Színház

Hova menjünk nyáron színházba?

2012.06.02. 13:41
Ajánlom
Nyárra bezárnak a kőszínházak, de a színházrajongóknak nem kell nélkülözni a "mindenesti betevőt". Körbenéztünk az országban.

Közel száz program, ősbemutatók, bemutatók, külföldi és vidéki társulatok előadásai, családi programon várják a nézőket a Budapesti Nyári Fesztivál két fő helyszínén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, az ország egyetlen és legrégebb épített kőszínházáben, és a budai oldalon található Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Margitszigeti Nagyszínpad tradicionálisan a nagy kiállítású előadások: látványos tánc-show-k, musicalek, operák, balettelőadások valamint koncertek fő helyszíne. A területén található 101 éves Víztorony - amely 2012 májusában nyílik meg újra mint kilátó és kiállítótér, egy nagyszabású visual art-kiállítással - a Jazzy Tower koncertek és latintánc-estek helyszíne. Részletes program a Fidelio különszámában olvasható.

A Pécsi Országos Színházi Találkozóra június 7. és 16. között kerül sor. A versenyben 14 produkció vesz részt, a Katona József Színház és Gothár Péter dupláznak. A 2011. március 1. és 2012. február 29. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházak előadásaiból Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus, valamint Bicskey István színész, rendező, koreográfus válogattak. A válogatáskor elsődleges szempontként a minőséget tartották szem előtt, de figyeltek arra is, hogy a vidéki produkciók megfelelő arányban jelenjenek meg a versenyprogramban. Idén első alkalommal a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) programjai is színesítik a fesztivál kínálatát. A FESZtáv nevet viselő programsorozat a Zsolnay Kulturális Negyedben várja az érdeklődőket június 14. és 16. között. Progresszív zenei programokkal, színházi nevelési előadásokkal, két konferenciával és Schermann Márta rendezésében egy civil összművészeti alkotással készülnek a szervezők. Részletes program a Fidelio különszámában olvasható.

Július 6. és augusztus 20. között rendezik meg a Szegedi Szabadtéri Játékokat. A Dóm téren öt produkciót láthat a közönség, de az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsora is nézővonzó. A 2012-es szezont a Győri Nemzeti Színházzal együttműködésben készülő Jekyll és Hyde nyitja. A musicalt Molnár László viszi színre, aki az előadás főszerepét is alakítja. Partnerei Janza Kata és Tunyogi Bernadett. A néptáncfesztivál keretében látható a Hegyen-völgyön lakodalom, ünneplő Novák Ferenc új koreográfiája. A produkcióban mintegy kétszáz felnőtt és száz gyerek közreműködik. A Parasztbecsület és a Bajazzók rendezője Kerényi Miklós Gábor lesz. Augusztusban Szarka Tamás Mária című musicalje Vidnyánszky Attila rendezésében, Pápai Erika és Újhelyi Kinga főszereplésével látható. A szezont operett zárja: Mágnás Miska rendezője Alföldi Róbert, aki Gregor József emlékének ajánlja az előadást. 2011-hez hasonlóan idén is figyelemmel követjük a produkciók létrejöttét, próbafolyamatát.

Mindhárom nyári hónapra jut egy FÜGE-premier, ráadásul ahány bemutató, annyi városban tartják. Június 29-én Bulgakov darabját, a Képmutatók cselszövését mutatják be Zsámbékon a Vádli Alkalmi Színházi Társulás és a Szkéné partnerségével. A mű színházról, valamint annak a hatalomhoz fűződő viszonyáról szól. A Szikszai Rémusz rendezte előadásban Molière szerepét Fodor Tamás játssza. Ezt követi júliusban a Kőszegi Várszínházban az Isten előszobája, egy kortárs amerikai darab többek közt Járó Zsuzsával és Czukor Balázzsal. Az augusztusi premierben a FÜGE mellett közreműködik a HOPPart, a TÁP Színház és Budapest Bár zenekar. A Békeffy-Szenes-Fényes-mű, a Szerencsés flótás Vajdai Vilmos és Keresztes Tamás rendezésében a Városmajori Szabadtéri Színpadon válik kortárs operetté.

Zsámbékon volt katonai bázis terei idén nyáron is beindítják a színházcsinálók és a nézők fantáziáját. Az első premier május 31-én lesz: A király mulat Victor Hugo tragédiájának és Guiseppe Verdi Rigoletto című operájának felhasználásával készül, a szerzők Fekete Ádám, Kárpáti Pál és Zsigó Anna. Az előadás alcíme: Vidám sorstragédia zenei kísérettel. A rendező szerint nemcsak a néző szempontjából vidám a darab, a szereplők alapvetően optimista szemlélettel nézik a világot, jól akarják érezni magukat, csak éppen ez nem sikerül. Az előadásban Kocsis Pál, Lábodi Ádám, Czakó Julianna, Rainer-Micsinyei Nóra, Egger Géza és Sipos György játszik. Ezt követi júniusban a színművészeti egyetemisták Presznyakov-gyakorlatokja, majd a Képmutatók cselszövése. De a nyár hosszú, így szokás szerint kifejezetten ide készült produkciók és hagyományos térből ide kihozott előadások egyaránt szerepelnek a programban, augusztusban pedig Péter Kata kerül sorra a Máté-Horvai-osztályból.

A Miskolci Nemzetközi Operafesztiváléletében idén először szólal meg egy este során Bartók Béla mindhárom színpadi műve. A kékszakállú herceg vára főszereplői Alexandru Agache és Lukács Gyöngyi lesznek, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit pedig Román Sándor koreográfiájával mutatja be az Experidance. A Toscát szabadtéren játsszák,. A Bohéméletből Zsoldos Béla és Müller Péter közreműködésével rockopera-musical változat készül, Bohém Casting címmel, a rendező Kerényi Miklós Gábor. Puccini Triptichonját a Kolozsvári Magyar Opera állítja színpadra, a Turandot koncertszerű előadásban hangzik el, a Tosca pedig különleges körülmények között látható.

Idén is számos programot kínál a Gyulai Várszínház a nyári szezonban: a hathetes eseménysorozat a Körös-völgyi sokadalom című népművészeti fesztivállal veszi kezdetét, emellett zenés és prózai műsorok, rangos hazai és külföldi művészek szerepelnek a kínálatban. A Körös-völgyi sokadalom három napja alatt megrendezik az Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, a Békés megyei táncosok gáláját és a határ menti művészek is találkozót adnak egymásnak. A gyulai Ladics-ház udvarán július 2-án és 3-án Füves könyvek címmel Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor műveiből hallhat a közönség "válogatott bölcseleteket" Helyey László színművész tolmácsolásában. Az előadáshoz Binder Károly zongoraművész komponált zenét. A Várszínház július végén bemutatja Székely János Mórok című drámáját Csiszár Imre rendezésében. A főbb szerepeket Blaskó Péter, Balikó Tamás és Dolmány Attila játssza. Ismét látható lesz Goldoni Chioggiai csetepaté című vígjátéka, amely 1994-ben aratott nagy sikert Iglódi István rendezésében. A darabot Rusznyák Gábor rendezi, a főszereplők Sirkó László, Trokán Nóra, Fazakas Géza, Körtvélyessy Zsolt és Kovács Vanda lesznek. Bemutatják júliusban Szabó Magda Abigél című művét, amelyet Szikora János állít színpadra. A VIII. Shakespeare Fesztivált július 5. és 15. között rendezik, ehhez kapcsolódik a Várszínház negyedik bemutatója: Shakespeare A vihar című művét a Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közösen játssza, a főbb szerepekben színpadra lép Trill Zsolt, Szűcs Nelli és Rácz József. A vihart bemutatják még Silviu Purcarete román és a dél-koreai Oh Tae Suh rendezésében is. A jazz- és a bluesfesztiválon több neves külföldi művész is fellép Gyulán. Gedeon József fesztiváligazgató beszámolt arról, hogy a Gyulai Várszínház a szabadtéri színházak közül a legnagyobb összegű állami támogatást nyerte el, összesen 79 millió forintot. Az ehhez jövő 32 millió forintos önkormányzati támogatással, valamint a tervezett jegybevétellel a kiadások fedezhetők.

A július 23. és 29. között megrendezésre kerülő szegedi seregszemle, a Thealter idén megújult formában jelentkezik. A szegedi MASZK Egyesület és a megújult FESZ (Független Előadó-művészeti Szövetség) együttműködésében megvalósuló nemzetközi színházi találkozót 22. alkalommal rendezik meg. A szervezők idén vezetik be először A fesztivál díszvendége kitüntetést, melyet a FESZ tagságának szavazatai alapján idén Pintér Béla és Társulata nyert el, ők két előadással szerepelnek a programban. További hat szemleprodukciót is kiválogatottak: a fesztivál vendége lesz a Titkos Társulat A pitbull cselekedetei, Réti Anna a Vis-a-vis, Duda Éva Társulata a Stop 'n' Go, a Hodworks a Basse Danse, Ágens a nőInTime című előadás és a TÁP Színház és a budapesti Katona József Színház koprodukciójában készült Cserenadrág című produkció.

Tizennégy produkcióval várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 16. és augusztus 10. között a baranyai megyeszékhelyen. A kulturális eseménysorozat idén az Anna udvarban és a Káptalan utcai szabadtéri színpadon huszonhét este kínál programot. Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját a Janus Egyetemi Színházzal, a Bonyodalmas balkáni lakodalmas című táncbohózatot, valamint Peter Shaffer Black Comedy című bohózatát a Pécsi Nemzeti Színházzal közösen mutatják be. Utóbbi főszerepében Hegyi Barbara látható. A programok között szerepel Moravetz Levente-Balásy Szabolcs-Horváth Krisztián A fejedelem című musicalje, Csehov két egyfelvonásosa, a Leánykérés és a Medve, Dario Nicodemi Hajnalban, délben, este című vígjátéka. Pécsen is látható az Orlai Produkciós Iroda új bemutatója, Avery Corman Kramer kontra Kramer című színműve, szintén Orlai-produkció Ronald Harwood A nagy négyes című komédiája, továbbá műsorra kerül Vaszary Gábor-Fényes Szabolcs-Szenes Iván Az ördög nem alszik című zenés vígjátéka. A táncok kedvelőinek a Kék Hegyek Lányai Orientális Tánccsoport, valamint annak a Budapesti Fáklya Horvát Művészegyüttesnek a táncestjét ajánlják a szervezők, a gyerekeket a Napkaland című zenés műsorra invitálják. A tervek szerint a pécsiek idén negyvenmillió forintból gazdálkodnak, az összeget főként pályázati és az önkormányzattól remélt forrásból, szponzori támogatásokból, jegybevételekből teremtik elő.

A Szentendrei Teátrum előadásainak helyszíne a barokk városháza belső udvara, ahol hat bemutatót és kiváló  meghívott előadásokat láthat a közönség. Shakespeare, Molière, Bulgakov, Tankred Dorst művei kerülnek színre izgalmas rendezésben, a magyar színjátszás legjobbjainak  közreműködésével. Ugyanitt látható majd három zenés színházi est is. A Nemzeti Színház művésznője, Udvaros Dorottya Mégis szép című estjének bemutatóján Brecht, Cohen, Kurt Weill dalai mellett magyar szerzők dalait énekli, köztük számos, erre az alkalomra íródott szerzeményt. Kulka János színművész új lemezéről énekel dalokat, Aznavour, Cohen, Sting mellett hazai  szerzőktől is, sanzonos, egyéni stílusban. A modenai Guppo Amarcord egy különleges opera buffa előadással szerepel. A Cseppet sem komolyan című tréfás opera egységes történetté fűzött igényes válogatás a legnépszerűbb operaáriákból és az olasz belcanto remekeiből, melyet a társulat a Fellini-filmek feelingjét idéző, sok humorral fűszerezett igényes élőzenei előadásban kínál a publikumnak.

Június 22. és 30. között, 24. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját. Mintegy harmincnál produkciót láthatnak a határon túli magyar színházak szokásos seregszemléjén az északkelet-magyarországi városban. A programot Bicskei István válogatta. Szokás szerint széles a műfaji kínálat: monodráma, vígjáték, klasszikus és kortárs dráma, magyar és világirodalmi alkotás, zenés színdarab, mozgásszínházi előadás, színművészetis hallgatók bemutatkozása, gyerekeknek készült produkció egyaránt megtalálható a versenyben és a versenyen kívül. A játékhelyek a szokásosak: a Művészetek Háza, a Várszínpad, a Rákóczi-stúdióterem, és a hangulat is minden bizonnyal az előző 23 évhez hasonlóan garantáltan remek lesz.

A Kőszegi Várszínház négy bemutatót tart, köztük nyolc előadásban a Chioggiai csetepatét láthatják a nézők. Emellett az Akárki, az Isten előszobája és az Egy elsurranó patkány című produkciót is műsorra tűzik, amelyet Kristóf Ágota halálának évfordulója alkalmából mutatnak be.

A július 6. és augusztus 18. között rendezett XIII. Keszthelyi Nyári Játékok során idén majdnem kétszer annyi előadást láthatnak a nézők, mint az elmúlt évben. A Festetics-kastély kertjében megrendezett színházi programsorozat a nyári főszezonban hét héten keresztül várja a nézőket. A programsorozat csakúgy, mint az eddigi években, a Centrál Színház szervezésében jön létre, azonban idén már nem csupán a Centrál Színház előadásait láthatja a közönség a kastélykertben. A repertoár meglehetősen széles: A Hang-villa titka című gyerekdarabtól a Budapesten másfél éve táblás házakkal játszott Pletykafészken át a Beatles-koncerttel egybekötött Black Comedyn keresztül a tánc-showig terjed. A Centrál Színház előadásai mellett - amelyekben fellép többek között Rudolf Péter, Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Pokorny Lia, Liptai Claudia, Simon Kornél, Haumann Péter, Scherer Péter, Magyar Attila, Borbás Gabi és Kern András is - az Orlai Produkció egy zenés esttel lesz jelen a Keszthelyi Nyári Játékokon, amelyen Dés László és Bereményi Géza dalai hangzanak el Básti Juli, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya és Kulka János előadásában. Ezen kívül sor kerül három ExperiDance-táncelőadásra, és a Shavlego grúz táncegyüttes produkcióját is megtekinthetik a nézők a nyár folyamán.

Ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap ismét kiírta a kiemelt nyári fesztiválok pályázatát. Ez tavaly elmaradt, idén viszont a pályázati keret is emelkedett: a szabadtéri színházak összesen 218,5 millió forint támogatást kaptak. Ennek ellenére mégsem nyerhetett mindenki támogatást, néhány színház - köztük az Esztergomi Várszínház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a Zalaegerszegi Nyári Színház - kiesett abból a szabadtéri színházi pályázati körből, amelybe korábban tartozott, átkerült a független színházakkal közös kategóriába, itt azonban még nem írták ki a pályázatot. A szabadtéri színházak a módosított előadó-művészeti törvény által meghatározott három új kategória közül nem kerülnek a kiemelt színházakéba, így 2013-tól pályázaton nyerhetnek támogatást az egyéb kategóriába kerülve, ahol számos különböző előadóművészeti szervezettel kell versenyre kelniük, és a támogatás nem garantált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Vizuál

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Vizuál

50 éves a legendás Kecskemétfilm

Magyar Népmese sorozatuk immár hivatalosan is hungarikum, a világhálón 170 országból 134 millióan nézték meg. Itt készült a Vízipók-csodapók, melyet 46 ország vásárolt meg, és melyből generációk tanulhatták meg, hogy a barátság és a természet védelme egyaránt fontos.
Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Színház interjú

„Minden téren jönnek előre a nők” – Interjú Péterfy Borival

Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó Klaus Mann Mephistójának szabad átirata a kortárs kabaré műfajában, sok zenével és meglepetéssel. Az Urbán András rendezte előadásban Péterfy Bori a többi színészhez hasonlóan sokféle karaktert villant fel.
Színház hír

Takács Kati a Psota Irén-díj idei kitüntetettje

A Jászai Mari-díjas érdemes művész Básti Juli Kossuth-díjas színművésztől vehette át az elismerést június 9-én, a Rózsavölgyi Szalonban tartott díjátadó ünnepségen. Takács Katit az eseményen Bálint András méltatta.
Színház interjú

A kultúra a kivezető út – Elindult a szabadtéri színházak szezonja

A Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagszervezete 12 különböző adottságú helyszínen 12 különböző műsorkoncepcióval – 50 új darab bemutatójával – várja a közönséget. A szezon kezdetén átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat.
Színház ajánló

A tigris, a Boldogtalanok és az Emigránsok is versenyez

2021. június 18. és 26. között ismét megrendezik a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját. Az érdeklődő közönség három helyszínen tizenöt versenyelőadást és öt versenyen kívüli produkciót láthat a határon túli és anyaországi magyar színházakból.