Színház

Húsz éves az R.S.9 Színház

2010.03.05. 16:30
Ajánlom
Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját.

"...szervezés, művészeti titkárság és egyéb, a "nem független" színházaknál magától értetődően létező segítők nélkül is a színházcsinálásnak ez az alternatívája megtalálta a maga közönségét, életképesnek bizonyult. Hogy meddig marad az, nem kizárólag a társulat tagjain múlik. A megszállottságnak is vannak határai, egyéniek, egzisztenciálisak."

A korabeli sajtó így írt a kezdeteknél az R.S.9-ről és a színház bizonyított is. Már nyitódarabjukkal, Gombrowicz Operettkájával nagy sikert arattak, több mint százszor (!) játszották, és többek között, megnyerték az I. Gombrowicz fesztivált Radomban, Lengyelországban, nagy sikert aratva ezzel az egész magyar színházi élet nevében. Azóta, számos egyéb történés mellett bejárták Európát és turnéztak az USA-ban is.

S hogy az égbolt mégsem ilyen derűs, az köszönhető Magyarország elmúlt húsz évének, és az elmúlt húsz év hazai színházi életének. Mert tizenkilenc év kellett ahhoz, hogy a független színházak támogatása az elmúlt évad óta nagyjából a helyére kerüljön, s e késlekedéssel mérhetetlen mennyiségű alkotói és egzisztenciális energia ment pocsékba. És hogy ez a támogatási forma alighogy elindult, máris támadások kereszttüzébe került, nos, ez is ezt a jobb sorsra érdemes országot jellemzi.

Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját, az ünnephez méltóan, friss bemutatóként Podmaniczky Szilárd: Albert Einstein Paprikás krumpli című "színdrámáját" adja elő, melyet a szerző a színház számára írt.

S hogy az a bizonyos fent említett megszállottság, amely egyébként a független szcéna java részét jellemzi, meddig tart, meddig tarthat, ez, ahogy mondani szokták: az idő majd eldönti. Kívánjunk - dacolva a színházi babonával - sok sikert magunknak, és persze ezáltal a minket választó közönségnek is! (Dobay Dezső igazgató - rendező)

Albert Einstein paprikás krumplija

Március 5., 24. 19:00 - RS9 Színház

Író: Podmaniczky Szilárd; rend.: Dobay Dezső; díszlet: Veres Dóra, Vadász István; jelmez: Veres Dóra; szereplők: Vallai Péter, Csuja Imre, Berki Szofi, Csáki Rita, Várkonyi Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.