Színház

Ifi-géniuszok a POSzT-on

2011.06.16. 13:02
Ajánlom
A művészeti egyetemek kiállításokkal, előadásokkal vannak jelen Pécsett.

Fölállítottak a színház előtt egy kis fehér házikót. Két napig festegették. A Vidd a kulcsot! projekt az Építész Szakkollégium és a Pécsi Tudományegyetem építészkarának installációja volt. Ha belépett az ember, rázáródott az ajtó. Kijutni a falra fölszögelt temérdek kulcsok egyikével lehetett. Egyik éjszaka azonban telefirkálták a házikót horogkeresztekkel és feliratokkal, mint például "a színház náci sör", illetve "büdös zsidók". A kulcsokat a színház előtti szökőkútba szórták. Az alkotók nem festették le a firkákat, inkább átalakították őket, az egyik horogkeresztből söröskorsó, a másikból rács mögé zárt kulcs lett, a náci szót pedig nándira javították. A kulcsokat kihalászták, és visszaakasztották a helyükre. Már amennyi megmaradt. A házikó amúgy értelmét vesztette, ugyanis a kilincset lelopták, nem lehet se bezárni, se kinyitni, az ajtó lengedez. Két nappal később újabb feliratok jelentek meg. A rendőrség vizsgálódik, egyelőre nagy a csend.

A MOME elég feltűnő installációt tett a Zálogház kirakatába. A felfújt padlizsánokról és a Suttogó parabolákról Papp Timi blogja számol be.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem két vizsgaelőadással jött a POSzT-ra. A bábosztály Wedekind A tavasz ébredése című darabját játszotta az új Bóbita Bábszínházban. Az előadásról itt olvashatnak bővebben.

Máté Gábor jövőre végzős osztálya McDonagh-gyakorlatok című vizsgája az ír szerző Vaknyugat és A kripli című darabjainak keresztmetszete. Gothár Péter rendezése otthon az Ódry Színpad Padlásán megy, itt háromszor akkora teret kellett (volna) bejátszani. Időnként elfogyott a szufla. Nagyszerű kettőssel indított Borbély Alexandra és Pálos Hanna, A kripli két öregasszonya ziccerszerep (emlékszem, a Radnótiban percek óta ment az előadás, amikor rájöttem, hogy az egyik kendős, bajuszos fogatlan fekete varjú Schell Judit). Tasnádi Bence Johnnyja nagy elánnal hozta-vitte Inishmaan szigetén a rettentő, óriási újságokat, hogy például két testvér összeveszett, mert egyikük vízbe dobta a Bibliát. Az anyját játszó Neudold Júlia akkor volt a legjobb, amikor megpróbálta beadni az orvosnak, hogy egyáltalán nem iszik, aztán persze csak kiderült, hogy időnként lecsúszik egy-két pohár whisky. A Csámpás Billyt játszó Simon Zoltán se nem csámpás, se nem csúnya, mint ahogy az elején hosszan ecsetelik. Tulajdonképpen ő az egyetlen értelmes lény az egész kompániában, annak ellenére is, hogy kedvenc foglalatossága a tehenek fixírozása. A Vaknyugat testvérpárjával volt a legtöbb bajom. A viaszból készült szentek szobrait gyűjtő Valene (Ficza István) és a testvére pálinkáját állandóan ellopó Colman (Rétfalvi Tamás) közti állandó konfliktus igazából nem következett sehonnan. A két karakter nem volt sem nagyon eltérő, sem nagyon azonos. Előbbi esetben magától értetődő, ha folyamatosan veszekszenek, utóbbi esetben az azonosság, a megszokás és a kényszerű egy fedél alatt élésből adódó értelmetlenség és kilátástalanság lehet a konfliktusforrás. Mindezek mellett a pálinkacserélős jelenetük bravúros. Huzella Júlia Kicsilányát ez első jelenetében erőltetettnek éreztem (talán azért, mert a színésznő alkatilag érdekesebb és erősebb, mint a szerep), és szinte egy másik színésznő állt a színpadon, amikor közölte, hogy Welsh atya öngyilkos lett. A saját kisszerűségétől és alkalmatlanságától frusztrált papot játszó Radnai Márk erejét egyelőre meghaladta a feladat, hogy két jelenetbe sűrítve megértsük, miért ölte magát a tengerbe.

Nem véletlenül McDonagh-gyakorlatok az előadás címe. Ezek tényleg gyakorlatok, fölvillanó jelenetek, amelyekben lehet csúnyának, rondának, bénának, idiótának lenni. Ha emlékeim nem csalnak, ez az előadás sokkal jobb az eredeti helyszínen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.