Színház

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

Hányattatott sorsát többször vetette papírra. Novellás kötetből lett film, abból színházi ősbemutató, majd három új változatban finomodott, mígnem elvezetett a napokban megjelenő Magyar Copperfield című önéletrajzi regény megszületéséhez.

Az Eldorádó Imikéje egy erdélyi katonaszökevény és egy Teleki téren felcseperedett kereskedő lányának szerelméből született. A háború alatt Bécsben fogant – rá jellemző módon nemrég el is látogatott a nevezetes szobába –, szülei gyalog jöttek haza, néhány hétre érkezésük után született Vetró Gézaként. Apja azonnal köddé vált, anyja a szüleinél hagyta a gyermeket. Két évesen lett diftériás, majd egy évig tartott a felépülése: ez alatt tanult meg olvasni.

9F3A4946-111649.jpg

Huszárik Kata és Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A könyvek szeretete és a betűk egész életét végig kísérik. Anyja Dr. Rózner nejeként vitte el az imádott Teleki térről. Saját bevallása szerint élete legszomorúbb, leghányattatottabb időszaka következett 16 éves koráig.

Ekkor szökött meg otthonról, és ad hálát nap mint nap a szabadság érzésének.

A nagyszülei iránti tiszteletből lett Bereményi. Első novellás kötetével a zsebében nagyapjához sietett, akinek első kérdése: mennyi idő alatt írta, és mennyit keresett vele. Fél év alatt 9 ezer forintot keresni, cseppet sem volt „bóni” a legendás Sanyi bácsi szerint.

9F3A4949-111649.jpg

Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Vér szerinti apját 15 évesen ismerte meg: ebédből visszatérve a standon talált egy férfit, aki épp börtönből szabadult, és egy arany Doxán igyekezett túladni. Az órát azonnal elvesztette, pedig a figyelmeztetés a lelkébe égett: az arany oda tér vissza, ahol már volt. A novellás kötet az apját sem hatotta meg, így lehet, hogy Bereményi első kötetéből a család egyik tagja sem kért.

A József Attila Színházban most bemutatott életrajzi dráma a harmadik átirat, és a filmhez hasonlóan, Eldorádóként került műsorra. Beszédes cím, hisz benne van az arany ára, az arany föld szinonimája, de kevesen tudják, hogy valójában semmi mást nem takar, mint azt az Eldorádó, későbbiekben Nap Mozit, ahol Bereményi megismerkedett a film varázsával.

9F3A5051-111649.jpg

A JaSzalonban közönsége (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A JaSzalon, hűen a hagyományokhoz, márciusban az aktuális bemutató, a 9-től 5-ig előtt tárja ki kapuit. Huszárik Kata vendége Galambos Attila és Zöld Csaba lesz.

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.