Színház

Ifi-géniuszok a POSzT-on

2011.06.16. 13:02
Ajánlom
A művészeti egyetemek kiállításokkal, előadásokkal vannak jelen Pécsett.

Fölállítottak a színház előtt egy kis fehér házikót. Két napig festegették. A Vidd a kulcsot! projekt az Építész Szakkollégium és a Pécsi Tudományegyetem építészkarának installációja volt. Ha belépett az ember, rázáródott az ajtó. Kijutni a falra fölszögelt temérdek kulcsok egyikével lehetett. Egyik éjszaka azonban telefirkálták a házikót horogkeresztekkel és feliratokkal, mint például "a színház náci sör", illetve "büdös zsidók". A kulcsokat a színház előtti szökőkútba szórták. Az alkotók nem festették le a firkákat, inkább átalakították őket, az egyik horogkeresztből söröskorsó, a másikból rács mögé zárt kulcs lett, a náci szót pedig nándira javították. A kulcsokat kihalászták, és visszaakasztották a helyükre. Már amennyi megmaradt. A házikó amúgy értelmét vesztette, ugyanis a kilincset lelopták, nem lehet se bezárni, se kinyitni, az ajtó lengedez. Két nappal később újabb feliratok jelentek meg. A rendőrség vizsgálódik, egyelőre nagy a csend.

A MOME elég feltűnő installációt tett a Zálogház kirakatába. A felfújt padlizsánokról és a Suttogó parabolákról Papp Timi blogja számol be.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem két vizsgaelőadással jött a POSzT-ra. A bábosztály Wedekind A tavasz ébredése című darabját játszotta az új Bóbita Bábszínházban. Az előadásról itt olvashatnak bővebben.

Máté Gábor jövőre végzős osztálya McDonagh-gyakorlatok című vizsgája az ír szerző Vaknyugat és A kripli című darabjainak keresztmetszete. Gothár Péter rendezése otthon az Ódry Színpad Padlásán megy, itt háromszor akkora teret kellett (volna) bejátszani. Időnként elfogyott a szufla. Nagyszerű kettőssel indított Borbély Alexandra és Pálos Hanna, A kripli két öregasszonya ziccerszerep (emlékszem, a Radnótiban percek óta ment az előadás, amikor rájöttem, hogy az egyik kendős, bajuszos fogatlan fekete varjú Schell Judit). Tasnádi Bence Johnnyja nagy elánnal hozta-vitte Inishmaan szigetén a rettentő, óriási újságokat, hogy például két testvér összeveszett, mert egyikük vízbe dobta a Bibliát. Az anyját játszó Neudold Júlia akkor volt a legjobb, amikor megpróbálta beadni az orvosnak, hogy egyáltalán nem iszik, aztán persze csak kiderült, hogy időnként lecsúszik egy-két pohár whisky. A Csámpás Billyt játszó Simon Zoltán se nem csámpás, se nem csúnya, mint ahogy az elején hosszan ecsetelik. Tulajdonképpen ő az egyetlen értelmes lény az egész kompániában, annak ellenére is, hogy kedvenc foglalatossága a tehenek fixírozása. A Vaknyugat testvérpárjával volt a legtöbb bajom. A viaszból készült szentek szobrait gyűjtő Valene (Ficza István) és a testvére pálinkáját állandóan ellopó Colman (Rétfalvi Tamás) közti állandó konfliktus igazából nem következett sehonnan. A két karakter nem volt sem nagyon eltérő, sem nagyon azonos. Előbbi esetben magától értetődő, ha folyamatosan veszekszenek, utóbbi esetben az azonosság, a megszokás és a kényszerű egy fedél alatt élésből adódó értelmetlenség és kilátástalanság lehet a konfliktusforrás. Mindezek mellett a pálinkacserélős jelenetük bravúros. Huzella Júlia Kicsilányát ez első jelenetében erőltetettnek éreztem (talán azért, mert a színésznő alkatilag érdekesebb és erősebb, mint a szerep), és szinte egy másik színésznő állt a színpadon, amikor közölte, hogy Welsh atya öngyilkos lett. A saját kisszerűségétől és alkalmatlanságától frusztrált papot játszó Radnai Márk erejét egyelőre meghaladta a feladat, hogy két jelenetbe sűrítve megértsük, miért ölte magát a tengerbe.

Nem véletlenül McDonagh-gyakorlatok az előadás címe. Ezek tényleg gyakorlatok, fölvillanó jelenetek, amelyekben lehet csúnyának, rondának, bénának, idiótának lenni. Ha emlékeim nem csalnak, ez az előadás sokkal jobb az eredeti helyszínen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.
Zenés színház

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Színház

Fullajtár Andrea felmondott az SZFE-n

A színésznő eddig a diákokért maradt. A jelenlegi vezetéssel nem tud osztályfőnökként részt venni a tanításban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Színház hír

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Színház szfe

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.
Színház magazin

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.
Színház magazin

10 érdekesség a 120 éve született Bihari Józsefről, az örök Tiborcról

1901. január 14-én született a 20. századi magyar színháztörténet egyik legkiválóbb karakterszínésze, Bihari József, akinek alakításai a mai színésznemzedék számára is példaként szolgálhatnak. Bár a színpadon nem játszott élet-halál harcot vívó nagy hősöket, élete megpróbáltatásokkal és lemondásokkal teli volt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a színművészről.