Színház

Hogyan lett a gyönyörű színésznőből Shakespeare felesége?

2017.05.30. 15:51
Ajánlom
Anne Hathawaynek, A nyomorultak Oscar-díjas sztárjának vajon csak a neve egyezik meg a legendás szerző nejéével, esetleg távoli leszármazott lehet?

Ha már rég vettünk részt irodalomórán, jókora az esély rá, hogy az Anne Hathaway névről azonnal a bájos amerikai színésznő ugrik be, nem pedig William Shakespeare felesége, akit a világ leghíresebb drámaírója 1582 novemberében vett nőül, és akivel a közhiedelemmel ellentétben szerelmi házasságot kötött (erről Kiknek a szerelme volt még Shakespeare? című korábbi cikkünkben írtunk részletesebben).

Kiknek a szerelme volt még Shakespeare?

Kapcsolódó

Kiknek a szerelme volt még Shakespeare?

Szerelmünk, Shakespeare – hirdeti a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó fesztiváljának neve. De vajon rajtuk kívül kiknek a szerelme volt még Shakespeare? Ismerjék meg a legendás szerző szerelmi életéről szóló legizgalmasabb összeesküvés-elméleteket!

A Neveletlen hercegnő, a Túl a barátságon, Az ördög Pradát visel, a Rachel esküvője, az Egy nap, a Csillagok között vagy az Oscart hozó A nyomorultak sztárja Brooklyban született, s habár ír és angol felmenőkkel is rendelkezik, nincs rá bizonyíték, hogy köze lenne Shakespeare feleségének családjához.

A névegyezés azonban természetesen nem a véletlen műve.
Anne Hathaway a Jane Austen magánélete című filmben

Anne Hathaway a Jane Austen magánélete című filmben (Fotó/Forrás: Budapest Film)

A színésznő szülei Philadelphiából származnak: édesapja, Gerald T. Hathaway ügyvéd, édesanyja, Kate McCauley Hathaway pedig énekesnő és színpadi színésznő – Anne Hathaway az ő hatására kezdett el színészkedni, és szintén az ő színházi kötődése az oka annak, hogy a vezetéknevek vicces azonosságára rákontrázva a szülők a legnagyobb drámaíró feleségéről nevezzék el a lányukat. Így kapta az újszülött a legendás szerző nejének keresztnevét is az azonos vezetéknév mellé (a színésznő teljes neve egyébként Anne Jacqueline Hathaway).

A szakmában tehát a sztár ugyanazon a néven fut, mint Shakespeare felesége, a magánéletben azonban állítólag mindenki csak Annie-nek szólítja. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a művész a néhai névrokontól akarná ily módon megkülönböztetni magát, hiszen

nincs olyan színész, aki bánná ezt az apró, ám jelentőségteljes kapcsolatot.

Anne Hathaway egyébként játszott is Shakespeare-t: 2009 nyarán a New York-i Central Parkban a Delacorte Theatre által színpadra állított Vízkereszt, vagy amit akartokban ő volt Viola (a fenti videó 59. másodpercétől kezdve ebből az előadásból láthatunk részleteket). Ami pedig az eredeti Anne Hathawayt illeti, vele mint múzsával a június 9. és július 16. között a Madách Színházban zajló Szerelmünk, Shakespeare fesztivál több programjában is találkozhatunk.

További részletek ide kattintva olvashatók!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.