Színház

Hogyan lett a gyönyörű színésznőből Shakespeare felesége?

2017.05.30. 15:51
Ajánlom
Anne Hathawaynek, A nyomorultak Oscar-díjas sztárjának vajon csak a neve egyezik meg a legendás szerző nejéével, esetleg távoli leszármazott lehet?

Ha már rég vettünk részt irodalomórán, jókora az esély rá, hogy az Anne Hathaway névről azonnal a bájos amerikai színésznő ugrik be, nem pedig William Shakespeare felesége, akit a világ leghíresebb drámaírója 1582 novemberében vett nőül, és akivel a közhiedelemmel ellentétben szerelmi házasságot kötött (erről Kiknek a szerelme volt még Shakespeare? című korábbi cikkünkben írtunk részletesebben).

Kiknek a szerelme volt még Shakespeare?

Kapcsolódó

Kiknek a szerelme volt még Shakespeare?

Szerelmünk, Shakespeare – hirdeti a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó fesztiváljának neve. De vajon rajtuk kívül kiknek a szerelme volt még Shakespeare? Ismerjék meg a legendás szerző szerelmi életéről szóló legizgalmasabb összeesküvés-elméleteket!

A Neveletlen hercegnő, a Túl a barátságon, Az ördög Pradát visel, a Rachel esküvője, az Egy nap, a Csillagok között vagy az Oscart hozó A nyomorultak sztárja Brooklyban született, s habár ír és angol felmenőkkel is rendelkezik, nincs rá bizonyíték, hogy köze lenne Shakespeare feleségének családjához.

A névegyezés azonban természetesen nem a véletlen műve.
Anne Hathaway a Jane Austen magánélete című filmben

Anne Hathaway a Jane Austen magánélete című filmben (Fotó/Forrás: Budapest Film)

A színésznő szülei Philadelphiából származnak: édesapja, Gerald T. Hathaway ügyvéd, édesanyja, Kate McCauley Hathaway pedig énekesnő és színpadi színésznő – Anne Hathaway az ő hatására kezdett el színészkedni, és szintén az ő színházi kötődése az oka annak, hogy a vezetéknevek vicces azonosságára rákontrázva a szülők a legnagyobb drámaíró feleségéről nevezzék el a lányukat. Így kapta az újszülött a legendás szerző nejének keresztnevét is az azonos vezetéknév mellé (a színésznő teljes neve egyébként Anne Jacqueline Hathaway).

A szakmában tehát a sztár ugyanazon a néven fut, mint Shakespeare felesége, a magánéletben azonban állítólag mindenki csak Annie-nek szólítja. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a művész a néhai névrokontól akarná ily módon megkülönböztetni magát, hiszen

nincs olyan színész, aki bánná ezt az apró, ám jelentőségteljes kapcsolatot.

Anne Hathaway egyébként játszott is Shakespeare-t: 2009 nyarán a New York-i Central Parkban a Delacorte Theatre által színpadra állított Vízkereszt, vagy amit akartokban ő volt Viola (a fenti videó 59. másodpercétől kezdve ebből az előadásból láthatunk részleteket). Ami pedig az eredeti Anne Hathawayt illeti, vele mint múzsával a június 9. és július 16. között a Madách Színházban zajló Szerelmünk, Shakespeare fesztivál több programjában is találkozhatunk.

További részletek ide kattintva olvashatók!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.