Színház

Humorral a felejtés ellen

2020.10.12. 15:15
Ajánlom
Kern András főszereplésével mutatja be a Pesti Színház Florian Zeller Molière-díjas színművét, Az apát. Bár a téma komoly, az előadás érzékeny humorral és szokatlan nézőpontból, egy demens beteg szemszögéből mesél.

„Nem hiszem, hogy fel lehet erre készülni, de az ilyen előadások nagyon jók arra, hogy előhozzák belőlünk a testvériességet, az emberséget, az együttérzést. Mivel abszolút emberközelbe hozzák ezt a nagyon bonyolult, sokrétű problémát, segítenek felszabadítani a félelmeket, szorongásokat, és így talán könnyebb szembenézni a súlyos lelkiismereti gondokkal.” – nyilatkozta korábban a darab kapcsán a szerző, hozzátéve, hogy fontos ezekről a dolgokról beszélni, hiszen mindannyian érintettek vagyunk benne.

André példája csupán egy a sok közül, feledékenysége, elviselhetetlen személyisége a körülötte élők életét is megkeseríti. Anne, a lánya próbál ugyan segíteni neki, de a férfi még őt is elmarja maga mellől. Pedig szüksége lenne a támogatásra, hiszen az agyi funkciók folyamatos hanyatlásával a rutintevékenységek elvégzése is szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

apa_proba_01_domolky_daniel_PRINT_019-101131.jpg

Kern András (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Valló Péter rendező a humoron keresztül próbálja meg megragadni a helyzet drámaiságát, André karakterét. „Ez az előadás azért is tudja érzékenyíteni a nézőket, mert bár

a téma, amit feldolgoz keserves, még sincs benne egy pillanatig sem keserv.

Az élet szeretetének a szemszögéből próbálja nézni az egész folyamatot, amitől az rokonszenves és átélhető lesz.”

A leépülés mellett egy másik fontos probléma is megjelenik a darabban, André lányáé, aki a szerelmi életét próbálja összeegyeztetni édesapja ápolásával. A nő igyekszik megfelelni és alkalmazkodni a helyzethez, de félő, hogy előbb-utóbb fel kell adnia saját életét és vágyait.

Az apa október 17-től látható a Pesti Színházban.

Fejléckép: Kern András és Bach Kata (fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház mti

Básti Juli kapja a Páger Antal-színészdíjat

Básti Juli kapja jövőre a Páger Antal-színészdíjat - jelentette be Farkas Éva Erzsébet makói polgármester közösségi oldalán.
Színház interjú

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.