Színház

Így köszönti a szerző a Semmit se bánok csapatát

2020.03.07. 11:40
Ajánlom
Mindössze néhány hónap alatt elérkezett a 25. előadásához Székely Csaba Semmit se bánok című darabja a Rózsavölgyi Szalonban. A március 7-i, vasárnapi előadás alkalmából Székely Csaba köszönti a társulatot.

Székely Csaba drámáját Sztarenki Pál rendezésében, Schneider Zoltán, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra főszereplésével mutatta be múlt szeptemberben a Rózsavölgyi Szalon. A Semmit se bánok története az egykori román titkosrendőrség, a Securitate ma már nyugdíjas tagját állítja központba, a mű mégsem az ügynökkérdést tárja fel.

Elsősorban a bűn és bűnhődés, a bűn és megbánás témáit járja körül, azt, hogy a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. Ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától?

Székely Csaba üdvözlőbeszéde a Semmit se bánok csapatának

"Kedves elvtársak! Elvtársnők! Egybegyűltek! Testvérek! Ikertestvérek! Valamint nem utolsósorban szeretettel köszöntöm a Román Szocialista Köztársaság delegáltjait! Immáron elérkeztetek a bűvös 25-ös számhoz, amely attól bűvös, hogy – mint tudjuk – október 25-én tört ki a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, november 7-én. Ebből az alkalomból szívemet forróság melengeti, és lelkemet érzések hatják át. Főleg, ha belegondolok, hogy jómagam is éppen 25 éves voltam, amikor még nem írtam egyetlen drámát sem. Micsoda fantasztikus egybeesés!

Kedves művész elvtársak és művész elvtársnő! Nagy dolog ma 25-öt játszani egy előadásból, és külön büszkeség, hogy ezt ilyen rövid idő alatt tettétek meg. Ráadásul mind a hárman!

Csodálatos színészek vagytok, és hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ti keltettétek életre ezt a szöveget. Bámulattal tölt el odaadásotok, teljesítőképességetek, mely reményeim szerint új fejezetet nyit majd a sztahanovizmus nagy évkönyvében. Köszönöm továbbá a rendező elvtársnak, dramaturg elvtársnőnek, látványtervező és asszisztens elvtársaknak! Tisztelettel adózom mindazok előtt, akik ebben a munkában részt vettek, részt vesznek, továbbá a munkát ésszerű szocialista módon megszervező tüneményes elvtársnők előtt is. Le a Lenin-sapkával előttetek!

Hogy is énekelte a nagy román proletárdalnok, Stevie Wonderescu, aki mindig is jobban látott a szívével, mint a szemével: „Pusztán csak azért hívtalak, elvtársnő, hogy közöljem: szeretlek!”

Én is pusztán csak ennyit akartam közölni most veletek.

Kívánok nektek további jó munkát és még sokszor 25-öt!

Forró elvtársi üdvözlettel:
kedvenc drámaírótok,
Csaba

190910_gordoneszter_5387-154223.jpg

Schneider Zoltán, Sztarenki Dóra - Semmit sem bánok (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Semmit se bánok

Rózsavölgyi Szalon

március 8., 21., 15:00
április 15. 18:00 és 28. 19:30

Fejléckép: Schneider Zoltán és Elek Ferenc a Semmit se bánok c. előadásban (fotó: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Támogatott tartalom

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Erősen indult Elek Ferenc évada, egymás után két premierrel. A Rózsavölgyi Szalon Semmit se bánok című előadásában román titkosrendőrt, a Katonában Trump amerikai elnököt formálja meg A királyi úton című produkcióban. Mindkét előadás a manipuláció természetét boncolgatja.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Jazz/World

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyászhír

Elhunyt Kelemen Csaba egri színművész

A 65 éves korában, október 26-án elhunyt színész 1989 óta az Egri Gárdonyi Géza Színház társulatát erősítette, nevéhez olyan nagyszerű szerepek kötődnek, mint A fejedelem II. Rákóczi Ference, A Mester és Margarita Sztravinszkij főorvosa, a Nem félünk a farkastól George-a, de évtizedekig játszotta Dobó Istvánt az Egri csillagok musical változatában.
Színház mti

Hetedszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat Sir Ian McKellen

Andrew Scott és Ian McKellen is a díjazottak között volt vasárnap Londonban a brit színházi világ legrangosabb elismeréseinek, a Laurence Olivier-díjak átadásán.
Színház ajánló

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szóló drámát rendez Vidnyánszky a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Színház hír

SZFE-ügy: A minisztérium közbelépését sürgeti a HÖOK

Hétfő délután sajtótájékoztatón közölték az SZFE oktatói, hogy folytatják a megkezdett sztrájkot. A nyilatkozatot azután tették, hogy a Telex értesülései szerint november 1-ig meghosszabbítják az őszi szünet az egyetemen. A hosszabbításra a kiküldött körlevél szerint azért van szükség, mert a kihirdetett szünet ellenére a diákok és oktatók nem hagyták el az épületet, a munka folyt tovább.
Színház interjú

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.