Színház

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

2020.02.26. 11:40
Ajánlom
A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.

A Manna Produkció független produkciós irodaként független alkotóknak biztosít lehetőséget, hogy előadásokat hozhassanak létre, és a hosszútávú működés érdekében a szakértői háttér segítségével menedzseli is a létrejött előadásokat. Működésük során mindig kiemelten fontosnak tartották, hogy a velük együttműködő alkotók megfelelő ismeretanyaggal rendelkezzenek egy produkció vagy egy szervezet létrehozása során felmerülő teendőkkel kapcsolatban.

A március 9. és május 4. között a Jurányi Házban zajló kurzus során a Manna vezetője, Gáspár Anna mellett dr. Rihay-Kovács Zita jogász, a Független Előadó-Művészeti Szövetség vezetője tart órákat. Vendégoktatóként találkozhatnak a résztvevők, többek között Lőrinczy Györggyel, az NKA alelnökével, Harsányi Bencével, aki a forrásszerzésről tart előadást vagy Jászay Tamással, aki elmondja mit lát és mire figyel a kurátor, pályázatkezelő szakértőnk pedig bemutatja, mitől jó egy elszámolás.

Szó lesz többek között arról, hogyan érdemes elindítani egy projektet, milyen határidőket kell feltétlenül betartani, hogyan kell szerződést olvasni és írni, vagy mit szükséges ellenőrizni egy számlán. De az óraterv kitér a pályázatírás és elszámolás teendőire, az előadó-művészeti törvény gyakorlati alkalmazásaira, a GDPR-ra, sőt a tematika része a jogdíj, az adatvédelmi nyilatkozat és adatkezelés, a kommunikáció és szervezetfejlesztés is.

A Manna azok jelentkezését várja, akik már megszerzett tapasztalataikat szeretnék bővíteni, elmélyíteni, legyen szó pályázat- vagy szerződésírásról, évadterv, forgalmazási vagy projekt költségterv készítésről, pénzügyi ismeretek bővítéséről, produkció tervezéséről a megvalósításon át egészen a beszámolóig, hazai és nemzetközi lehetőségekről, jogi/intézményi környezetről vagy kommunikációról.

„Azért indítottuk ezt a speciális képzést, hogy azok az alkotók, akik kénytelenek a művészeti munkájukhoz kapcsolódóan ezekhez az adminisztratív ügyekhez is érteni, fel tudják tenni a kérdéseiket, amelyek akár napi szinten felmerülnek.  Célunk, hogy azoknak a fejlődését és munkáját is könnyítsük, akik a kis társulatok vagy akár nagyobb együttesek hátterében dolgoznak, vagy csak vágynának ilyen állást megszerezni” – nyilatkozta Gáspár Anna a képzéssel kapcsolatban.

ganna5_foto_kallaitoth-165047.jpg

Gáspár Anna (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció)

Mint a falhívásban írják, érdemes jelentkeznie annak, aki aktívan részt vesz színházi és táncművészeti területen működő előadó-művészeti szervezetek munkájában, és szeretné jobban átlátni azok működési elveit és a jogi környezet; de természetesen azokat is szívesen látják, akik egyelőre csak tervezik, hogy a jövőben ezen a területen helyezkednének el.

Érdemes minél hamarabb jelentkezni, hiszen most még van lehetőség bekerülni támogatott képzési helyekre is, így a teljes kurzus akár térítésmentesen elvégezhető. „A képzés megvalósítását egy pályázat támogatja, amely korlátozott létszámban finanszírozza a jelentkezők részvételi díját. Célunk, hogy azok juthassanak térítésmentesen ehhez a tudásanyaghoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, de nincs forrásuk hasonló kurzusra beiratkozni” – tette hozzá a Manna vezetője. A szervezők két kurzust terveznek, azonos tematikával, az egyiket Budán, a másikat Pesten, az egyiket a délelőtti órákban a másikat a délutániban, hogy minél több érdeklődő számára elérhetővé váljon a képzés.

A képzés helyszíne: Jurányi Ház

A képzés időpontjai: 2020. március 9.–május 4. (minden hétfőn 10:00-13:00)

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva>>>

Fejléckép: 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Verebély Iván

A színész halálhírét a Centrál Színház jelentette be.
Színház hír

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.