Színház

Huszonkilenc szárnyas sárkány

2011.07.07. 12:45
Ajánlom
Július 8. és 10. között Szárnyas Sárkány Hete 29. Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál Nyírbátorban!

Új-zélandi, finn, lengyel, román és magyar művészek fellépésével rendezik meg az idei fesztivált. A programon nyolc helyszínen 32 rendezvényt láthatnak az érdeklődők, akik most is térítésmentesen szórakozhatnak egy hét végén át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.
A műfaj hazai neves szereplői közül fellép a Kuckó Művésztanya, a Taurin Cirkuszcsoport, a Kovács Műhely, az ORT-IKI és a Sárkányfiókák, valamint Pályi János és Bábszínháza, továbbá a Tintaló, és az UtcaSzak, míg Romániából a Liliput,  Lengyelországból pedig a Teatr Akt Társulat.
A fesztiválon önálló, Nem viccelek, csak játszom című műsorával szereplő lesz Pregitzer Fruzsina, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vezető művésze is. Rajta kívül szóló-, és triószámmal mutatkozik be Eszes Fruzsina, Szőke Szabolcs és Váczi Dániel, valamint az új-zélandi Kim Potter.

Több koncertet is rendeznek a finnországi Hejnola Big Band, valamint Halmos Béla és a PG Csoport, Jáger Éva és Tokodi Gábor, Fehérváry Lilla és Kátai Gábor, valamint a romániai Szászcsávási Banda részvételével. Liszt Ferenc zongoraművei is elhangzanak a fesztiválon Mándi Ákos előadásában, míg a Madárdal Zenekar mese- és táncházzal, a Főnix Néptáncegyüttes pedig kánkánnal szórakoztatja a nagyérdeműt. Népzenészek, zsonglőrök és mutatványosok szintén résztvevői lesznek a fesztiválnak, s a Papok rétjén vurstli is üzemel majd, sőt sárkányépítés és eregetés ugyancsak szerepel a programban.
Két kiállításra is várják ez érdeklődőket: a Szegedi Szépmíves Céh tárlatát július 8-án nyitják meg a Báthori István Múzeumban, Széman Richárd fotókiállítása pedig július 9-től lesz látható a nyírbátori római katolikus templomban.
A nyírbátori fesztivált látványos sárkányégetés zárja jövő vasárnap este.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.