Színház

Horváth Sebestyén Sándor: A váltás új lendületet és friss játékkedvet hozott

Horváth Sebestyén Sándor idén csatlakozott a József Attila Színház csapatához, és a csonka évad ellenére már két sikeres bemutatót tudhat maga mögött. Vidéki munkáiról, új élményeiről és az elmúlt időszakról is kérdeztük.

Hosszú éveket töltöttél vidéken, és bár Nyíregyháza megyeszékhely, a színészeket övező tisztelet és szeretet bizonyára egészen más, mint a fővárosban.

Horváth Sebestyén Sándor: Valóban nagy a különbség, de ez abból is fakadhat, hogy mivel másfél éve vagyok csak Budapesten, itt még nem ismer annyira a közönség. Nyíregyházán még az utcán is megszólítottak sokszor, hogy elmondják, mennyire szeretnek.

Vidéken lejátszol húsz-harminc előadást, és már próbálod is a következő darabot. Ellenben a fővárosi repertoárszínházakban sokszor évekig viszel egy-egy szerepet. Melyik játékforma áll hozzád közelebb?

HSS: Még nem tapasztaltam meg, hogy milyen évekig játszani egy darabot, de

biztos vagyok benne, hogy nehezebb egyre több és több szerepet fejben tartani.

Ugyanakkor a vidéki játékformánál nagyon furcsa érzés az, hogy a rengeteg a belefektetett munka jobb esetben is harminc előadást ér meg, aztán el kell temetni.

Felnőtt fejjel beilleszkedni egy új társulatba egészen más, mint pályakezdőként. Hogyan élted meg a változást?

HSS: A váltás, a megismert emberek, az új impulzusok új lendületet és friss játékkedvet hoztak, fiatalító hatással vannak rám. Szerencsére mindig is könnyen illeszkedtem be egy új közösségbe, így annak idején a nyíregyházi társulatba is, de természetesen ehhez természetesen az ő nyitottságuk is kellett, akárcsak itt.

TasndaiB_esaVenticellok-162524.jpg

Tasnádi Bence, Előd Álmos, Horváth Sebestyén Sándor (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Már túl is vagy az első két premiereden a József Attila Színházban. Két, merőben eltérő előadásról van szó, a 9-től 5-ig egészen más kihívások elé állít, mint az Amadeus. Milyen volt a két próbafolyamat?

HSS: A rendezők személyéből, illetve a különböző műfajokból fakadóan egészen más volt a két próbaidőszak. A 9-től 5-ig egy musical, ami kisebb színészi szabadságot enged, illetve ebben az előadásban csak két apróbb jelenetben veszek részt. Az Amadeusban azonban végig színen vagyok, és szabadabban is lehet mozogni benne.

Ha nem a színpadon vagy, milyen előadásokat nézel szívesen?

HSS: Fontosnak tartom, hogy más társulatok munkáit is figyelemmel kísérjem, illetve ha időm engedi, akkor a volt osztálytársaim pályáját követem nyomon.

Fejléckép: Előd Álmos és Horváth Sebestyén Sándor (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.