Színház

„Idén is lesz nyár” – Június közepén indul a Szabadtéri Színházak Találkozója

2023.05.17. 19:10
Ajánlom
Nyáron mi vagyunk a színház az országban – ezt Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke mondta a Szabadtéri Színházak Találkozójának sajtótájékoztatóján. Ugyanitt átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat is.

„Idén is lesz nyár” – Nagy Viktor, a Kultkikötő vezetője, a fesztiválszövetség alelnöke indította ezzel az ígérettel a Szabadtéri Színházak Találkozójának sajtótájékoztatóját, amelyen a Szövetség tagszínházainak vezetői mellett részt vett a két érintett balatoni település, Alsóörs és Balatonboglár polgármestere, valamint Varga Richárd dalszerző, énekes, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program irodalmi és színházi programjainak felelőse. A találkozó házigazdája ugyanis idén a Kultkikötő, a programsorozat pedig az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban és a Boglári Nagyszínpadon zajlik június 17. és 25. között. A rendezvény 2023-ban a Veszprém–Balaton 2023 és a 10. Színházi Olimpia támogatásával valósulhat meg.

SZABADTERISAJT-192716.jpg

A Szabadtéri Színházak Találkozójának sajtótájékoztatója / 2023 (Fotó/Forrás: Molnár Miklós)

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy 2022 nyarán a Szövetséghez tartozó szabadtéri színházaknak – három hónap alatt – összesen csaknem 300 ezer nézője volt, 53 saját bemutatóval várták a közönséget és 560 előadást játszottak. „Nyáron mi vagyunk a színház az országban. S ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban” – említette Pócza Zoltán, aki külön köszöntötte a három évfordulós szabadtéri színházat: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad idén 85, a Gyulai Várszínház 60, a Zsámbéki Nyári Színház 40 esztendős.

Azt is felvetette, hogy amennyiben minőségi produkciókat szeretnénk, a szabadtéri színházaknak szüksége van támogatásra, mivel – szemben a kőszínházakkal – nekik fel kell építeniük a színpadot és a náluk vendégeskedő művészek kényelméről, szállásáról is gondoskodniuk kell a próbaidőszak alatt. Arról is beszélt, hogy a színvonalas előadásokon túl, pontosabban azokon keresztül a szabadtéri színházak alkalmasak rá, hogy olyan embereket is bevonzzanak egy-egy színházi előadásra a nyári szezonban, akik amúgy nem színházlátogatók. Ez pedig magának a szcénának is hasznára válik, rövidebb és hosszabb távon egyaránt.

SZABADTERDIJok-193246.jpg

Pócza Zoltán és Cselényi Nóra (Fotó/Forrás: Molnár Miklós)

Varga Richárd elmondta, hogy a szabadtéri színházak támogatása mögött részben az áll, hogy a nyári színházak beleillenek a Veszprém–Balaton 2023 alapkoncepciójába: szeretnék az előadásokat kimozdítani a klasszikus színházi közegükből. Másrészt, a szabadtéri teátrumok minőségi tartalmakkal járulnak hozzá a teljes programhoz.

A sajtóeseményen átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat, amellyel a Szövetség minden évben elismeri egy-egy jeles színházi szakember munkáját. A díjat idén Cselényi Nóra Jászai Mari-díjas jelmeztervező kapta meg, aki eddig összesen több mint 300 színházi produkcióhoz tervezett jelmezeket. Cselény Nóra lapunknak elmondta, az ő munkája arról szól, hogy közösen hozzanak létre egy csodálatos előadást, amiben a jelmezek is találkoznak a rendezői vízióval. Kérdésünkre, hogy meg szokott-e küzdeni akár a rendezőkkel is egy-egy elképzeléséért, mosolyogva kérdezett vissza: „Szerinted?”. A végső megoldás, fűzte hozzá, gyakran hosszas gondolkodáson, ötleteléseken vagy akár termékeny vitákon keresztül alakul ki. Azt is elárulta, hogy szeret beülni rendelkezőpróbákra, mivel a játszó színészeket látva támadhat egy-egy új jelmezötlete, ami ilyenkor felülírja az eredeti terveket is.

Fejléckép: A Szabadtéri Színházak Találkozójának sajtótájékoztatója / 2023 (fotó: Molnár Miklós)

Újra elnökké választotta Pócza Zoltánt a Szabadtéri Színházak Szövetsége

Kapcsolódó

Újra elnökké választotta Pócza Zoltánt a Szabadtéri Színházak Szövetsége

A szakmai társaság közgyűlésén egyebek közt szóba került a Szabadtéri Színházak Találkozója is, amelyet idén június 17. és 24. között rendeznek meg. A házigazda a Kultkikötő lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Könyv

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.