Színház

Idén még háromszor segít Abigél

2012.11.12. 14:10
Ajánlom
Szikora János rendezését november 13-án és 29-én, valamint december 13-án láthatja a közönség. VIDEÓVAL

Szabó Magda regényének színpadi változatát június 8-án mutatták be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, idén ősztől pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható. A produkció egyik ötletgazdája Bánfalvy Ági, az 1978-as tévésorozat egyik főszereplője, aki Barnóczky Ákossal közösen öntötte színpadi előadásra alkalmas formába a művet. Az elkészült prózai előadás rendezője Szikora János, aki eddig már több adaptált szöveggel dolgozott.

A történet a II. világháború utolsó éveiben játszódik Árkodon, ahol egy tábornok lányát, Vitay Georginát rejtik el a Matula Leánynevelő Intézetben, mert apja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első napon megtudja, ebben a világtól távol eső helyen sok különös dolog történik, s miközben társai kiközösítik, egyetlen reménye a titokzatos Abigél marad.

Az előadásban Csöngedi Nikolett, a Bánfalvy Stúdió növendéke alakítja Vitay Georginát, míg apja, Vitay tábornok szerepében Trokán Péter és Szabó Sipos Barnabás látható. Torma Gedeont, a Matula igazgatóját Körtvélyessy Zsolt és Dóczy Péter formálja meg, Zsuzsanna testvér szerepében Gubás Gabi és Fábián Anita lép színpadra, Kunce hadnagyot pedig Németh Kristóf és Farkas Zoltán alakítja. Hor Micit az előadás producere, Bánfalvy Ági játssza, míg egykori szerepében, Torma Piroskaként Kiss Ramóna látható.

Az alábbi videóban még a szereplőválogatás előtt mesél Bánfalvy Ági és Szikora János:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.