Színház

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

Hányattatott sorsát többször vetette papírra. Novellás kötetből lett film, abból színházi ősbemutató, majd három új változatban finomodott, mígnem elvezetett a napokban megjelenő Magyar Copperfield című önéletrajzi regény megszületéséhez.

Az Eldorádó Imikéje egy erdélyi katonaszökevény és egy Teleki téren felcseperedett kereskedő lányának szerelméből született. A háború alatt Bécsben fogant – rá jellemző módon nemrég el is látogatott a nevezetes szobába –, szülei gyalog jöttek haza, néhány hétre érkezésük után született Vetró Gézaként. Apja azonnal köddé vált, anyja a szüleinél hagyta a gyermeket. Két évesen lett diftériás, majd egy évig tartott a felépülése: ez alatt tanult meg olvasni.

9F3A4946-111649.jpg

Huszárik Kata és Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A könyvek szeretete és a betűk egész életét végig kísérik. Anyja Dr. Rózner nejeként vitte el az imádott Teleki térről. Saját bevallása szerint élete legszomorúbb, leghányattatottabb időszaka következett 16 éves koráig.

Ekkor szökött meg otthonról, és ad hálát nap mint nap a szabadság érzésének.

A nagyszülei iránti tiszteletből lett Bereményi. Első novellás kötetével a zsebében nagyapjához sietett, akinek első kérdése: mennyi idő alatt írta, és mennyit keresett vele. Fél év alatt 9 ezer forintot keresni, cseppet sem volt „bóni” a legendás Sanyi bácsi szerint.

9F3A4949-111649.jpg

Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Vér szerinti apját 15 évesen ismerte meg: ebédből visszatérve a standon talált egy férfit, aki épp börtönből szabadult, és egy arany Doxán igyekezett túladni. Az órát azonnal elvesztette, pedig a figyelmeztetés a lelkébe égett: az arany oda tér vissza, ahol már volt. A novellás kötet az apját sem hatotta meg, így lehet, hogy Bereményi első kötetéből a család egyik tagja sem kért.

A József Attila Színházban most bemutatott életrajzi dráma a harmadik átirat, és a filmhez hasonlóan, Eldorádóként került műsorra. Beszédes cím, hisz benne van az arany ára, az arany föld szinonimája, de kevesen tudják, hogy valójában semmi mást nem takar, mint azt az Eldorádó, későbbiekben Nap Mozit, ahol Bereményi megismerkedett a film varázsával.

9F3A5051-111649.jpg

A JaSzalonban közönsége (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A JaSzalon, hűen a hagyományokhoz, márciusban az aktuális bemutató, a 9-től 5-ig előtt tárja ki kapuit. Huszárik Kata vendége Galambos Attila és Zöld Csaba lesz.

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.