Színház

Idén még háromszor segít Abigél

2012.11.12. 14:10
Ajánlom
Szikora János rendezését november 13-án és 29-én, valamint december 13-án láthatja a közönség. VIDEÓVAL

Szabó Magda regényének színpadi változatát június 8-án mutatták be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, idén ősztől pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható. A produkció egyik ötletgazdája Bánfalvy Ági, az 1978-as tévésorozat egyik főszereplője, aki Barnóczky Ákossal közösen öntötte színpadi előadásra alkalmas formába a művet. Az elkészült prózai előadás rendezője Szikora János, aki eddig már több adaptált szöveggel dolgozott.

A történet a II. világháború utolsó éveiben játszódik Árkodon, ahol egy tábornok lányát, Vitay Georginát rejtik el a Matula Leánynevelő Intézetben, mert apja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első napon megtudja, ebben a világtól távol eső helyen sok különös dolog történik, s miközben társai kiközösítik, egyetlen reménye a titokzatos Abigél marad.

Az előadásban Csöngedi Nikolett, a Bánfalvy Stúdió növendéke alakítja Vitay Georginát, míg apja, Vitay tábornok szerepében Trokán Péter és Szabó Sipos Barnabás látható. Torma Gedeont, a Matula igazgatóját Körtvélyessy Zsolt és Dóczy Péter formálja meg, Zsuzsanna testvér szerepében Gubás Gabi és Fábián Anita lép színpadra, Kunce hadnagyot pedig Németh Kristóf és Farkas Zoltán alakítja. Hor Micit az előadás producere, Bánfalvy Ági játssza, míg egykori szerepében, Torma Piroskaként Kiss Ramóna látható.

Az alábbi videóban még a szereplőválogatás előtt mesél Bánfalvy Ági és Szikora János:

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Színház interjú

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.