Színház

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

2020.02.26. 11:40
Ajánlom
A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.

A Manna Produkció független produkciós irodaként független alkotóknak biztosít lehetőséget, hogy előadásokat hozhassanak létre, és a hosszútávú működés érdekében a szakértői háttér segítségével menedzseli is a létrejött előadásokat. Működésük során mindig kiemelten fontosnak tartották, hogy a velük együttműködő alkotók megfelelő ismeretanyaggal rendelkezzenek egy produkció vagy egy szervezet létrehozása során felmerülő teendőkkel kapcsolatban.

A március 9. és május 4. között a Jurányi Házban zajló kurzus során a Manna vezetője, Gáspár Anna mellett dr. Rihay-Kovács Zita jogász, a Független Előadó-Művészeti Szövetség vezetője tart órákat. Vendégoktatóként találkozhatnak a résztvevők, többek között Lőrinczy Györggyel, az NKA alelnökével, Harsányi Bencével, aki a forrásszerzésről tart előadást vagy Jászay Tamással, aki elmondja mit lát és mire figyel a kurátor, pályázatkezelő szakértőnk pedig bemutatja, mitől jó egy elszámolás.

Szó lesz többek között arról, hogyan érdemes elindítani egy projektet, milyen határidőket kell feltétlenül betartani, hogyan kell szerződést olvasni és írni, vagy mit szükséges ellenőrizni egy számlán. De az óraterv kitér a pályázatírás és elszámolás teendőire, az előadó-művészeti törvény gyakorlati alkalmazásaira, a GDPR-ra, sőt a tematika része a jogdíj, az adatvédelmi nyilatkozat és adatkezelés, a kommunikáció és szervezetfejlesztés is.

A Manna azok jelentkezését várja, akik már megszerzett tapasztalataikat szeretnék bővíteni, elmélyíteni, legyen szó pályázat- vagy szerződésírásról, évadterv, forgalmazási vagy projekt költségterv készítésről, pénzügyi ismeretek bővítéséről, produkció tervezéséről a megvalósításon át egészen a beszámolóig, hazai és nemzetközi lehetőségekről, jogi/intézményi környezetről vagy kommunikációról.

„Azért indítottuk ezt a speciális képzést, hogy azok az alkotók, akik kénytelenek a művészeti munkájukhoz kapcsolódóan ezekhez az adminisztratív ügyekhez is érteni, fel tudják tenni a kérdéseiket, amelyek akár napi szinten felmerülnek.  Célunk, hogy azoknak a fejlődését és munkáját is könnyítsük, akik a kis társulatok vagy akár nagyobb együttesek hátterében dolgoznak, vagy csak vágynának ilyen állást megszerezni” – nyilatkozta Gáspár Anna a képzéssel kapcsolatban.

ganna5_foto_kallaitoth-165047.jpg

Gáspár Anna (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció)

Mint a falhívásban írják, érdemes jelentkeznie annak, aki aktívan részt vesz színházi és táncművészeti területen működő előadó-művészeti szervezetek munkájában, és szeretné jobban átlátni azok működési elveit és a jogi környezet; de természetesen azokat is szívesen látják, akik egyelőre csak tervezik, hogy a jövőben ezen a területen helyezkednének el.

Érdemes minél hamarabb jelentkezni, hiszen most még van lehetőség bekerülni támogatott képzési helyekre is, így a teljes kurzus akár térítésmentesen elvégezhető. „A képzés megvalósítását egy pályázat támogatja, amely korlátozott létszámban finanszírozza a jelentkezők részvételi díját. Célunk, hogy azok juthassanak térítésmentesen ehhez a tudásanyaghoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, de nincs forrásuk hasonló kurzusra beiratkozni” – tette hozzá a Manna vezetője. A szervezők két kurzust terveznek, azonos tematikával, az egyiket Budán, a másikat Pesten, az egyiket a délelőtti órákban a másikat a délutániban, hogy minél több érdeklődő számára elérhetővé váljon a képzés.

A képzés helyszíne: Jurányi Ház

A képzés időpontjai: 2020. március 9.–május 4. (minden hétfőn 10:00-13:00)

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva>>>

Fejléckép: 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.
Színház online premier

„Szeretnéd? Szeretném!” – a nőNYUGAT az internetre költözik

A koronavírus helyzetre való tekintettel újabb kultikus előadást tesz közzé YouTube csatornáján az Örkény Színház. Kedd este 19 órától látható a Nyugat folyóirat nagyasszonyainak életét feldolgozó nőNYUGAT teljes felvétele.