Színház

Időutazás a Nemzeti Színházban

2022.03.29. 15:00
Ajánlom
A Nemzeti Színházban április 12-én 18 órától időutazásra indulhatunk. A Vörösmarty Színház Az ember tragédiája 2.0 ősbemutatóján beleshetünk Picasso műtermébe, a Titanic indulásának előestéjén egy bálra indulhatunk, megmártózhatunk Nagyvárad és Berlin kulturális életében, és a közeljövő globális fenyegetéseivel is szembesülhetünk.

Az ember tragédiája 2.0 egy olyan időutazás, amely a XX. század legmagasztosabb és legmélyebb pontjaira kalauzolja el a nézőt, és persze az örök szereplőket, Ádámot és Évát. Négy szín, egy keretjáték, az ördögi akarat, hogy az emberpár végre ocsúdjon fel saját balgaságából, és kezdjen valahol jó messze új életet. Ott vannak a Titanic indulásánál, a még éppen pislákoló Aranykorban, ahol végignézhetjük, hogyan süllyed el a Titaniccal együtt az egész reményteljes XX. század ígérete. Elvisz Nagyváradra és Berlinbe, ahol egy különleges pannón a XX. század legrémisztőbb eseményei elevenednek meg, ötven évnyi rettenetet zúdítva Ádámra és Évára. Eljuthatunk Dél-Franciaországba, hogy

együtt ünnepeljük Picassoval a 70. születésnapját, és zsigerekig hatóan megtapasztalhassuk, hogyan múlik el a világ dicsősége, hanyatlik le egy lángoló elme csillaga, lesz utcanév egy ünnepelt művészből.

Végül, de nem utolsósorban megérkezünk napjainkhoz, a nem túl távoli jövőbe, ami valójában már a jelen. A klímakatasztrófa fenyegető borotvaélén táncol az emberiség, média-manipulációval az igazság több dimenzióssá válik, de a szeméthegy szeméthegy marad. Ez a csendes-óceáni szín.

tragedia_1-121120.jpg

Az ember tragédiája 2.0 (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

A székesfehérvári Vörösmarty Színház egy előadással valójában négy előadást ad, négy kortárs író tollából (Darvasi László, Márton László, Tasnádi István, Závada Pál), négy rendező látásmódjával (Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba, Szikora János) egy egész társulat részvételével, köztük Tóth Ildikóval, Gáspár Sándorral, Trokán Péterrel, Varga Máriával, Derzsi Jánossal és Sághy Tamással. Felejthetetlen, elgondolkodtató, szembesítő időutazás.

A Vörösmarty Színház színháztörténelmi vállalását a Színházi Dramaturgok Céhe a 2020/21-es évad Legjobb Drámája-díjjal tüntette ki.

Legyen részese a 2022. április 12-én, kedden 18 órakor kezdődő időutazásnak a Nemzeti Színházban!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az ember tragédiája 2.0 (Fotó / Forrás: Vörösmarty Színház)

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Kapcsolódó

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.