Színház

Így köszönti a szerző a Semmit se bánok csapatát

2020.03.07. 11:40
Ajánlom
Mindössze néhány hónap alatt elérkezett a 25. előadásához Székely Csaba Semmit se bánok című darabja a Rózsavölgyi Szalonban. A március 7-i, vasárnapi előadás alkalmából Székely Csaba köszönti a társulatot.

Székely Csaba drámáját Sztarenki Pál rendezésében, Schneider Zoltán, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra főszereplésével mutatta be múlt szeptemberben a Rózsavölgyi Szalon. A Semmit se bánok története az egykori román titkosrendőrség, a Securitate ma már nyugdíjas tagját állítja központba, a mű mégsem az ügynökkérdést tárja fel.

Elsősorban a bűn és bűnhődés, a bűn és megbánás témáit járja körül, azt, hogy a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. Ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától?

Székely Csaba üdvözlőbeszéde a Semmit se bánok csapatának

"Kedves elvtársak! Elvtársnők! Egybegyűltek! Testvérek! Ikertestvérek! Valamint nem utolsósorban szeretettel köszöntöm a Román Szocialista Köztársaság delegáltjait! Immáron elérkeztetek a bűvös 25-ös számhoz, amely attól bűvös, hogy – mint tudjuk – október 25-én tört ki a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, november 7-én. Ebből az alkalomból szívemet forróság melengeti, és lelkemet érzések hatják át. Főleg, ha belegondolok, hogy jómagam is éppen 25 éves voltam, amikor még nem írtam egyetlen drámát sem. Micsoda fantasztikus egybeesés!

Kedves művész elvtársak és művész elvtársnő! Nagy dolog ma 25-öt játszani egy előadásból, és külön büszkeség, hogy ezt ilyen rövid idő alatt tettétek meg. Ráadásul mind a hárman!

Csodálatos színészek vagytok, és hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ti keltettétek életre ezt a szöveget. Bámulattal tölt el odaadásotok, teljesítőképességetek, mely reményeim szerint új fejezetet nyit majd a sztahanovizmus nagy évkönyvében. Köszönöm továbbá a rendező elvtársnak, dramaturg elvtársnőnek, látványtervező és asszisztens elvtársaknak! Tisztelettel adózom mindazok előtt, akik ebben a munkában részt vettek, részt vesznek, továbbá a munkát ésszerű szocialista módon megszervező tüneményes elvtársnők előtt is. Le a Lenin-sapkával előttetek!

Hogy is énekelte a nagy román proletárdalnok, Stevie Wonderescu, aki mindig is jobban látott a szívével, mint a szemével: „Pusztán csak azért hívtalak, elvtársnő, hogy közöljem: szeretlek!”

Én is pusztán csak ennyit akartam közölni most veletek.

Kívánok nektek további jó munkát és még sokszor 25-öt!

Forró elvtársi üdvözlettel:
kedvenc drámaírótok,
Csaba

190910_gordoneszter_5387-154223.jpg

Schneider Zoltán, Sztarenki Dóra - Semmit sem bánok (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Semmit se bánok

Rózsavölgyi Szalon

március 8., 21., 15:00
április 15. 18:00 és 28. 19:30

Fejléckép: Schneider Zoltán és Elek Ferenc a Semmit se bánok c. előadásban (fotó: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Támogatott tartalom

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Erősen indult Elek Ferenc évada, egymás után két premierrel. A Rózsavölgyi Szalon Semmit se bánok című előadásában román titkosrendőrt, a Katonában Trump amerikai elnököt formálja meg A királyi úton című produkcióban. Mindkét előadás a manipuláció természetét boncolgatja.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Hallássérült nézőknek tart online bemutatót a Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon Facebook oldalán szombaton 19.30-kor hallássérült nézők is követhetik a Tisztelt Hazudozó! című előadást Bödök Ilona jelnyelvi tolmácsolásában.
Színház ajánló

Kun László élete és koronázása az Aranybullánál

Augusztus 21-23. között az Aranybulla környéke is megtelik a színház különleges atmoszférájával, hiszen több mint háromszáz fős nézőtérrel ott épül fel a Koronázási Szertartásjáték színpada. Ezúttal IV. Kun László története elevenedik meg Szikora János rendezésében Sarádi Zsolttal, a Vörösmarty Színház új társulati tagjával a címszerepben.
Színház interjú

Látvány és katarzis - Interjú Fekete Annával

Fekete Anna tervezi a Hamis hang díszletét és jelmezeit. A francia kamaradarabot a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda augusztus 22-én mutatja be Szentendrén.
Színház interjú

Mit is akarok, mikor lennék boldog? – Beszélgetés Béres Mártával

Különleges munkamódszer egy emberközpontú szláv rendezővel, színészi csapatmunka és saját monológ a regényből. Béres Márta is készül Kisvárdára, néhány nappal ezelőtt már az előadással álmodott. Az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásának címszereplőjével Oláh Zsolt beszélgetett.
Színház ajánló

Egy hét múlva kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2020. augusztus végén harminckettedszer rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal bíró színházi seregszemléjét.