Színház

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

2021.10.15. 09:15
Ajánlom
A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.

Az osztrák drámaírás fenegyerekének tartott Werner Schwab Grazban született, darabja is ott játszódik, szereplői pedig egy átlagos bérház lakói. Van közöttük művész – a magát festőnek tartó, szentimentálisan vallásos Frau Wurm, aki szoba-konyhás földszinti lakását fiával, a testi hibával született Herrmann-nal osztja meg – és olyan is, aki ugyan már az osztrák városban született, de szülei még első generációs bevándorlók voltak.

foto-161-162443.jpg

Jelenet a Pisztácia és mogyoróból (Fotó/Forrás: Molnár Artúr / Vörösmarty Színház)

A Kovacic-család idegennek számít, és ez az idegenség kiveti őket a közösségből. Különösen az előkelő emeleti szinten élő Grollfeuer professzor özvegye nézi ki őket a társaságból, aki a múltból itt maradt tartással, de legfőképpen mély megvetéssel viseltetik a „kisszerű nép” iránt.

A távolságtartás és az „idegenekkel” szembeni bizalmatlanság a hétköznapokra is rányomja a bélyegét: a mindennapi súrlódások lassan elviselhetetlenné fokozzák a helyzetet

Schwab pedig azzal teszi még drámaibbá a találkozásokat, hogy szereplőivel kimondatja, amit gondolnak.

Az 1991-es darabot először 1995-ben vitték színre, Gaál Erzsébet rendezésében, ezúttal Zsótér Sándor állítja színpadra Kricsár Kamill, Fehér László, Keller János, Kerkay Rita, Várady Eszter Sára, Varga Gabriella és Varga Mária közreműködésével.

A Pisztácia és mogyoróra jegyek a Vörösmarty Színház oldaláról érhetők el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Molnár Artúr / Vörösmarty Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.