Színház

Húsz éves az R.S.9 Színház

2010.03.05. 16:30
Ajánlom
Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját.

"...szervezés, művészeti titkárság és egyéb, a "nem független" színházaknál magától értetődően létező segítők nélkül is a színházcsinálásnak ez az alternatívája megtalálta a maga közönségét, életképesnek bizonyult. Hogy meddig marad az, nem kizárólag a társulat tagjain múlik. A megszállottságnak is vannak határai, egyéniek, egzisztenciálisak."

A korabeli sajtó így írt a kezdeteknél az R.S.9-ről és a színház bizonyított is. Már nyitódarabjukkal, Gombrowicz Operettkájával nagy sikert arattak, több mint százszor (!) játszották, és többek között, megnyerték az I. Gombrowicz fesztivált Radomban, Lengyelországban, nagy sikert aratva ezzel az egész magyar színházi élet nevében. Azóta, számos egyéb történés mellett bejárták Európát és turnéztak az USA-ban is.

S hogy az égbolt mégsem ilyen derűs, az köszönhető Magyarország elmúlt húsz évének, és az elmúlt húsz év hazai színházi életének. Mert tizenkilenc év kellett ahhoz, hogy a független színházak támogatása az elmúlt évad óta nagyjából a helyére kerüljön, s e késlekedéssel mérhetetlen mennyiségű alkotói és egzisztenciális energia ment pocsékba. És hogy ez a támogatási forma alighogy elindult, máris támadások kereszttüzébe került, nos, ez is ezt a jobb sorsra érdemes országot jellemzi.

Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját, az ünnephez méltóan, friss bemutatóként Podmaniczky Szilárd: Albert Einstein Paprikás krumpli című "színdrámáját" adja elő, melyet a szerző a színház számára írt.

S hogy az a bizonyos fent említett megszállottság, amely egyébként a független szcéna java részét jellemzi, meddig tart, meddig tarthat, ez, ahogy mondani szokták: az idő majd eldönti. Kívánjunk - dacolva a színházi babonával - sok sikert magunknak, és persze ezáltal a minket választó közönségnek is! (Dobay Dezső igazgató - rendező)

Albert Einstein paprikás krumplija

Március 5., 24. 19:00 - RS9 Színház

Író: Podmaniczky Szilárd; rend.: Dobay Dezső; díszlet: Veres Dóra, Vadász István; jelmez: Veres Dóra; szereplők: Vallai Péter, Csuja Imre, Berki Szofi, Csáki Rita, Várkonyi Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.