Színház

Így köszönti a szerző a Semmit se bánok csapatát

2020.03.07. 11:40
Ajánlom
Mindössze néhány hónap alatt elérkezett a 25. előadásához Székely Csaba Semmit se bánok című darabja a Rózsavölgyi Szalonban. A március 7-i, vasárnapi előadás alkalmából Székely Csaba köszönti a társulatot.

Székely Csaba drámáját Sztarenki Pál rendezésében, Schneider Zoltán, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra főszereplésével mutatta be múlt szeptemberben a Rózsavölgyi Szalon. A Semmit se bánok története az egykori román titkosrendőrség, a Securitate ma már nyugdíjas tagját állítja központba, a mű mégsem az ügynökkérdést tárja fel.

Elsősorban a bűn és bűnhődés, a bűn és megbánás témáit járja körül, azt, hogy a diktatúra szolgálattevőjének régi bűnei hogyan hatnak a mára. Ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától?

Székely Csaba üdvözlőbeszéde a Semmit se bánok csapatának

"Kedves elvtársak! Elvtársnők! Egybegyűltek! Testvérek! Ikertestvérek! Valamint nem utolsósorban szeretettel köszöntöm a Román Szocialista Köztársaság delegáltjait! Immáron elérkeztetek a bűvös 25-ös számhoz, amely attól bűvös, hogy – mint tudjuk – október 25-én tört ki a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, november 7-én. Ebből az alkalomból szívemet forróság melengeti, és lelkemet érzések hatják át. Főleg, ha belegondolok, hogy jómagam is éppen 25 éves voltam, amikor még nem írtam egyetlen drámát sem. Micsoda fantasztikus egybeesés!

Kedves művész elvtársak és művész elvtársnő! Nagy dolog ma 25-öt játszani egy előadásból, és külön büszkeség, hogy ezt ilyen rövid idő alatt tettétek meg. Ráadásul mind a hárman!

Csodálatos színészek vagytok, és hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ti keltettétek életre ezt a szöveget. Bámulattal tölt el odaadásotok, teljesítőképességetek, mely reményeim szerint új fejezetet nyit majd a sztahanovizmus nagy évkönyvében. Köszönöm továbbá a rendező elvtársnak, dramaturg elvtársnőnek, látványtervező és asszisztens elvtársaknak! Tisztelettel adózom mindazok előtt, akik ebben a munkában részt vettek, részt vesznek, továbbá a munkát ésszerű szocialista módon megszervező tüneményes elvtársnők előtt is. Le a Lenin-sapkával előttetek!

Hogy is énekelte a nagy román proletárdalnok, Stevie Wonderescu, aki mindig is jobban látott a szívével, mint a szemével: „Pusztán csak azért hívtalak, elvtársnő, hogy közöljem: szeretlek!”

Én is pusztán csak ennyit akartam közölni most veletek.

Kívánok nektek további jó munkát és még sokszor 25-öt!

Forró elvtársi üdvözlettel:
kedvenc drámaírótok,
Csaba

190910_gordoneszter_5387-154223.jpg

Schneider Zoltán, Sztarenki Dóra - Semmit sem bánok (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Semmit se bánok

Rózsavölgyi Szalon

március 8., 21., 15:00
április 15. 18:00 és 28. 19:30

Fejléckép: Schneider Zoltán és Elek Ferenc a Semmit se bánok c. előadásban (fotó: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Támogatott tartalom

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Kapcsolódó

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Elek Ferenc: „Egyszerűen minden összeállt”

Erősen indult Elek Ferenc évada, egymás után két premierrel. A Rózsavölgyi Szalon Semmit se bánok című előadásában román titkosrendőrt, a Katonában Trump amerikai elnököt formálja meg A királyi úton című produkcióban. Mindkét előadás a manipuláció természetét boncolgatja.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.
Színház hír

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.