Színház

Hús, papír, olló

2012.02.27. 12:27
Ajánlom
Tomasz Bogusławski a lengyel tervezőgrafika egyik kiemelkedő alakja. Színházi plakátjaiból válogatva a Lengyel Intézetben látható kiállítás.

A 80-as években a lengyel tervezőgrafika jelentős átalakuláson ment át, egy új nemzedék mutatkozott be, akik a tradicionális, festői stílusú kulturális plakátoktól kívántak elmozdulni. Ennek a változó korszaknak voltak a legígéretesebb munkái Tomasz Bogusławski plakátjai, aki szakított az emberi alakot kompozíciós vezérmotívumként használó elvvel. Plakátterveit konceptuális tárgykompozíció jellemzi, melyet precíz, realisztikus, sík háttérben ábrázol. Ebből a különleges életműből válogatva nyílt kiállítás a Lengyel Intézetben február 24-én. A kiállítást, melyre a művész is Budapestre utazott, Arkadiusz Bernas, a Lengyel Intézet igazgatója nyitotta meg, és Bakos Katalin művészettörténész méltatta.  Bogusławski most látható, digitálisan elkészített színházi előadásokhoz készült plakátjai a technika miatt sokban különböznek régebbi alkotásaitól.

 Az iróniát gyakran alkalmazó műveket nem a lehengerlés, inkább a sejtetés jellemzi - mutatott rá Bakos Katalin beszédében. A szürrealista világot megidéző Bogusławski műveiben mindig felismerhető az intellektus, mindig belengi valami borzongató misztikusság - a Titus Andronicushoz készült véres húsból emberi fejet formázó műve például a végletekig érzékletes e tekintetben. A lengyel színházi életet is visszatükröző plakátok metaforikussága mindig az „olyan, mint..." érzésében nyilvánul meg, amiben a művész gyakran gyilkos humorán átszűrve tárgyakkal rajzol - fogalmazott Bakos. A megnyitóbeszédet követően Tomasz Bogusławski egy meglepetéssel kívánta megajándékozni az összegyűlteket: a közönség előtt készített el pár perc alatt egy művet, ami virágokat ábrázoló kis grafikának indult, majd - Bogusławski egyéni látásmódját reprezentálva - a nagy, téglalap alakú papírt virágcsokor formájúra hajtogatta. A kiállítás április 27-ig látható a Lengyel Intézet kiállítótermében.

Tomasz Bogusławski (1958) - grafikus, a gdański Képzőművészeti Akadémia professzora és rektora (2002-2008), melynek tervezőgrafika szakán diplomázott 1982-ben. Mestere Witold Janowski volt. A diplomatervek között szereplő Két színház című plakátját aranyéremmel díjazták a 10. Lengyel Plakát Biennálén Katowicében, kulturális-reklám plakát kategóriában. Szakterületei a kiadvány-, plakáttervezés, valamint a tervezőgrafika, többek között könyveket, bélyegeket, logókat, arculatokat tervez. Számtalan plakátkiállításon vett részt (Londonban, Pekingben, Koppenhágában, Mexikóban, Teheránban, stb.). Munkáit olyan pályázatokon díjazták mint a Lengyel Plakát Biennálé (1983, 1985, 1995, 2003), a Rzeszowi Színházi Plakát Biennálé (1987, 1988), és az Universal Design Competition (1995). Férj és feleség című munkájával elnyerte a 18. Lengyel Plakát Biennálé nagydíját Katowicében, 2011-ben pedig a 22. Lengyel Plakát Biennálén Migrén című munkájáért ezüstérmet kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Színház hír

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.
Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.