Színház

Idén még háromszor segít Abigél

2012.11.12. 14:10
Ajánlom
Szikora János rendezését november 13-án és 29-én, valamint december 13-án láthatja a közönség. VIDEÓVAL

Szabó Magda regényének színpadi változatát június 8-án mutatták be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, idén ősztől pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható. A produkció egyik ötletgazdája Bánfalvy Ági, az 1978-as tévésorozat egyik főszereplője, aki Barnóczky Ákossal közösen öntötte színpadi előadásra alkalmas formába a művet. Az elkészült prózai előadás rendezője Szikora János, aki eddig már több adaptált szöveggel dolgozott.

A történet a II. világháború utolsó éveiben játszódik Árkodon, ahol egy tábornok lányát, Vitay Georginát rejtik el a Matula Leánynevelő Intézetben, mert apja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első napon megtudja, ebben a világtól távol eső helyen sok különös dolog történik, s miközben társai kiközösítik, egyetlen reménye a titokzatos Abigél marad.

Az előadásban Csöngedi Nikolett, a Bánfalvy Stúdió növendéke alakítja Vitay Georginát, míg apja, Vitay tábornok szerepében Trokán Péter és Szabó Sipos Barnabás látható. Torma Gedeont, a Matula igazgatóját Körtvélyessy Zsolt és Dóczy Péter formálja meg, Zsuzsanna testvér szerepében Gubás Gabi és Fábián Anita lép színpadra, Kunce hadnagyot pedig Németh Kristóf és Farkas Zoltán alakítja. Hor Micit az előadás producere, Bánfalvy Ági játssza, míg egykori szerepében, Torma Piroskaként Kiss Ramóna látható.

Az alábbi videóban még a szereplőválogatás előtt mesél Bánfalvy Ági és Szikora János:

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A Léggömb elrepül 100. előadása a Vígszínház Házi Színpadán

Századik előadásához érkezett Fesztbaum Béla első önálló színházi estje, amelynek ő a rendezője, szerkesztője és előadója is. A Kosztolányi-életműből készült előadást 11 éve mutatták be, a jubileumi előadásra 2019. december 7-én délután 15.00-órakor kerül sor a Vígszínház Házi Színpadán.
Színház hír

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház szfe

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház advent

A pályakezdő függetlenekért akciózik az Örkény Színház

A társulatról készült, limitált példányszámú, dedikált fotósorozat megvásárlásával a pályakezdő független színházi alkotókat támogathatjuk.
Színház advent

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.