Színház

Hogyan lett a gyönyörű színésznőből Shakespeare felesége?

2017.05.30. 15:51
Ajánlom
Anne Hathawaynek, A nyomorultak Oscar-díjas sztárjának vajon csak a neve egyezik meg a legendás szerző nejéével, esetleg távoli leszármazott lehet?

Ha már rég vettünk részt irodalomórán, jókora az esély rá, hogy az Anne Hathaway névről azonnal a bájos amerikai színésznő ugrik be, nem pedig William Shakespeare felesége, akit a világ leghíresebb drámaírója 1582 novemberében vett nőül, és akivel a közhiedelemmel ellentétben szerelmi házasságot kötött (erről Kiknek a szerelme volt még Shakespeare? című korábbi cikkünkben írtunk részletesebben).

Kiknek a szerelme volt még Shakespeare?

Kapcsolódó

Kiknek a szerelme volt még Shakespeare?

Szerelmünk, Shakespeare – hirdeti a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó fesztiváljának neve. De vajon rajtuk kívül kiknek a szerelme volt még Shakespeare? Ismerjék meg a legendás szerző szerelmi életéről szóló legizgalmasabb összeesküvés-elméleteket!

A Neveletlen hercegnő, a Túl a barátságon, Az ördög Pradát visel, a Rachel esküvője, az Egy nap, a Csillagok között vagy az Oscart hozó A nyomorultak sztárja Brooklyban született, s habár ír és angol felmenőkkel is rendelkezik, nincs rá bizonyíték, hogy köze lenne Shakespeare feleségének családjához.

A névegyezés azonban természetesen nem a véletlen műve.
Anne Hathaway a Jane Austen magánélete című filmben

Anne Hathaway a Jane Austen magánélete című filmben (Fotó/Forrás: Budapest Film)

A színésznő szülei Philadelphiából származnak: édesapja, Gerald T. Hathaway ügyvéd, édesanyja, Kate McCauley Hathaway pedig énekesnő és színpadi színésznő – Anne Hathaway az ő hatására kezdett el színészkedni, és szintén az ő színházi kötődése az oka annak, hogy a vezetéknevek vicces azonosságára rákontrázva a szülők a legnagyobb drámaíró feleségéről nevezzék el a lányukat. Így kapta az újszülött a legendás szerző nejének keresztnevét is az azonos vezetéknév mellé (a színésznő teljes neve egyébként Anne Jacqueline Hathaway).

A szakmában tehát a sztár ugyanazon a néven fut, mint Shakespeare felesége, a magánéletben azonban állítólag mindenki csak Annie-nek szólítja. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a művész a néhai névrokontól akarná ily módon megkülönböztetni magát, hiszen

nincs olyan színész, aki bánná ezt az apró, ám jelentőségteljes kapcsolatot.

Anne Hathaway egyébként játszott is Shakespeare-t: 2009 nyarán a New York-i Central Parkban a Delacorte Theatre által színpadra állított Vízkereszt, vagy amit akartokban ő volt Viola (a fenti videó 59. másodpercétől kezdve ebből az előadásból láthatunk részleteket). Ami pedig az eredeti Anne Hathawayt illeti, vele mint múzsával a június 9. és július 16. között a Madách Színházban zajló Szerelmünk, Shakespeare fesztivál több programjában is találkozhatunk.

További részletek ide kattintva olvashatók!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.
Színház kult50

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.
Színház gyász

Elhunyt Michael Lonsdale, a Holdkelte című Bond-film főgonosza

A francia színész 89 éves volt, a magyar közönség egyebek között A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhette.