Színház

Idén is indul dramaturg szak Marosvásárhelyen

2011.07.07. 09:30
Ajánlom
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen teatrológia/színháztudományi szak néven ismert képzés céljai gyakorlatiak és elméletiek.

A szakon nemcsak gyakorló dramaturgokat, hanem színházi kritikusokat, művészeti és irodalmi titkárokat, szakmai referenseket, színháztudományi szakembereket képeznek ebben az oktatási formában. A diákok ennek megfelelően a szakismereteken kívül a kommunikációs és médiaismereteket is szereznek, sok gyakorlattal egybekötve. A felvételire 2011. július 20-23. közötti időszakban kerül sor.

A színház- és zeneművészeti karokon szín-, báb- és mozgásművészet, teatrológia, rendezés, továbbá audiovizuális kommunikáció-multimédia és zenetanár szakokat oktató Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem több jól felszerelt épületben fejti ki tevékenységét, saját kollégiummal, színház- és bábszínházépülettel rendelkezik. A képzésrendszer a bolognai folyamatra épülő, azaz alap- és mesterképzést is magában foglal, és az egyetemen doktori iskola is működik.

A város Budapestről repülővel, vonattal és autóbusszal egyaránt megközelíthető. Marosvásárhely több egyetem otthona, kulturális élete gazdag: színházak, bábszínház, filharmónia, hivatásos néptáncegyüttes működik, itt rendezik meg évente a Félsziget Fesztivált és az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált is.

A szakra vonatkozó  információk a www.szini.ro honlapon a Felvételi menüpont Teatrológia/Színháztudományi szaknál találhatók meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.