Színház

Huszonkét év után távozik a Nemzetitől Udvaros Dorottya

2024.05.03. 09:40
Ajánlom
A Nemzet Színésze a Magyar Hangnak adott interjújában részletesen beszélt arról, miért nem hosszabbította meg a szerződését Vidnyánszky Attila. Udvaros Dorottya szerint közéleti szerepvállalásai is szerepet játszhattak a vezérigazgató döntésében, egyúttal kritikával illette a társulat műsorpolitikáját, illetve azt, ahogyan a tavaly novemberi súlyos balesetet kezelték. 

Mint ahogy arról néhány héttel ezelőtt beszámoltunk, a sajtóban felmerült a hír, mely szerint a Nemzeti Színház vezetése még nem hosszabbította meg Udvaros Dorottya szerződését. Most ezt a Nemzet Színésze is megerősítette: „Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – jelentette ki a Magyar Hangnak adott interjújában. A színművész ezzel huszonkét év után távozik az intézménytől.

Udvaros elmondta, hivatalosan öt éve volt a színház munkavállalója, egészen addig, a kollégáihoz hasonlóan, vállalkozóként szerződött az intézménnyel. Mint mondta, mindvégig társulati tagként tekintett magára.

Az interjúban arról beszélt, Vidnyánszky Attila vezérigazgató a Nemzeti nehéz anyagi helyzetével indokolta döntését, emellett kifogásolta azt is, hogy Udvaros nem teljesítette a kötelező előadásszámát. Ez utóbbival kapcsolatban a színművész azt nyilatkozta, erről a kötelezettségről az intézményen belül nem nagyon esett szó, ráadásul ennek teljesítését a Nemzeti sajátos műsorpolitikája sem teszi egyszerűbbé,

mivel megesik, hogy két előadás között négy hónap telik el.

„Nem a nyári szünet miatt, hanem mert a színházban folyamatosan mennek a különféle fesztiválok, vendégjátékok, koncertek és minden egyéb, ami miatt a Nemzeti saját előadásainak nincs hely” – mondta, hozzátéve, többször is jelezték a vezetésnek, hogy ez a helyzet rossz a színészeknek, ám állítása szerint a panaszaikat sohasem hallgatták meg.

„Nem vagyok érinthetetlen, nem vagyok a magyar színjátszás szent tehene, sem a Nemzeti örökös tagja. Ha egy igazgató úgy érzi, hogy nem tud velem dolgozni, lehetősége van rá, hogy elküldjön. Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel” – fogalmazott Udvaros, aki utalt arra is, számított rá, hogy korábbi kijelentéseinek következménye lesz. A művész ugyanis az elmúlt időszakban többször is megszólalt közéleti ügyekben, például az SZFE modellváltása kapcsán, emellett aktivistája a Greenpeace-nek is.

Azt hiszem, mostanra összeadódtak a közéleti szerepvállalásaim

– mondta az interjúban.

Udvaros kitért arra is, a kormány 380 millió forintot vont el az intézménytől, így elfogadja, hogy a színház anyagi problémákkal küzd.

De ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek

– mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt években tizenegy előadás bukott meg a színházban, miközben a produkciók rendezői több ezer eurós gázsit kaptak.

Az interjúban szóba kerül a Nemzetiben tavaly novemberben történt baleset is, amely kapcsán Udvaros már akkor határozottan állást foglalt. A Magyar Hangnak most azt mondta, meglepte, milyen csendben maradt a társulat, és az, hogy más nem mondta ki, hogy ilyen baleset nem fordulhat elő. Mint fogalmazott, ijesztő volt látni, ahogy az intézmény az ügyet kezeli.

Vidnyánszky Attilát elsőre láthatóan valóban megtörte a baleset, de néhány nappal később már arról beszélt, hogy a színészek hibáztak

– nyilatkozta. Udvaros Dorottya arról is beszélt, miután a belső vizsgálat azt állapította meg, hogy nincs felelőse a balesetnek, a társulati üléseken többen is jelezték, hogy nem értenek egyet azzal, ahogy a színház az ügyet kezeli, közülük többen el is fogják hagyni a Nemzetit.

Udvaros a jövőjével kapcsolatban annyit árult el, hogy bár több munkája is lesz hamarosan, társulatba egyelőre nem vágyik. „Egész életemben társulatban játszottam, egy évet leszámítva, amikor azt gondoltam, majd szabadon szárnyalhatok, mint a madár, de másként alakult. Most viszont megtehetem” – fogalmazott.

Fejléckép: Udvaros Dorottya (Fotó/Forrás: Rózsa Erika / Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.