Színház

Horváth Sebestyén Sándor: A váltás új lendületet és friss játékkedvet hozott

Horváth Sebestyén Sándor idén csatlakozott a József Attila Színház csapatához, és a csonka évad ellenére már két sikeres bemutatót tudhat maga mögött. Vidéki munkáiról, új élményeiről és az elmúlt időszakról is kérdeztük.

Hosszú éveket töltöttél vidéken, és bár Nyíregyháza megyeszékhely, a színészeket övező tisztelet és szeretet bizonyára egészen más, mint a fővárosban.

Horváth Sebestyén Sándor: Valóban nagy a különbség, de ez abból is fakadhat, hogy mivel másfél éve vagyok csak Budapesten, itt még nem ismer annyira a közönség. Nyíregyházán még az utcán is megszólítottak sokszor, hogy elmondják, mennyire szeretnek.

Vidéken lejátszol húsz-harminc előadást, és már próbálod is a következő darabot. Ellenben a fővárosi repertoárszínházakban sokszor évekig viszel egy-egy szerepet. Melyik játékforma áll hozzád közelebb?

HSS: Még nem tapasztaltam meg, hogy milyen évekig játszani egy darabot, de

biztos vagyok benne, hogy nehezebb egyre több és több szerepet fejben tartani.

Ugyanakkor a vidéki játékformánál nagyon furcsa érzés az, hogy a rengeteg a belefektetett munka jobb esetben is harminc előadást ér meg, aztán el kell temetni.

Felnőtt fejjel beilleszkedni egy új társulatba egészen más, mint pályakezdőként. Hogyan élted meg a változást?

HSS: A váltás, a megismert emberek, az új impulzusok új lendületet és friss játékkedvet hoztak, fiatalító hatással vannak rám. Szerencsére mindig is könnyen illeszkedtem be egy új közösségbe, így annak idején a nyíregyházi társulatba is, de természetesen ehhez természetesen az ő nyitottságuk is kellett, akárcsak itt.

TasndaiB_esaVenticellok-162524.jpg

Tasnádi Bence, Előd Álmos, Horváth Sebestyén Sándor (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Már túl is vagy az első két premiereden a József Attila Színházban. Két, merőben eltérő előadásról van szó, a 9-től 5-ig egészen más kihívások elé állít, mint az Amadeus. Milyen volt a két próbafolyamat?

HSS: A rendezők személyéből, illetve a különböző műfajokból fakadóan egészen más volt a két próbaidőszak. A 9-től 5-ig egy musical, ami kisebb színészi szabadságot enged, illetve ebben az előadásban csak két apróbb jelenetben veszek részt. Az Amadeusban azonban végig színen vagyok, és szabadabban is lehet mozogni benne.

Ha nem a színpadon vagy, milyen előadásokat nézel szívesen?

HSS: Fontosnak tartom, hogy más társulatok munkáit is figyelemmel kísérjem, illetve ha időm engedi, akkor a volt osztálytársaim pályáját követem nyomon.

Fejléckép: Előd Álmos és Horváth Sebestyén Sándor (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.