Színház

Igazgatósdi

2010.08.26. 14:30
Ajánlom
Bálint András marad a Radnóti élén, a Katonát viszont Máté Gábor kapta meg.

Naponta repkednek a hírek a leendő, lehetséges és megválasztott színházigazgatókról. Vannak ilyen időszakok. Amikor egyszerre lejárnak a 2-3-4-5 évre kiadott mandátumok. Vagy váratlanul meghal az előző igazgató. Vagy amikor rejtélyes körülmények között egyszercsak valaki mást találunk egy teátrum élén.

Most épp Schwajda György halála után volt egy pályázati kiírás, az eredmény meg is van, Rátóti Zoltán kapta meg a kaposvári Csiky Gergely Színházat.

Viszont lejárt a mandátuma Zsámbéki Gábornak (Katona József Színház) és Bálint Andrásnak (Radnóti Színház). Zsámbéki nem adta be újra a pályázatot, de a falakon belülről jött az új igazgató, Máté Gábor, a jelenlegi főrendező személyében. Bálint András újra beadta, és meg is kapta a Nagymező utcai épületet. Mindketten 2011. februárjától töltik be a posztot hivatalosan, kinevezésük 2016. januárjáig szól.

Ha Bálint András végigviszi ezt a ciklust is, rekorder lesz: 1985-től a Radnóti első embere, ez 2016-ra 31 évet jelent.

Marton Lászlónak, a Vígszínház volt igazgatójának 23 lezárt éve van, 1985 és 2009 eleje között vezette a körúti palotát. Zsámbéki Gábor 21 évig állt a Katona élén. Léner Pétert idén tavasszal Méhes László váltotta a József Attilában; igazgatóként Lénernek 20 éve volt Angyalföldön.

Szűcs Miklós egyelőre 1990 óta a Budapesti Kamaraszínház első embere, idén januárban választották újra, öt évre. Balázsovits Lajos 1992-ben kapta meg a Játékszínt, 2009 decemberében meghosszabbították a kinevezését. Balikó Tamás 1993-ban lett a Pécsi Nemzeti direktora, most szeptember 18-án kiderül, marad-e. Akadnak kihívói, mint ahogy Szűcsnek és Balázsovitsnak is voltak.

Nem ritka Magyarországon az ilyen hosszú igazgatói státusz, Major Tamás például 1945 és 1962 között 17 évig vezette a Nemzetit, Ditrói Mór pedig, a Vígszínház alapítója 1896-től húsz éven át, nyugdíjba vonulásáig csiszolgatta a vígszínházi stílust.

A kérdés adódik: mi jobb egy színháznak? Az évtizedes vezetés, vagy a németországi példa, az ötéves váltások? A válaszokkal hamarosan jelentkezünk. Addig szavazzanak Önök!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közzétette: Csák János miniszter ismét Ókovács Szilvesztert választotta, hogy a 2023–2028-as ciklusban betöltse a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. FRISSÍTVE!
Színház

Ha nyár, akkor irány a Városmajor! – színes kínálattal várják az érdeklődőket

Hatvan programmal, egyebek közt zenés és prózai előadásokkal, operettel, táncprodukciókkal, látványos gyerek- és felnőtt koncertekkel, tematikus sétákkal várják az érdeklődőket.
Klasszikus

Emléktáblát avattak Ligeti György egykori lakhelyén

1948 és 1956 között lakott az Alkotmány utca 4. szám alatt Ligeti György. A zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából az épület falán emléktáblát avattak.
Vizuál

Muhi András a Magyar Filmművészek Szövetségének új elnöke

A producer Tarr Bélát váltotta a szövetség élén, akit a közgyűlés egyhangú szavazással tiszteletbeli elnöknek választott meg.
Klasszikus

Értékőrzés és a zene szeretete – Meghirdette 2023/24-es évadát a Concerto Budapest

Nyolcféle bérlet, köztük gyerekeknek szóló koncertsorozat, tematikus fesztiválok, csellóünnep és természetesen neves karmesterek és szólisták – csak néhány kulcsszó abból a gazdag és sokszínű programból, amelyet a Concerto Budapest a következő évadra tervez.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegedi Erika színművész

A Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt életének 82. évében érte a halál május 26-án hajnalban – adta hírül egykori színháza, a Vígszínház.
Színház magazin

A színész, akinek védjeggyé vált a vezetékneve – Gálvölgyi János 75 éves

„Az nem lehet, hogy bemegyek ma este, és nem leszek jó” – mondta egy interjúban Gálvölgyi János. Mert a név kötelez, és Gálvölgyi János nem véletlenül lett „a Gálvölgyi”. A színművész május 26-án ünnepli hetvenötödik születésnapját. 
Színház ajánló

Ha nyár, akkor irány a Városmajor! – színes kínálattal várják az érdeklődőket

Hatvan programmal, egyebek közt zenés és prózai előadásokkal, operettel, táncprodukciókkal, látványos gyerek- és felnőtt koncertekkel, tematikus sétákkal várják az érdeklődőket.
Színház ajánló

Világhírű művészekkel és számos bemutatóval várja a közönséget az idén 85 éves Margitszigeti Színház

Mintegy száz program, köztük opera-, balett-, operett- és musicalbemutatók, valamint koncertek színesítik az idei nyarat a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, amely a 10. Színházi Olimpia záróeseményének is otthont ad.
Színház ajánló

A 94 esztendős Csernus Mariann a dunaújvárosi MIKRO Fesztiválon búcsúzik a színpadtól

Az idei évadot is egyhetes fesztivállal zárja a dunaújvárosi Bartók Színház június 4. és 11. között. Tizenkét előadást láthat a közönség a második alkalommal megrendezett programsorozaton, amelyen gyerekprogrammal is várják az érdeklődőket.