Színház

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

Hányattatott sorsát többször vetette papírra. Novellás kötetből lett film, abból színházi ősbemutató, majd három új változatban finomodott, mígnem elvezetett a napokban megjelenő Magyar Copperfield című önéletrajzi regény megszületéséhez.

Az Eldorádó Imikéje egy erdélyi katonaszökevény és egy Teleki téren felcseperedett kereskedő lányának szerelméből született. A háború alatt Bécsben fogant – rá jellemző módon nemrég el is látogatott a nevezetes szobába –, szülei gyalog jöttek haza, néhány hétre érkezésük után született Vetró Gézaként. Apja azonnal köddé vált, anyja a szüleinél hagyta a gyermeket. Két évesen lett diftériás, majd egy évig tartott a felépülése: ez alatt tanult meg olvasni.

9F3A4946-111649.jpg

Huszárik Kata és Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A könyvek szeretete és a betűk egész életét végig kísérik. Anyja Dr. Rózner nejeként vitte el az imádott Teleki térről. Saját bevallása szerint élete legszomorúbb, leghányattatottabb időszaka következett 16 éves koráig.

Ekkor szökött meg otthonról, és ad hálát nap mint nap a szabadság érzésének.

A nagyszülei iránti tiszteletből lett Bereményi. Első novellás kötetével a zsebében nagyapjához sietett, akinek első kérdése: mennyi idő alatt írta, és mennyit keresett vele. Fél év alatt 9 ezer forintot keresni, cseppet sem volt „bóni” a legendás Sanyi bácsi szerint.

9F3A4949-111649.jpg

Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Vér szerinti apját 15 évesen ismerte meg: ebédből visszatérve a standon talált egy férfit, aki épp börtönből szabadult, és egy arany Doxán igyekezett túladni. Az órát azonnal elvesztette, pedig a figyelmeztetés a lelkébe égett: az arany oda tér vissza, ahol már volt. A novellás kötet az apját sem hatotta meg, így lehet, hogy Bereményi első kötetéből a család egyik tagja sem kért.

A József Attila Színházban most bemutatott életrajzi dráma a harmadik átirat, és a filmhez hasonlóan, Eldorádóként került műsorra. Beszédes cím, hisz benne van az arany ára, az arany föld szinonimája, de kevesen tudják, hogy valójában semmi mást nem takar, mint azt az Eldorádó, későbbiekben Nap Mozit, ahol Bereményi megismerkedett a film varázsával.

9F3A5051-111649.jpg

A JaSzalonban közönsége (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A JaSzalon, hűen a hagyományokhoz, márciusban az aktuális bemutató, a 9-től 5-ig előtt tárja ki kapuit. Huszárik Kata vendége Galambos Attila és Zöld Csaba lesz.

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.