Színház

Idén is indul dramaturg szak Marosvásárhelyen

2011.07.07. 09:30
Ajánlom
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen teatrológia/színháztudományi szak néven ismert képzés céljai gyakorlatiak és elméletiek.

A szakon nemcsak gyakorló dramaturgokat, hanem színházi kritikusokat, művészeti és irodalmi titkárokat, szakmai referenseket, színháztudományi szakembereket képeznek ebben az oktatási formában. A diákok ennek megfelelően a szakismereteken kívül a kommunikációs és médiaismereteket is szereznek, sok gyakorlattal egybekötve. A felvételire 2011. július 20-23. közötti időszakban kerül sor.

A színház- és zeneművészeti karokon szín-, báb- és mozgásművészet, teatrológia, rendezés, továbbá audiovizuális kommunikáció-multimédia és zenetanár szakokat oktató Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem több jól felszerelt épületben fejti ki tevékenységét, saját kollégiummal, színház- és bábszínházépülettel rendelkezik. A képzésrendszer a bolognai folyamatra épülő, azaz alap- és mesterképzést is magában foglal, és az egyetemen doktori iskola is működik.

A város Budapestről repülővel, vonattal és autóbusszal egyaránt megközelíthető. Marosvásárhely több egyetem otthona, kulturális élete gazdag: színházak, bábszínház, filharmónia, hivatásos néptáncegyüttes működik, itt rendezik meg évente a Félsziget Fesztivált és az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált is.

A szakra vonatkozó  információk a www.szini.ro honlapon a Felvételi menüpont Teatrológia/Színháztudományi szaknál találhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Színház hír

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.
Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.