszikus francia szerző egyik leszármazottja, Jean-Pierre Beaumarchais egyetemi tanár, író és esszéista is, a többi tag a Figaro-csoport különböző kiadványainak neves szerkesztői, publicistái, kritikusai közül kerül ki. A zsűri úgy döntött, hogy "hatékonysági okokból" - a Moliere-ekkel szemben - csak öt kategóriában adja ki a Beaumarchais-kat. Az idei első díjosztás a 2011. szeptember 15. és 2012. május 15. közötti előadásokra vonatkozik, a zsűri a legjobb előadást, a legjobb szerzőt, a legjobb színészt és a legjobb színésznőt jutalmazza, továbbá dönt a Chérubin-díjról, amely az év felfedezettjét illeti majd meg. Mint arról a lap beszámolt, a zsűri "szenvedélyes viták után" minden kategóriában öt-öt jelölt maradt, e listák alapján a világhálón is szavazhat a közönség. A zsűri június 1-jén ül össze, hogy kiválassza saját díjazottjait.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.