Színház

Ifi-géniuszok a POSzT-on

2011.06.16. 13:02
Ajánlom
A művészeti egyetemek kiállításokkal, előadásokkal vannak jelen Pécsett.

Fölállítottak a színház előtt egy kis fehér házikót. Két napig festegették. A Vidd a kulcsot! projekt az Építész Szakkollégium és a Pécsi Tudományegyetem építészkarának installációja volt. Ha belépett az ember, rázáródott az ajtó. Kijutni a falra fölszögelt temérdek kulcsok egyikével lehetett. Egyik éjszaka azonban telefirkálták a házikót horogkeresztekkel és feliratokkal, mint például "a színház náci sör", illetve "büdös zsidók". A kulcsokat a színház előtti szökőkútba szórták. Az alkotók nem festették le a firkákat, inkább átalakították őket, az egyik horogkeresztből söröskorsó, a másikból rács mögé zárt kulcs lett, a náci szót pedig nándira javították. A kulcsokat kihalászták, és visszaakasztották a helyükre. Már amennyi megmaradt. A házikó amúgy értelmét vesztette, ugyanis a kilincset lelopták, nem lehet se bezárni, se kinyitni, az ajtó lengedez. Két nappal később újabb feliratok jelentek meg. A rendőrség vizsgálódik, egyelőre nagy a csend.

A MOME elég feltűnő installációt tett a Zálogház kirakatába. A felfújt padlizsánokról és a Suttogó parabolákról Papp Timi blogja számol be.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem két vizsgaelőadással jött a POSzT-ra. A bábosztály Wedekind A tavasz ébredése című darabját játszotta az új Bóbita Bábszínházban. Az előadásról itt olvashatnak bővebben.

Máté Gábor jövőre végzős osztálya McDonagh-gyakorlatok című vizsgája az ír szerző Vaknyugat és A kripli című darabjainak keresztmetszete. Gothár Péter rendezése otthon az Ódry Színpad Padlásán megy, itt háromszor akkora teret kellett (volna) bejátszani. Időnként elfogyott a szufla. Nagyszerű kettőssel indított Borbély Alexandra és Pálos Hanna, A kripli két öregasszonya ziccerszerep (emlékszem, a Radnótiban percek óta ment az előadás, amikor rájöttem, hogy az egyik kendős, bajuszos fogatlan fekete varjú Schell Judit). Tasnádi Bence Johnnyja nagy elánnal hozta-vitte Inishmaan szigetén a rettentő, óriási újságokat, hogy például két testvér összeveszett, mert egyikük vízbe dobta a Bibliát. Az anyját játszó Neudold Júlia akkor volt a legjobb, amikor megpróbálta beadni az orvosnak, hogy egyáltalán nem iszik, aztán persze csak kiderült, hogy időnként lecsúszik egy-két pohár whisky. A Csámpás Billyt játszó Simon Zoltán se nem csámpás, se nem csúnya, mint ahogy az elején hosszan ecsetelik. Tulajdonképpen ő az egyetlen értelmes lény az egész kompániában, annak ellenére is, hogy kedvenc foglalatossága a tehenek fixírozása. A Vaknyugat testvérpárjával volt a legtöbb bajom. A viaszból készült szentek szobrait gyűjtő Valene (Ficza István) és a testvére pálinkáját állandóan ellopó Colman (Rétfalvi Tamás) közti állandó konfliktus igazából nem következett sehonnan. A két karakter nem volt sem nagyon eltérő, sem nagyon azonos. Előbbi esetben magától értetődő, ha folyamatosan veszekszenek, utóbbi esetben az azonosság, a megszokás és a kényszerű egy fedél alatt élésből adódó értelmetlenség és kilátástalanság lehet a konfliktusforrás. Mindezek mellett a pálinkacserélős jelenetük bravúros. Huzella Júlia Kicsilányát ez első jelenetében erőltetettnek éreztem (talán azért, mert a színésznő alkatilag érdekesebb és erősebb, mint a szerep), és szinte egy másik színésznő állt a színpadon, amikor közölte, hogy Welsh atya öngyilkos lett. A saját kisszerűségétől és alkalmatlanságától frusztrált papot játszó Radnai Márk erejét egyelőre meghaladta a feladat, hogy két jelenetbe sűrítve megértsük, miért ölte magát a tengerbe.

Nem véletlenül McDonagh-gyakorlatok az előadás címe. Ezek tényleg gyakorlatok, fölvillanó jelenetek, amelyekben lehet csúnyának, rondának, bénának, idiótának lenni. Ha emlékeim nem csalnak, ez az előadás sokkal jobb az eredeti helyszínen.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház ajánló

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház ajánló

Megkapó emberi történetek adventkor és az ünnepek után is a Bethlenben

Hangolódjon kamaradarabjainkkal az ünnepekre vagy lepje meg élményutalvánnyal szeretteit! Tordai Teri és Horváth Lili, Udvaros Dorottya és Földes Eszter, Igó Éva és Zoltán Áron, Vándor Éva és Szalai Ádám, Grisnik Petra és Gőz István, illetve Blaskó Péter és Szilágyi Ágota párosai várják élőben és az online térben is a közönséget a Bethlen Téri Színházban.
Színház interjú

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.