Színház

Húsz éves az R.S.9 Színház

2010.03.05. 16:30
Ajánlom
Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját.

"...szervezés, művészeti titkárság és egyéb, a "nem független" színházaknál magától értetődően létező segítők nélkül is a színházcsinálásnak ez az alternatívája megtalálta a maga közönségét, életképesnek bizonyult. Hogy meddig marad az, nem kizárólag a társulat tagjain múlik. A megszállottságnak is vannak határai, egyéniek, egzisztenciálisak."

A korabeli sajtó így írt a kezdeteknél az R.S.9-ről és a színház bizonyított is. Már nyitódarabjukkal, Gombrowicz Operettkájával nagy sikert arattak, több mint százszor (!) játszották, és többek között, megnyerték az I. Gombrowicz fesztivált Radomban, Lengyelországban, nagy sikert aratva ezzel az egész magyar színházi élet nevében. Azóta, számos egyéb történés mellett bejárták Európát és turnéztak az USA-ban is.

S hogy az égbolt mégsem ilyen derűs, az köszönhető Magyarország elmúlt húsz évének, és az elmúlt húsz év hazai színházi életének. Mert tizenkilenc év kellett ahhoz, hogy a független színházak támogatása az elmúlt évad óta nagyjából a helyére kerüljön, s e késlekedéssel mérhetetlen mennyiségű alkotói és egzisztenciális energia ment pocsékba. És hogy ez a támogatási forma alighogy elindult, máris támadások kereszttüzébe került, nos, ez is ezt a jobb sorsra érdemes országot jellemzi.

Minden nehézség ellenére az R.S.9 teszi a dolgát, most éppen folytatva a kortárs magyar dráma terén végzett munkáját, az ünnephez méltóan, friss bemutatóként Podmaniczky Szilárd: Albert Einstein Paprikás krumpli című "színdrámáját" adja elő, melyet a szerző a színház számára írt.

S hogy az a bizonyos fent említett megszállottság, amely egyébként a független szcéna java részét jellemzi, meddig tart, meddig tarthat, ez, ahogy mondani szokták: az idő majd eldönti. Kívánjunk - dacolva a színházi babonával - sok sikert magunknak, és persze ezáltal a minket választó közönségnek is! (Dobay Dezső igazgató - rendező)

Albert Einstein paprikás krumplija

Március 5., 24. 19:00 - RS9 Színház

Író: Podmaniczky Szilárd; rend.: Dobay Dezső; díszlet: Veres Dóra, Vadász István; jelmez: Veres Dóra; szereplők: Vallai Péter, Csuja Imre, Berki Szofi, Csáki Rita, Várkonyi Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.