Színház

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

2021.10.15. 09:15
Ajánlom
A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.

Az osztrák drámaírás fenegyerekének tartott Werner Schwab Grazban született, darabja is ott játszódik, szereplői pedig egy átlagos bérház lakói. Van közöttük művész – a magát festőnek tartó, szentimentálisan vallásos Frau Wurm, aki szoba-konyhás földszinti lakását fiával, a testi hibával született Herrmann-nal osztja meg – és olyan is, aki ugyan már az osztrák városban született, de szülei még első generációs bevándorlók voltak.

foto-161-162443.jpg

Jelenet a Pisztácia és mogyoróból (Fotó/Forrás: Molnár Artúr / Vörösmarty Színház)

A Kovacic-család idegennek számít, és ez az idegenség kiveti őket a közösségből. Különösen az előkelő emeleti szinten élő Grollfeuer professzor özvegye nézi ki őket a társaságból, aki a múltból itt maradt tartással, de legfőképpen mély megvetéssel viseltetik a „kisszerű nép” iránt.

A távolságtartás és az „idegenekkel” szembeni bizalmatlanság a hétköznapokra is rányomja a bélyegét: a mindennapi súrlódások lassan elviselhetetlenné fokozzák a helyzetet

Schwab pedig azzal teszi még drámaibbá a találkozásokat, hogy szereplőivel kimondatja, amit gondolnak.

Az 1991-es darabot először 1995-ben vitték színre, Gaál Erzsébet rendezésében, ezúttal Zsótér Sándor állítja színpadra Kricsár Kamill, Fehér László, Keller János, Kerkay Rita, Várady Eszter Sára, Varga Gabriella és Varga Mária közreműködésével.

A Pisztácia és mogyoróra jegyek a Vörösmarty Színház oldaláról érhetők el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Molnár Artúr / Vörösmarty Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.