Színház

Hol tartanak ma a Junior Primák?

2015.11.12. 12:01
Ajánlom
Tekintsünk vissza a kezdetekre és nézzük meg, mi történt az elmúlt időszakban a színház- és filmművészet kategóriában díjazott művészekkel!

A Prima Primissima Alapítvány nemcsak a jelentős életművek elismerését, de a csillogó tehetségű fiatal művészek elindulásának támogatását is fontosnak tartja, ezért az alapítók 2007-ben úgy döntöttek, önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti tehetségeket. A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel.

Spéder Zoltán - Junior Prima Díj 2014

Spéder Zoltán - Junior Prima Díj 2014 (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán)

Az FHB Bank a magyar színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, immár hatodik éve. A tehetségek felkutatása és jutalmazása mellett nagy hangsúlyt fektetnek pályafutásuk figyelemmel követésére is. Lássuk, kik tartoznak a kategória díjazottjainak egyre népesebb családjába és milyen művészi pályaképek rajzolódtak ki az elmúlt időszakban!

2008

A Junior Prima Díjat 2008-ban adták át először színház- és filmművészet kategóriában. Ekkor Farkas Tamás világosító, Oláh Zoltán balettművész (Magyar Állami Operaház), valamint Gulyás Attila (békéscsabai Jókai Színház), Hámori Gabriella (Örkény István Színház), Jordán Adél (Katona József Színház), Keresztes Tamás (Katona József Színház), Pálmai Anna (Katona József Színház), Tornyi Ildikó (Vígszínház) és Varju Kálmán (Vígszínház) színművészek vehették át az elismerést.

Oláh Zoltán - Anyegin

Oláh Zoltán - Anyegin (Fotó/Forrás: Csillag Pál, forrás: Operaház)

Oláh Zoltán 2001 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-ben címzetes szólista lett, 2005-ben pedig kinevezték magántáncossá. Táncolt A diótörőben hercegként, a Csipkerózsikában ő alakította Desirét, a Rosszul őrzött lány című előadásban pedig ő volt Colas. Az Elfújta a szél, a Giselle, a Hófehérke és a hét törpe, a Bajadér csupán néhány azon jelentős előadások közül, amelyekben fantasztikus alakításával kápráztatta el a közönséget. 2014 decemberében a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt szakmai díjak közül az évad legjobb férfi táncművésze díjat vehette át. Idén októberben két estén is láthatta a közönség A hattyúk tavában Siegfried szerepében, decemberben pedig ismét A diótörőben lép színpadra, ezúttal a címszerepben.

Keresztes Tamás

Keresztes Tamás (Fotó/Forrás: Trokán Nóra, forrás: Katona József Színház)

A Katona József Színház egyik vezető színészeként Keresztes Tamás főként szélsőséges alakok megformálásával vonta magára a figyelmet, bár az utóbbi időben a Belvárosi Színház Amadeusának címszerepében egy szelídebb arcát is megismerhette meg a közönség. Színházi szerepei mellett több filmben is játszott, így láthatta a közönség a Rokonokban, a Szabadság, szerelemben és az Isteni műszakban is, hamarosan pedig a Kincsem című produkcióban láthatjuk ismét a mozivásznon. A szakma fontos díjait tudhatja magáénak: a Junior Prima előtt jutalmazták Máthé Erzsi-díjjal, Pukk-díjjal, 2005-ben ő lett a legjobb 30 év alatti színész a POSzT-on, ugyanebben az évben átvehette a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A Junior Prima Díj átvétele óta már Jászai Mari-díjjal is jutalmazták 2010-ben. Decembertől új előadásban lesz látható a Katona József Színházban: Gothár Péter Részegek című rendezésében Gabrielt alakítja majd.

2010

Egy év kihagyás után, 2010-ben adták át újra, az innentől kezdve az FHB gondozásában álló díjat. Az elismerésben ekkor Bata Éva (Vígszínház), Petrik Andrea (Radnóti Színház), Szandtner Anna (Örkény István Színház), Tenki Réka (Katona József Színház) és Tompos Kátya (Nemzeti Színház) színművész, Feke Pál színész-énekes, Felméry Lili balettművész, Izsák Lili díszlet- és jelmeztervező, Jancsó Dávid vágó, film editor, valamint Nyári Gábor (Magyar Fesztivál Balett) táncművész részesült.

Bata Éva - Fátyol nélkül

Bata Éva - Fátyol nélkül (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel, Vígszínház)

Bata Éva 2009-ben végzett a Színművészeti Egyetemen, majd rögtön a Vígszínház társulatának tagja lett. A Junior Prima Díj átvétele óta megkapta a Varsányi Irén-emlékgyűrűt, átvehette a Soós Imre-díjat, az Ajtay Andor-emlékdíjat, a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt és 2013-ban az Érték-díjat is. A Vígszínház számos jelenlegi előadásában szerepel, köztük a Fátyol nélkül, a Hegedűs a háztetőn, a Popfesztivál 40 és a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabokban. A Dumaszínház idén októberben mutatta be A szerelem zsoldosai című „zenés párterápiát”, amelyben Bata Éva Vinnai András oldalán látható.

Tenki Réka - Egyasszony

Tenki Réka - Egyasszony (Fotó/Forrás: Takács Attila / Orlai Produkció)

Tenki Réka 2008-ban végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, gyakorlati idejét a Katona József Színházban töltötte, ezután a társulatához szerződött. Többek között a Barbárokban nyújtott teljesítményével ebben az időszakban érdemelte ki a Junior Prima Díjat. A 2012/13-as évadtól a Nemzeti Színház tagja lett, ahol megformálta Évát Az Ember tragédiájában, de szerepelt az Angyalok Amerikában és az Amphitryon című előadásokban is. Jelenleg szabadúszó. Filmekben is maradandót nyújtott, legutóbb Pálfy György Szabadesés című filmjében láthattuk a mozivásznon. A gyermekáldás miatt kihagyott év után idén ősszel tért vissza a színpadra a Péterfy-Novák Éva Egyasszony című regényéből készült felkavaró monodrámával az Orlai Produkciós Iroda szervezésében.

2011

2011-ben Cziegler Balázs díszlettervező, Göttinger Pál rendező, Grisnik Petra színművész (kaposvári Csiky Gergely Színház), Józan László színművész (Vígszínház), Kovács Lehel színművész (Katona József Színház), Ötvös András színművész (Katona József Színház), Pál András színművész (Radnóti Miklós Színház), Pazár Krisztina balettművész (Magyar Állami Operaház), Polgár Csaba színművész, rendező (Örkény István Színház), Tóth Orsi szabadúszó színművész nyerte el a díjat.

Cziegler Balázs

Cziegler Balázs (Fotó/Forrás: FHB Bank)

Cziegler Balázs a Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakának elvégzésétől a díj elnyeréséig eltelt négy évben több mint negyven előadáshoz tervezett díszletet. Tervez kőszínházaknak és független társulatoknak egyaránt, operettet és gyermekelőadást is vállal. Díszleteit új, különleges látásmódban és kiváló dramaturgiai érzékkel hozza létre. Begyűjtött számos díjat, szerepelt hazai és nemzetközi kiállításokon. 2014-ben a POSZT-on az év díszlettervezőjének választották meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház Bulgakov Mester és Margarita című előadásához tervezett díszletéért. Ő tervezte a Katona József Színházban A kétfejű fenevad és A két Korea újraegyesítése című előadások díszletét, legutóbbi munkái között szerepel a kaposvári Csiky Gergely Színház Augusztus Oklahomában, a Nemzeti Színház Éden földön és a Thália Színház Alul semmi című produkciójának díszlete.

Polgár Csaba

Polgár Csaba (Fotó/Forrás: Nagy Gergő / Örkény Színház)

Polgár Csaba prózai színésznek jelentkezett, de az utolsó pillanatban az Ascher-Novák zenés-színész osztályban találta magát. 2007-ben, a diploma évében megalakította osztálytársaival a HOPPart Társulatot, akikkel olyan formabontó zenés színművekkel jelentkezett, mint a Varázsfuvola, a Korijolánusz vagy a Chicago. Nagyfokú szakmai alázat és hatalmas munkabírás jellemzi. 2007 óta az Örkény István Színház társulatának tagja, ahol komoly szerepek (Peer Gynt, Liliomfi, Hamlet) mellett rendezőként is felhívta magára a figyelmet. 2013-ban megkapta a POSZT-on a legjobb férfi főszereplő díját a Peer Gynt című előadás címszerepéért, ugyanebben az évben Elle Young Talent-díjat, majd 2014-ben a Pünkösti Andor-díjat vehette át. A német színházi szcénában is kezdi megvetni lábát, több rendezést jegyez külföldön. Legutóbbi rendezése az Örkény Színházban látható Mese az igazságtételről avagy a hét szamuráj című produkció, amely kapcsán ide kattintva olvashatja Polgár Csabával készült interjúnkat.

2012

2012-ben tíz fiatal művész vehette át az elismerést, név szerint: Fekete Ádám dramaturg, Kerényi Miklós Máté színművész-énekes (Budapesti Operettszínház), Orosz Ákos színművész (Maladype), Pap Adrienn balett-táncos (Magyar Nemzeti Balett), Rév Marcell operatőr, Radnay Csilla színművész (Nemzeti Színház), Trokán Anna színművész (Veszprémi Petőfi Sándor Színház), Szabó Kimmel Tamás színművész (Nemzeti Színház), Telekes Péter színművész (Vígszínház) és Szlávik Juli díszlettervező.

Orosz Ákos

Orosz Ákos (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Orosz Ákos 2008-ban Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában végzett színészként. Éveken át a Balázs Zoltán vezette Maladype Társulat művésze volt, ahol olyan, többszörösen elismert produkciókban tűnt fel, mint a Leonce és Léna, a Platonov vagy az Übü király. Színházi szerepei mellett több ízben szerepelt hazai filmekben is, így például a Made In Hungáriában, legutóbb pedig Bodzsár Márk Isteni műszakjában láthatta a közönség. 2015-től a Vígszínház tagja, ahol szerepel többek között az Össztánc és a Koldusopera című előadásokban. Jelenleg a Pesti Színházban próbálja a Haramiákat, Kovács D. Dániel rendezésében. Idén szeptember óta a Kultúrbrigád Makbett című előadásának címszerepében is találkozhatunk vele az Átrium Film-Színházban.

Pap Adrienn - Magyar Nemzeti Balett

Pap Adrienn - Magyar Nemzeti Balett (Fotó/Forrás: Gács Tamás, forrás: Operaház)

Pap Adrienn 1995-ben kezdte tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol többek között olyan mesterektől tanult, mint Szőnyi Nóra és Sebestény Katalin. Főiskolás évei alatt németországi, amerikai és franciaországi nyári kurzusokon vett részt, kiváló minősítésű diploma megszerzése után a Magyar Állami Operaházba szerződött kartáncosként, ám rövidesen kisebb szóló feladatokat is kapott. Első szezonja végén a Magyar Nemzeti Balett társulata az évad legjobb kartáncosának választotta. 2007-ben címzetes magántáncosnőnek, 2010-ben magántáncosnőnek nevezték ki. Az elmúlt évadban többek között az Erkel Színház Balett-bravúrok című előadásában, illetve A varázsfuvolában volt látható, idén találkozhattunk vele A hattyúk tavában, hamarosan pedig A diótörőben lép újra színpadra.

2013

Nyolc fiatal művész részesült az elismerésben 2013-ban: Balázs Juli látványtervező, Keresztes Gábor zeneszerző, hangeffektus-tervező (Szputnyik Hajózási Társaság), Medvecz József címzetes magántáncos (Magyar Állami Operaház), valamint Molnár Nikolett (szolnoki Szigligeti Színház), Réti Adrienn (Vígszínház), Molnár Áron (Vígszínház), Krisztik Csaba (Forte Társulat) és Schruff Milán színművész vehette át.

Molnár Áron

Molnár Áron (Fotó/Forrás: Várhegyi András)

Molnár Áron 2010-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen Gálffi László és Ács János osztályában. A 2009/2010-es évadban a Vígszínházban töltötte gyakorlatát, első szerepét még harmadévesen kapta Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában. 2010-ben lett társulati tag, azóta a Víg számos előadásában játszott. Fontosabb szerepei A dzsungel könyve Sír Kánja, a Rómeó és Júlia Tybaltja, a Jóembert keresünk Harmadik Istene és Az álomkommandó Robija, amely alakításáért 2014-ben a POSZT a legjobb 30 év alatti színészének járó Fidelio különdíjat vehette át. A Michal Dočekal rendezésében bemutatott A Mester és Margaritában Hontalan Iván és Lévi Máté szerepében lépett színpadra. Az idei évadtól szabadúszó, október óta a Miskolci Nemzeti Színház Ványa bácsi című előadásban látható.

Balázs Juli

Balázs Juli (Fotó/Forrás: FHB Bank)

Balázs Juli 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Már az egyetem alatt dolgozott együtt a Szputnyik Hajózási Társasággal, akikkel az elmúlt években olyan produkciókban működött közre, mint a Mainzban bemutatott Halál az Orient expresszen, a katonás Anamnesis, a Kafka Amerikája, a Social Errors, a Reflex, valamint a Vígszínházban bemutatott A revizor, amiért 2014-ben Színikritikusok Díját is átvehette. Ugyanitt Boross Lőrinccel közösen tervezte az Átutazók díszletét Eszenyi Enikő rendezéséhez, idén márciusban pedig Bodó Viktor Koldusopera-rendezésének díszletét.

2014

Az elismerést tavaly Béres Márta színművész (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház), Lovas Rozi színművész (Pesti Magyar Színház), Mórocz Adrienn bábszínész, színész, táncos (Budapest Bábszínház), Orth Péter színművész (kecskeméti Katona József Színház), Rétfalvi Tamás színművész (Radnóti Miklós Színház), Szatory Dávid színművész (Nemzeti Színház), Székely Szilveszter táncművész (Bozsik Yvette Társulat) és Zomborácz Virág forgatókönyvíró, rendező vehette át.

Lovas Rozi

Lovas Rozi (Fotó/Forrás: Dóka Attila)

Lovas Rozi 2012-ben szerzett diplomát a Kaposvári Egyetem színművész képzésén Mohácsi János osztályában, a szak első egyetemi évfolyamában. Még abban az évben a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 2013 és 2015 között a Pesti Magyar Színháznál volt társulati tag. 2015 óta a Thália Színház tagja, ahol február óta a Két szék között című előadásban látható. Vendégszerepelt a Pécsi Nemzeti Színház, kaposvári Csiky Gergely Színház és a Budapesti Játékszín színpadain is, jelenleg több előadásban látható az Orlai Produkciós Irodánál, így a Hairben és az Amadeus-ban. Két alkalommal, 2013-ban és 2014-ben is elnyerte a POSZT Legjobb 30 év alatti színésznőjének járó Fidelio-különdíját, 2014-ben a legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat vehette át a színikritikusoktól. Az idei évadban első munkája az október óta látható A Nagy Romolus című előadásban volt a Miskolci Nemzeti Színházban.

Székely Szilveszter

Székely Szilveszter (Fotó/Forrás: Horváth Judit)

Székely Szilveszter kétszeres Pro Talento-díjas táncművész a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola elvégzése után a Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott 2012-ben. Szabadúszó táncművészként bejárta Európát, 2008 óta a Bozsik Yvette Társulat vendégművésze. Hat fővárosi színház repertoárdarabjában szerepel. Színházi elfoglaltságai mellett versenytáncosok előadóművészi- és tánctechnikai fejlesztésével foglalkozik. 2013-ban az 50 tehetséges magyar fiatal elnevezésű mentorprogram kiválasztottja volt. A színpadon jelenleg a Thália Színházban és a Centrál Színházban találkozhatunk vele, valamint a Belvárosi Színházban, ahol a Happy Endig című zenés darabban szerepel.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az  FHB Bank díját idén november 16-án adják át. AZ eseményről a Fidelio.hu-n is beszámolunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.
Színház hír

Döntöttek az idei Hevesi Sándor-díjasok személyéről

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja 2021-ben Balog Józsefnek, Balogh Tibornak és Láng Annamáriának ítélte oda a díjat.
Színház interjú

Az akvárium

Kali Ágnes költő-dramaturg alkotótársként a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának két versenyelőadásában érdekelt. Az egyik Ibsen Nórája Botond Nagy rendezésében, a kolozsváriak előadásában, a másik Sepsiszentgyörgyről Radu Afrim író-rendezői munkája: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.
Színház hír

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Színház ajánló

Almodóvar-musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.