Színház

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.

Hányattatott sorsát többször vetette papírra. Novellás kötetből lett film, abból színházi ősbemutató, majd három új változatban finomodott, mígnem elvezetett a napokban megjelenő Magyar Copperfield című önéletrajzi regény megszületéséhez.

Az Eldorádó Imikéje egy erdélyi katonaszökevény és egy Teleki téren felcseperedett kereskedő lányának szerelméből született. A háború alatt Bécsben fogant – rá jellemző módon nemrég el is látogatott a nevezetes szobába –, szülei gyalog jöttek haza, néhány hétre érkezésük után született Vetró Gézaként. Apja azonnal köddé vált, anyja a szüleinél hagyta a gyermeket. Két évesen lett diftériás, majd egy évig tartott a felépülése: ez alatt tanult meg olvasni.

9F3A4946-111649.jpg

Huszárik Kata és Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A könyvek szeretete és a betűk egész életét végig kísérik. Anyja Dr. Rózner nejeként vitte el az imádott Teleki térről. Saját bevallása szerint élete legszomorúbb, leghányattatottabb időszaka következett 16 éves koráig.

Ekkor szökött meg otthonról, és ad hálát nap mint nap a szabadság érzésének.

A nagyszülei iránti tiszteletből lett Bereményi. Első novellás kötetével a zsebében nagyapjához sietett, akinek első kérdése: mennyi idő alatt írta, és mennyit keresett vele. Fél év alatt 9 ezer forintot keresni, cseppet sem volt „bóni” a legendás Sanyi bácsi szerint.

9F3A4949-111649.jpg

Bereményi Géza a JaSzalonban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Vér szerinti apját 15 évesen ismerte meg: ebédből visszatérve a standon talált egy férfit, aki épp börtönből szabadult, és egy arany Doxán igyekezett túladni. Az órát azonnal elvesztette, pedig a figyelmeztetés a lelkébe égett: az arany oda tér vissza, ahol már volt. A novellás kötet az apját sem hatotta meg, így lehet, hogy Bereményi első kötetéből a család egyik tagja sem kért.

A József Attila Színházban most bemutatott életrajzi dráma a harmadik átirat, és a filmhez hasonlóan, Eldorádóként került műsorra. Beszédes cím, hisz benne van az arany ára, az arany föld szinonimája, de kevesen tudják, hogy valójában semmi mást nem takar, mint azt az Eldorádó, későbbiekben Nap Mozit, ahol Bereményi megismerkedett a film varázsával.

9F3A5051-111649.jpg

A JaSzalonban közönsége (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A JaSzalon, hűen a hagyományokhoz, márciusban az aktuális bemutató, a 9-től 5-ig előtt tárja ki kapuit. Huszárik Kata vendége Galambos Attila és Zöld Csaba lesz.

Támogatott tartalom

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház magazin

A színház mint szentély - Jordán Tamás olvassa fel a Színházi Világnapi üzenetet

Az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt a színház is küzdelmes napokat él meg, így a világnapi üzenetnek még nagyobb a jelentősége. Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró írását Jordán Tamás olvassa fel. 
Színház koronavírus

Meghirdették az első magyar karanténdráma-versenyt

Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera drámaversenyére olyan egyfelvonásos műveket várnak április 15-ig, amelyek a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli élethelyzetre reflektálnak.
Színház hír

"...sajnálom, Marci" - Földes Eszter búcsúzik a Karinthy Színház művészeti vezetésétől

Facebook oldalán adta hírül Földes Eszter, hogy a továbbiakban nem őt bízzák meg a Karinthy Színház művészeti vezetésével. Arról, hogy színművészként folytatja-e a munkát a társulatban még nem tudott nyilatkozni.