Színház

Horváth Sebestyén Sándor: A váltás új lendületet és friss játékkedvet hozott

Horváth Sebestyén Sándor idén csatlakozott a József Attila Színház csapatához, és a csonka évad ellenére már két sikeres bemutatót tudhat maga mögött. Vidéki munkáiról, új élményeiről és az elmúlt időszakról is kérdeztük.

Hosszú éveket töltöttél vidéken, és bár Nyíregyháza megyeszékhely, a színészeket övező tisztelet és szeretet bizonyára egészen más, mint a fővárosban.

Horváth Sebestyén Sándor: Valóban nagy a különbség, de ez abból is fakadhat, hogy mivel másfél éve vagyok csak Budapesten, itt még nem ismer annyira a közönség. Nyíregyházán még az utcán is megszólítottak sokszor, hogy elmondják, mennyire szeretnek.

Vidéken lejátszol húsz-harminc előadást, és már próbálod is a következő darabot. Ellenben a fővárosi repertoárszínházakban sokszor évekig viszel egy-egy szerepet. Melyik játékforma áll hozzád közelebb?

HSS: Még nem tapasztaltam meg, hogy milyen évekig játszani egy darabot, de

biztos vagyok benne, hogy nehezebb egyre több és több szerepet fejben tartani.

Ugyanakkor a vidéki játékformánál nagyon furcsa érzés az, hogy a rengeteg a belefektetett munka jobb esetben is harminc előadást ér meg, aztán el kell temetni.

Felnőtt fejjel beilleszkedni egy új társulatba egészen más, mint pályakezdőként. Hogyan élted meg a változást?

HSS: A váltás, a megismert emberek, az új impulzusok új lendületet és friss játékkedvet hoztak, fiatalító hatással vannak rám. Szerencsére mindig is könnyen illeszkedtem be egy új közösségbe, így annak idején a nyíregyházi társulatba is, de természetesen ehhez természetesen az ő nyitottságuk is kellett, akárcsak itt.

TasndaiB_esaVenticellok-162524.jpg

Tasnádi Bence, Előd Álmos, Horváth Sebestyén Sándor (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Már túl is vagy az első két premiereden a József Attila Színházban. Két, merőben eltérő előadásról van szó, a 9-től 5-ig egészen más kihívások elé állít, mint az Amadeus. Milyen volt a két próbafolyamat?

HSS: A rendezők személyéből, illetve a különböző műfajokból fakadóan egészen más volt a két próbaidőszak. A 9-től 5-ig egy musical, ami kisebb színészi szabadságot enged, illetve ebben az előadásban csak két apróbb jelenetben veszek részt. Az Amadeusban azonban végig színen vagyok, és szabadabban is lehet mozogni benne.

Ha nem a színpadon vagy, milyen előadásokat nézel szívesen?

HSS: Fontosnak tartom, hogy más társulatok munkáit is figyelemmel kísérjem, illetve ha időm engedi, akkor a volt osztálytársaim pályáját követem nyomon.

Fejléckép: Előd Álmos és Horváth Sebestyén Sándor (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.