Színház

Hús, papír, olló

2012.02.27. 12:27
Ajánlom
Tomasz Bogusławski a lengyel tervezőgrafika egyik kiemelkedő alakja. Színházi plakátjaiból válogatva a Lengyel Intézetben látható kiállítás.

A 80-as években a lengyel tervezőgrafika jelentős átalakuláson ment át, egy új nemzedék mutatkozott be, akik a tradicionális, festői stílusú kulturális plakátoktól kívántak elmozdulni. Ennek a változó korszaknak voltak a legígéretesebb munkái Tomasz Bogusławski plakátjai, aki szakított az emberi alakot kompozíciós vezérmotívumként használó elvvel. Plakátterveit konceptuális tárgykompozíció jellemzi, melyet precíz, realisztikus, sík háttérben ábrázol. Ebből a különleges életműből válogatva nyílt kiállítás a Lengyel Intézetben február 24-én. A kiállítást, melyre a művész is Budapestre utazott, Arkadiusz Bernas, a Lengyel Intézet igazgatója nyitotta meg, és Bakos Katalin művészettörténész méltatta.  Bogusławski most látható, digitálisan elkészített színházi előadásokhoz készült plakátjai a technika miatt sokban különböznek régebbi alkotásaitól.

 Az iróniát gyakran alkalmazó műveket nem a lehengerlés, inkább a sejtetés jellemzi - mutatott rá Bakos Katalin beszédében. A szürrealista világot megidéző Bogusławski műveiben mindig felismerhető az intellektus, mindig belengi valami borzongató misztikusság - a Titus Andronicushoz készült véres húsból emberi fejet formázó műve például a végletekig érzékletes e tekintetben. A lengyel színházi életet is visszatükröző plakátok metaforikussága mindig az „olyan, mint..." érzésében nyilvánul meg, amiben a művész gyakran gyilkos humorán átszűrve tárgyakkal rajzol - fogalmazott Bakos. A megnyitóbeszédet követően Tomasz Bogusławski egy meglepetéssel kívánta megajándékozni az összegyűlteket: a közönség előtt készített el pár perc alatt egy művet, ami virágokat ábrázoló kis grafikának indult, majd - Bogusławski egyéni látásmódját reprezentálva - a nagy, téglalap alakú papírt virágcsokor formájúra hajtogatta. A kiállítás április 27-ig látható a Lengyel Intézet kiállítótermében.

Tomasz Bogusławski (1958) - grafikus, a gdański Képzőművészeti Akadémia professzora és rektora (2002-2008), melynek tervezőgrafika szakán diplomázott 1982-ben. Mestere Witold Janowski volt. A diplomatervek között szereplő Két színház című plakátját aranyéremmel díjazták a 10. Lengyel Plakát Biennálén Katowicében, kulturális-reklám plakát kategóriában. Szakterületei a kiadvány-, plakáttervezés, valamint a tervezőgrafika, többek között könyveket, bélyegeket, logókat, arculatokat tervez. Számtalan plakátkiállításon vett részt (Londonban, Pekingben, Koppenhágában, Mexikóban, Teheránban, stb.). Munkáit olyan pályázatokon díjazták mint a Lengyel Plakát Biennálé (1983, 1985, 1995, 2003), a Rzeszowi Színházi Plakát Biennálé (1987, 1988), és az Universal Design Competition (1995). Férj és feleség című munkájával elnyerte a 18. Lengyel Plakát Biennálé nagydíját Katowicében, 2011-ben pedig a 22. Lengyel Plakát Biennálén Migrén című munkájáért ezüstérmet kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.