Színház

Így köszönti a szerző a Semmit se bánok csapatát

2020.03.07. 11:40
Ajánlom
Mindössze néhány hónap alatt elérkezett a 25. előadásához Székely Csaba Semmit se bánok című darabja a Rózsavölgyi Szalonban. A március 7-i, vasárnapi előadás alkalmából Székely Csaba köszönti a társulatot.

Székely Csaba drámáját Sztarenki Pál rendezésében, Schneider Zoltán, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra főszereplésével mutatta be múlt szeptemberben a Rózsavölgyi Szalon. A Semmit se bánok története az egykori román titkosrendőrség, a Securitate ma már nyugdíjas tagját állítja központba, a mű mégsem az ügynökkérdést tárja fel.

Elsősorban a bűn és bűnhődés, a bűn és megbánás témáit járja körül, azt, hogy a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. Ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától?

Székely Csaba üdvözlőbeszéde a Semmit se bánok csapatának

"Kedves elvtársak! Elvtársnők! Egybegyűltek! Testvérek! Ikertestvérek! Valamint nem utolsósorban szeretettel köszöntöm a Román Szocialista Köztársaság delegáltjait! Immáron elérkeztetek a bűvös 25-ös számhoz, amely attól bűvös, hogy – mint tudjuk – október 25-én tört ki a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, november 7-én. Ebből az alkalomból szívemet forróság melengeti, és lelkemet érzések hatják át. Főleg, ha belegondolok, hogy jómagam is éppen 25 éves voltam, amikor még nem írtam egyetlen drámát sem. Micsoda fantasztikus egybeesés!

Kedves művész elvtársak és művész elvtársnő! Nagy dolog ma 25-öt játszani egy előadásból, és külön büszkeség, hogy ezt ilyen rövid idő alatt tettétek meg. Ráadásul mind a hárman!

Csodálatos színészek vagytok, és hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ti keltettétek életre ezt a szöveget. Bámulattal tölt el odaadásotok, teljesítőképességetek, mely reményeim szerint új fejezetet nyit majd a sztahanovizmus nagy évkönyvében. Köszönöm továbbá a rendező elvtársnak, dramaturg elvtársnőnek, látványtervező és asszisztens elvtársaknak! Tisztelettel adózom mindazok előtt, akik ebben a munkában részt vettek, részt vesznek, továbbá a munkát ésszerű szocialista módon megszervező tüneményes elvtársnők előtt is. Le a Lenin-sapkával előttetek!

Hogy is énekelte a nagy román proletárdalnok, Stevie Wonderescu, aki mindig is jobban látott a szívével, mint a szemével: „Pusztán csak azért hívtalak, elvtársnő, hogy közöljem: szeretlek!”

Én is pusztán csak ennyit akartam közölni most veletek.

Kívánok nektek további jó munkát és még sokszor 25-öt!

Forró elvtársi üdvözlettel:
kedvenc drámaírótok,
Csaba

190910_gordoneszter_5387-154223.jpg

Schneider Zoltán, Sztarenki Dóra - Semmit sem bánok (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Semmit se bánok

Rózsavölgyi Szalon

március 8., 21., 15:00
április 15. 18:00 és 28. 19:30

Fejléckép: Schneider Zoltán és Elek Ferenc a Semmit se bánok c. előadásban (fotó: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Támogatott tartalom

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Erősen indult Elek Ferenc évada, egymás után két premierrel. A Rózsavölgyi Szalon Semmit se bánok című előadásában román titkosrendőrt, a Katonában Trump amerikai elnököt formálja meg A királyi úton című produkcióban. Mindkét előadás a manipuláció természetét boncolgatja.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház videó

Videókon mutatják be a Katona színészei, miként vehetjük fel a harcot a koronavírus ellen

A Katona József Színház Vírusvideók címen indított videósorozatot.
Színház ajánló

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.