Színház

Horthytól Schiffig az Új Színház mellett

2012.01.28. 14:00
Ajánlom
Nyílt levelet közölt az Új Színház ügyében a The Guardian brit napilap január 26-i számában 68 brit színész, rendező, író és közéleti személyiség.

A levél aláírói közölték: felszólítják a brit külügyminisztert, valamint a nemzetközi közösséget arra, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra az Új Színház vezetői kinevezéséről hozott döntés visszavonása érdekében. A levél szerint Dörner György, az Új Színház kinevezett igazgatója "a romaellenes, melegellenes és antiszemita Jobbik pártot támogatja". A párt elnökjelöltje nemrégiben kijelentette, hogy a zsidók "tetves, koszos gyilkosok" - áll a vezető baloldali brit napilap által pénteken közölt nyílt levélben.

Az Új Színház jelenleg magyar és külföldi szerzők darabjait egyaránt játssza Schillertől Shakespeare-ig. Dörner ugyanakkor vissza akarja fordítani a - szavai szerint - magyarországi "degenerált, beteg liberális hegemóniát" azáltal, hogy leállítja a "külföldi szemét" színpadra állítását és magyar darabokra összpontosít. Ezek között vannak "barátja és tanácsadója", a "nyíltan antiszemita, a zsidó összeesküvés-elméletet valló" Csurka István munkái - áll a levélben.

A szerzők szerint lehetséges, hogy az Új Színházban végrehajtott váltás nem az utolsó. A Jobbik és "más szélsőjobboldali csoportok" a Nemzeti Színház ellen is kampányolnak és demonstrálnak, az ott folyó munkát "obszcénnak, pornográfnak, melegnek, nemzetellenesnek és magyarellenesnek" nevezve. A világra nyitott, liberális magyar színház elleni kampány része az intolerancia felé tartó, demokráciaellenes magyarországi folyamatnak, vélték. A történelmi párhuzamok egyértelműek és vérfagyasztók. "Támogatjuk azokat a magyar színházi (személyiségeket), akik ellenzik ezt a kinevezést, és sürgetjük kormányunkat, hogy követeljék a magyar kormánytól e döntés visszavonását" - fejeződik be a levél, melynek aláírói Michael Attenborough, Michael Boyd, Dominic Cooke, Daniel Evans, Nicholas Hytner, David Lan, Nicolas Kent, Josie Rourke, Erica Whyman művészeti igazgatók, Rosalind Ayres, Eve Best, Simon Callow, Bertie Carvel, James Frain, Romola Garai, Gawn Grainger, Henry Goodman, Martin Jarvis, Toby Jones, Beverley Klein, Roger Lloyd Pack, James Purefoy, Antony Sher, Imelda Staunton, Dan Stevens, Janet Suzman, Harriet Walter, Zoë Wanamaker, Samuel West, Timothy West színészek, Neil Bartlett, Gregory Doran, Richard Eyre, Kevin Macdonald, Trevor Nunn, Indhu Rubasingham, Tim Supple rendezők, Richard Bean, Howard Brenton, Moira Buffini, Caryl Churchill, April de Angelis, David Edgar, Michael Frayn, Lee Hall, David Hare, Terry Johnson, Mark Ravenhill, Laura Wade, Timberlake Wertenbaker, Arnold Wesker drámaírók, valamint Bernie Corbett, Christine Payne, Malcolm Sinclair, Joan Bakewell, Don Black, Geraldine D'Amico, Jessica Duchen, Denise Epstein, Ruth Fainlight, Henrietta Foster, Michael Grade, Amanda Hopkinson, Dennis Marks, Kate Pakenham, Sharif István Horthy, Schiff András és George Szirtes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Tisztelettel kérem a Tekintetes Színpártoló Egyesületet…” – Polgár Károly pozsonyi direktor csatái

Polgár Károly színész, rendező, színházigazgató a felvidéki magyar színháztörténet meghatározó személyisége. Ha nincs az államhatalomváltás, nagy valószínűséggel korának egyik legsikeresebb igazgatója lehetett volna, hiszen 1911-től ’19-ig megszakítás nélkül, a leghosszabb ideig vezette a pozsonyi magyar társulatot. A történelmi fordulat miatt azonban az egyik legnagyobb vesztese a (cseh)szlovákiai magyar színháztörténetnek.
Színház szfe

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház kritika

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Színház szfe

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház hír

A Maladype Színházé a fődíj Lengyelországban

Október 17-én mutatkozott be a Maladype Színház a lengyelországi XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, ahol a kollektív színészi munkáért járó díj és a közönségdíj mellett a Grand Prixt, vagyis a fesztivál zsűrijének fődíját is elhozták. A nagy múltú fesztivál az idei év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít, és a járványhelyzet miatt a Maladype volt az egyetlen külföldi résztvevő.