Színház

„Igaz halhatatlan a halandók között” – emléktáblát avattak Börcsök Enikő tiszteletére

1970.01.01. 01:00
Ajánlom
A Rózsa utca 47/a szám alatti plakettet a Jászai Mari-díjas színésznő halálának egyéves évfordulóján leplezték le. A kora délutáni ünnepségen barátok, ismerősök, pályatársak tették tiszteletüket a háznál, néhányan egy-egy szál virággal emlékezve Börcsök Enikőre.

A tábla a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére készült el, a szervezet nevében Hegedűs D. Géza köszönte meg a lehetőséget Erzsébetváros önkormányzatának, felidézve néhány személyes emléket is.

20220128_143013-155827.jpg

Börcsök Enikő emléktáblája egykori lakhelyének falán (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

„Ma születésnapot is ünneplünk” – mondta, elmerengve a Rózsa utcai összejöveteleken, és Börcsök Enikőhöz fűződő kapcsolatán. „Mindannyian rajongással szerettük őt, […] csodálatos színésznő és megfellebbezhetetlen ember volt”.

Börcsök Enikő varázslatos személyiségét Rudolf Péter is kiemelte, aki úgy fogalmazott, egy színésznőt lehet profi szinten „pótolni” beugrásokkal, szerepcserékkel, csakhogy

„ő nem volt profi. Ő más mérték volt. Mérték.”

A Vígszínház főigazgatója úgy fogalmazott, hogy Börcsök Enikő titka abban rejlett, hogy sugárzott belőle az emberiségbe vetett hit.

„Ez a tábla tárgyiasult fájdalom és boldog emlékezet.”

Az emléktáblát a felszólalók, valamint Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet Humán Területekért Felelős Főpolgármester-helyettes és Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, valamint Tóth József festőművész, Börcsök Enikő volt párja koszorúzta fel.

Fejléckép: emléktábla a Rózsa utca 47/a szám alatt (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.