Színház

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

Hányattatott sorsát többször vetette papírra. Novellás kötetből lett film, abból színházi ősbemutató, majd három új változatban finomodott, mígnem elvezetett a napokban megjelenő Magyar Copperfield című önéletrajzi regény megszületéséhez.

Az Eldorádó Imikéje egy erdélyi katonaszökevény és egy Teleki téren felcseperedett kereskedő lányának szerelméből született. A háború alatt Bécsben fogant – rá jellemző módon nemrég el is látogatott a nevezetes szobába –, szülei gyalog jöttek haza, néhány hétre érkezésük után született Vetró Gézaként. Apja azonnal köddé vált, anyja a szüleinél hagyta a gyermeket. Két évesen lett diftériás, majd egy évig tartott a felépülése: ez alatt tanult meg olvasni.

9F3A4946-111649.jpg

Huszárik Kata és Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A könyvek szeretete és a betűk egész életét végig kísérik. Anyja Dr. Rózner nejeként vitte el az imádott Teleki térről. Saját bevallása szerint élete legszomorúbb, leghányattatottabb időszaka következett 16 éves koráig.

Ekkor szökött meg otthonról, és ad hálát nap mint nap a szabadság érzésének.

A nagyszülei iránti tiszteletből lett Bereményi. Első novellás kötetével a zsebében nagyapjához sietett, akinek első kérdése: mennyi idő alatt írta, és mennyit keresett vele. Fél év alatt 9 ezer forintot keresni, cseppet sem volt „bóni” a legendás Sanyi bácsi szerint.

9F3A4949-111649.jpg

Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Vér szerinti apját 15 évesen ismerte meg: ebédből visszatérve a standon talált egy férfit, aki épp börtönből szabadult, és egy arany Doxán igyekezett túladni. Az órát azonnal elvesztette, pedig a figyelmeztetés a lelkébe égett: az arany oda tér vissza, ahol már volt. A novellás kötet az apját sem hatotta meg, így lehet, hogy Bereményi első kötetéből a család egyik tagja sem kért.

A József Attila Színházban most bemutatott életrajzi dráma a harmadik átirat, és a filmhez hasonlóan, Eldorádóként került műsorra. Beszédes cím, hisz benne van az arany ára, az arany föld szinonimája, de kevesen tudják, hogy valójában semmi mást nem takar, mint azt az Eldorádó, későbbiekben Nap Mozit, ahol Bereményi megismerkedett a film varázsával.

9F3A5051-111649.jpg

A JaSzalonban közönsége (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A JaSzalon, hűen a hagyományokhoz, márciusban az aktuális bemutató, a 9-től 5-ig előtt tárja ki kapuit. Huszárik Kata vendége Galambos Attila és Zöld Csaba lesz.

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.
Színház interjú

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház ajánló

Az első hivatásos színésznők portréja elevenedik meg a Pinceszínház előadásán

Sztarenki Pál különleges rendezésében látható a Pinceszínházban a Színésznők című előadás. April De Angelis kortárs angol írónő drámája a restauráció korába vezeti vissza a nézőket, hogy bemutassa a nagy színházi forradalom kezdetét és okait.
Színház ajánló

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.