Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

2020.04.06. 18:30
Ajánlom
Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.

„Örülök, hogy végre tisztázódott a finanszírozásunk, végre van gazdánk, a jövőnket tekintve biztosabb lábon állunk. A tárgyalások részleteiről nem tudok semmit, a megállapodás viszont garancia arra, hogy működhetünk tovább, és tervezhetünk évekre előre” - véleményezte a Fidelio.hu-nak Novák János, a Kolibri Színház igazgatója a Fővárosi Önkormányzat és a kormány mai megállapodását a budapesti színházak finanszírozásáról, működtetéséről.

„Halleluja! És tényleg ezt mondhatom. A helyzetek ma legalább egyértelműek lettek, ami mindenkinek nagyon sokat jelent"

- mondja portálunk kérdésére Barda Beáta, a Trafó vezetője.

A kormány és a Főváros megegyezése érinti a Szabad Tér Színház két játszóhelyét is: noha a Városmajori Szabadtéri Színpad és Margitszigeti Szabadtéri Színpad fenntartója továbbra is a Fővárosi Önkormányzat, csak az előbbit működteti teljes egészében a Főváros, utóbbit a szakminisztérium finanszírozza. Kerestük Benkő Nórát, a Szabad Tér társügyvezetőjét, aki megerősítette: ő is úgy tudja, hogy a Városmajori színpadot viszi ő tovább, de erről holnap egyeztet majd a Városházán. Információnk szerint mivel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad élére mostantól a kultúráért felelős miniszter nevezi ki a vezetőt, Bán Teodóra már a napokban számíthat arra, hogy ő lesz az önálló margitszigeti színház igazgatója.

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről. A hírt elsőként az atv.hu közölte. A közösen aláírt dokumentum tartalmazza azt is: „A nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a Főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is.”

A konkrétumok pedig: a Főváros száz százalékban, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József Színházat, a Radnótit, az Örkényt és a Trafót. Vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

Az Örkény Színház megújult előcsarnoka

Az Örkény Színház megújult előcsarnoka (Fotó/Forrás: Adrian Zoltán)

A József Attila Színház, a Madách Színház, az Újszínház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri ugyan továbbra is a főváros fenntartásában maradnak, a Fővárosi Önkormányzat a „gazda”, de száz százalékban állami támogatással működnek mostantól. A Vígszínház esetében a megállapodás külön kitér arra is: a kormány 2024 végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevezhet ki igazgatót a körúti teátrum élére. Miként a Fidelio.hu is megírta korábban: a nemrég pályázati úton kinevezett Rudolf Péter megbízatása 2021. december 31-ig szól. Egyelőre csak másfél évre.

A Főváros átadta a Thália Színház fenntartását az államnak, illetve a Nagymező utcai épületét is eladja piaci áron a kormánynak.

A budapesti független színházak – köztük a magán színházak – állami támogatásáról külön kuratórium dönt majd, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki, és a miniszter vállalja: a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

A Fidelio információja szerint a kuratórium névsora már megvan, és első döntésüket hamarosan meghozzák a független színházakat érintő legutóbbi pályázat kapcsán.

Bár a budapesti Centrál Színház magán teátrumként működik, az épület tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. Vélhetően ezért is került be a teátrum a megállapodási csomagba: idén 250 millió forintot kapnak a kormánytól.

central_elocsarnok_horvathjudit_net_8986-164338.jpg

A Centrál Színház előcsarnoka (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Centrál Színház)

A megállapodás aláírói – a kormányt Gulyás Gergely, a Fővárost Karácsony Gergely képviselték – a „színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó magatartás tanúsítására vagy ilyen magatartástól való tartózkodásra”.

A színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok ellenőrzik. A felek megállapodtak, hogy a kizárólag önkormányzati finanszírozású színházak működését a kizárólag a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló felügyelő bizottságok ellenőrzik. Mint ahogyan eddig is.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek.

A kormány és a Főváros megegyezése érinti a Budapesti Fesztiválzenekart is, amelynek állami támogatása jelentősen növekszik: idén 1,65 milliárd forint, 2021-2024-ben évente 2 milliárd forint összegben finanszírozza az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt nekik.

Fejléckép: A Thália Színház nézőtere (forrás: Thália Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.