Színház

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

2020.02.26. 11:40
Ajánlom
A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.

A Manna Produkció független produkciós irodaként független alkotóknak biztosít lehetőséget, hogy előadásokat hozhassanak létre, és a hosszútávú működés érdekében a szakértői háttér segítségével menedzseli is a létrejött előadásokat. Működésük során mindig kiemelten fontosnak tartották, hogy a velük együttműködő alkotók megfelelő ismeretanyaggal rendelkezzenek egy produkció vagy egy szervezet létrehozása során felmerülő teendőkkel kapcsolatban.

A március 9. és május 4. között a Jurányi Házban zajló kurzus során a Manna vezetője, Gáspár Anna mellett dr. Rihay-Kovács Zita jogász, a Független Előadó-Művészeti Szövetség vezetője tart órákat. Vendégoktatóként találkozhatnak a résztvevők, többek között Lőrinczy Györggyel, az NKA alelnökével, Harsányi Bencével, aki a forrásszerzésről tart előadást vagy Jászay Tamással, aki elmondja mit lát és mire figyel a kurátor, pályázatkezelő szakértőnk pedig bemutatja, mitől jó egy elszámolás.

Szó lesz többek között arról, hogyan érdemes elindítani egy projektet, milyen határidőket kell feltétlenül betartani, hogyan kell szerződést olvasni és írni, vagy mit szükséges ellenőrizni egy számlán. De az óraterv kitér a pályázatírás és elszámolás teendőire, az előadó-művészeti törvény gyakorlati alkalmazásaira, a GDPR-ra, sőt a tematika része a jogdíj, az adatvédelmi nyilatkozat és adatkezelés, a kommunikáció és szervezetfejlesztés is.

A Manna azok jelentkezését várja, akik már megszerzett tapasztalataikat szeretnék bővíteni, elmélyíteni, legyen szó pályázat- vagy szerződésírásról, évadterv, forgalmazási vagy projekt költségterv készítésről, pénzügyi ismeretek bővítéséről, produkció tervezéséről a megvalósításon át egészen a beszámolóig, hazai és nemzetközi lehetőségekről, jogi/intézményi környezetről vagy kommunikációról.

„Azért indítottuk ezt a speciális képzést, hogy azok az alkotók, akik kénytelenek a művészeti munkájukhoz kapcsolódóan ezekhez az adminisztratív ügyekhez is érteni, fel tudják tenni a kérdéseiket, amelyek akár napi szinten felmerülnek.  Célunk, hogy azoknak a fejlődését és munkáját is könnyítsük, akik a kis társulatok vagy akár nagyobb együttesek hátterében dolgoznak, vagy csak vágynának ilyen állást megszerezni” – nyilatkozta Gáspár Anna a képzéssel kapcsolatban.

ganna5_foto_kallaitoth-165047.jpg

Gáspár Anna (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció)

Mint a falhívásban írják, érdemes jelentkeznie annak, aki aktívan részt vesz színházi és táncművészeti területen működő előadó-művészeti szervezetek munkájában, és szeretné jobban átlátni azok működési elveit és a jogi környezet; de természetesen azokat is szívesen látják, akik egyelőre csak tervezik, hogy a jövőben ezen a területen helyezkednének el.

Érdemes minél hamarabb jelentkezni, hiszen most még van lehetőség bekerülni támogatott képzési helyekre is, így a teljes kurzus akár térítésmentesen elvégezhető. „A képzés megvalósítását egy pályázat támogatja, amely korlátozott létszámban finanszírozza a jelentkezők részvételi díját. Célunk, hogy azok juthassanak térítésmentesen ehhez a tudásanyaghoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, de nincs forrásuk hasonló kurzusra beiratkozni” – tette hozzá a Manna vezetője. A szervezők két kurzust terveznek, azonos tematikával, az egyiket Budán, a másikat Pesten, az egyiket a délelőtti órákban a másikat a délutániban, hogy minél több érdeklődő számára elérhetővé váljon a képzés.

A képzés helyszíne: Jurányi Ház

A képzés időpontjai: 2020. március 9.–május 4. (minden hétfőn 10:00-13:00)

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva>>>

Fejléckép: 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.