Színház

Igazgatósdi

2010.08.26. 14:30
Ajánlom
Bálint András marad a Radnóti élén, a Katonát viszont Máté Gábor kapta meg.

Naponta repkednek a hírek a leendő, lehetséges és megválasztott színházigazgatókról. Vannak ilyen időszakok. Amikor egyszerre lejárnak a 2-3-4-5 évre kiadott mandátumok. Vagy váratlanul meghal az előző igazgató. Vagy amikor rejtélyes körülmények között egyszercsak valaki mást találunk egy teátrum élén.

Most épp Schwajda György halála után volt egy pályázati kiírás, az eredmény meg is van, Rátóti Zoltán kapta meg a kaposvári Csiky Gergely Színházat.

Viszont lejárt a mandátuma Zsámbéki Gábornak (Katona József Színház) és Bálint Andrásnak (Radnóti Színház). Zsámbéki nem adta be újra a pályázatot, de a falakon belülről jött az új igazgató, Máté Gábor, a jelenlegi főrendező személyében. Bálint András újra beadta, és meg is kapta a Nagymező utcai épületet. Mindketten 2011. februárjától töltik be a posztot hivatalosan, kinevezésük 2016. januárjáig szól.

Ha Bálint András végigviszi ezt a ciklust is, rekorder lesz: 1985-től a Radnóti első embere, ez 2016-ra 31 évet jelent.

Marton Lászlónak, a Vígszínház volt igazgatójának 23 lezárt éve van, 1985 és 2009 eleje között vezette a körúti palotát. Zsámbéki Gábor 21 évig állt a Katona élén. Léner Pétert idén tavasszal Méhes László váltotta a József Attilában; igazgatóként Lénernek 20 éve volt Angyalföldön.

Szűcs Miklós egyelőre 1990 óta a Budapesti Kamaraszínház első embere, idén januárban választották újra, öt évre. Balázsovits Lajos 1992-ben kapta meg a Játékszínt, 2009 decemberében meghosszabbították a kinevezését. Balikó Tamás 1993-ban lett a Pécsi Nemzeti direktora, most szeptember 18-án kiderül, marad-e. Akadnak kihívói, mint ahogy Szűcsnek és Balázsovitsnak is voltak.

Nem ritka Magyarországon az ilyen hosszú igazgatói státusz, Major Tamás például 1945 és 1962 között 17 évig vezette a Nemzetit, Ditrói Mór pedig, a Vígszínház alapítója 1896-től húsz éven át, nyugdíjba vonulásáig csiszolgatta a vígszínházi stílust.

A kérdés adódik: mi jobb egy színháznak? Az évtizedes vezetés, vagy a németországi példa, az ötéves váltások? A válaszokkal hamarosan jelentkezünk. Addig szavazzanak Önök!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.