Színház

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

2024.07.11. 11:45
Ajánlom
Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.

A programok sorát a Rózsavölgyi Szalon Szívhang című darabja nyitja a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán augusztus 23-án, amelyet a Diploma előtt című előadás követ a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház színrevitelében. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Ne most, drágám! és az Orlai Produkció a Tok-Tok avagy hogy pattog a kocka? című vígjátéka után a Csokonai Nemzeti Színház Úrhatnám polgár című produkcióját tekintheti meg a közönség, a nagyszínpadi versenyprogramot pedig a Szajré című szatirikus bohózat zárja a Thália Színház előadásában.

Színház egy karnyújtásra

Kapcsolódó

Színház egy karnyújtásra

Különös színtér a Rózsavölgyi Szalon, sokadszorra is képes vagyok rácsodálkozni a polgári kávézó „díszletében” megjelenő színházra. Ezúttal Hárs Anna Szívhang című darabját mutatták be, amit Dicső Dániel rendező illesztett bele a térbe.  

A Krúdy Kamarában a Nézőművészeti Kft. a Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén című produkciót hozza el Nyíregyházára, ezt követi a Rózsák háborúja című fekete komédia az Art-Színtér színrevitelében. Laár András a Már majdnem az, de még nem című önálló estjével érkezik, az Összpróba Alapítvány Férfi és nő 4x produkciója mellett a KV Társulat a Tulipán című zenés vígjátékot állítja színpadra. A Szolnoki Szigligeti Színház a New York-i komédia című vígjátékával, a Pan-Kreátorok elnevezésű társulat pedig a pantomimet, a rockzenét, a stand up comedyt, a szépirodalmat és az akciófilmeket elegyítő produkciójával fogja szórakoztatni a nagyérdeműt.

A Bencs Villában Én mégis megvártalak címmel irodalmi estet tartanak, majd Pindroch Csaba színművész lesz a szervezők vendége egy beszélgetésen, Szinetár Dóra színművész Egy életem című életrajzi stand-up estjét pedig a kőszínház nagyszínpadán mutatják be. A Rózsakert Szabadtéri Színpadon idén három előadást láthat a közönség: A hazug című vígjátékot a Vígszínház, az Indul a bakterház előadását a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, az Aranylakodalom című vígjátékot pedig a Játékszín társulata viszi színre.

„Még sosem meséltem el a saját életem” – interjú Szinetár Dórával

Kapcsolódó

„Még sosem meséltem el a saját életem” – interjú Szinetár Dórával

Életrajzi stand-up est – azaz a saját életéről fog mesélni a MOMkult színpadán Szinetár Dóra október 29-én. Miért vágott bele ebbe a feladatba? Nem fél, hogy most minden titkát megtudja a közönség?

A Szindbád Szabadtéri Pódiumszínpadon a Hírös Gasztroszínház Fiú, leány, bor című vígjátékát, Bakos-Kiss Gábor Frank Sinatra élete és művei alapján készült önálló estjét, a Frankie-t, majd Prieger Zsolt rendhagyó irodalmi-zenés előadását, a Budapest Zengerájt élvezhetik a kultúrakedvelők.

A színház tájékoztatása szerint az előadásokra szóló Vidor-tikettek szerdától lesznek elérhetőek elsőként a VIP-színházbérlettel rendelkezők számára, csütörtöktől az érvényes színházbérletesek válthatják meg fesztiváljegyeiket, péntektől pedig bárki számára elérhetőek lesznek a belépők.

Fejléckép: A Szívhang című előadás szereplői: Szulák Andrea, Sajgál Erika, Epres Attila és Györgyi Anna (fotó/forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Felfedezni az életet a mese mögött – interjú Csiby Gergellyel a Diploma előtt kapcsán

Kapcsolódó

Felfedezni az életet a mese mögött – interjú Csiby Gergellyel a Diploma előtt kapcsán

A Bartók Színház előadásának főszereplőjével egyebek közt arról beszélgettünk, hogyan készült fel a szerepre, miért fontos, hogy minden karakter igazsága megjelenjen a színpadon, valamint milyen hatással volt az ő életére ez a produkció.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.