Színház

Hogyan lesz Molière-ből Beaumarchais?

2012.06.01. 16:31
Ajánlom
A francia színházi élet legjobbjait elismerő Molière-díjakat ettől az évtől a Le Figaro című lap Beaumarchais-díja váltja fel. Az ok egy rendezetlen nézeteltérés.

Miután idén a díjosztó testület megosztottsága következtében (eddig) nem került sor a francia színházi élet legjobbjait immár 26 éve elismerő Moliere-díjak kiosztására, a tekintélyes párizsi polgári lap, a Le Figaro - amely maga is a színpadi hőstől kölcsönözte nevét - új díjat alapított, és az stílszerűen Beaumarchais-nak, a Figaro házassága szerzőjének nevét viseli. A lap zsűrije június 1-jén hozza meg a döntést az általa kijelölt öt alapvető kategóriában.

A Moliere-ek aranyozott szobrocskáit eddig az amerikai Oscar-díjosztás ceremóniájához hasonló, a televízió által élő adásban közvetített rendezvényen osztották ki a francia színházi szakma 1800 ismert képviselőjének szavazása alapján. A jelölések, a szavazás és a ceremónia megszervezésével a Les Molieres társaság foglalkozott, amelyben mind az állami támogatásban részesülő, mind a magánszínházak képviseltették magukat, és a színházi szakma csaknem kétezer tekintélyes képviselőjének szavazása alapján tette közzé először a jelöléseket, majd jelentette be a díjosztáskor az egyes kategóriák győzteseit. A rendszer egészen 2011 nyaráig jól működött, ekkor azonban 22 magánszínház kilépett a Les Molieres-ből, és magával vitte az elnökség tagjainak többségét. A kisebbség új vezetőséget választott, ám a hatóságok és a francia közszolgálati televízió az április 2-re kitűzött díjátadás közvetítéséhez elvárta, hogy a Moliere-osztók rendezzék nézeteltéréseiket. Erre sem addig, sem a később javasolt május 13-i határidőre nem került sor, így a francia színházi szakma önértékelő és hírverési nagy estje idén alighanem végképpen lekerült a napirendről.

A Le Figaro ebben a helyzetben alapította meg májusban a maga hiánypótló saját színházi díját. A névválasztás nem véletlen, hiszen a lap neve is Beaumarchais híres színpadi hősére utal. A konzervatív napilap címoldalán nap mint nap kinyomtatja a Figaro házasságában elhangzó híres mondást: "A bírálat szabadsága nélkül mit sem ér a hízelgő magasztalás" (mint az Forgách András magyarításában olvasható) - a lap ugyanis ezt a szentenciát választotta jelmondatának.

A Beaumarchais-díj zsűrije május 10-én ült össze először. A munkát Sébastien Le Fol vezeti - ő a Le Figaro több kulturális mellékletének is irányítója -, a testület egyik tagja Pierre Caron Beaumarchais, a klasszikus francia szerző egyik leszármazottja, Jean-Pierre Beaumarchais egyetemi tanár, író és esszéista is, a többi tag a Figaro-csoport különböző kiadványainak neves szerkesztői, publicistái, kritikusai közül kerül ki. A zsűri úgy döntött, hogy "hatékonysági okokból" - a Moliere-ekkel szemben - csak öt kategóriában adja ki a Beaumarchais-kat. Az idei első díjosztás a 2011. szeptember 15. és 2012. május 15. közötti előadásokra vonatkozik, a zsűri a legjobb előadást, a legjobb szerzőt, a legjobb színészt és a legjobb színésznőt jutalmazza, továbbá dönt a Chérubin-díjról, amely az év felfedezettjét illeti majd meg. Mint arról a lap beszámolt, a zsűri "szenvedélyes viták után" minden kategóriában öt-öt jelölt maradt, e listák alapján a világhálón is szavazhat a közönség. A zsűri június 1-jén ül össze, hogy kiválassza saját díjazottjait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.