Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

2020.04.06. 18:30
Ajánlom
Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.

„Örülök, hogy végre tisztázódott a finanszírozásunk, végre van gazdánk, a jövőnket tekintve biztosabb lábon állunk. A tárgyalások részleteiről nem tudok semmit, a megállapodás viszont garancia arra, hogy működhetünk tovább, és tervezhetünk évekre előre” - véleményezte a Fidelio.hu-nak Novák János, a Kolibri Színház igazgatója a Fővárosi Önkormányzat és a kormány mai megállapodását a budapesti színházak finanszírozásáról, működtetéséről.

„Halleluja! És tényleg ezt mondhatom. A helyzetek ma legalább egyértelműek lettek, ami mindenkinek nagyon sokat jelent"

- mondja portálunk kérdésére Barda Beáta, a Trafó vezetője.

A kormány és a Főváros megegyezése érinti a Szabad Tér Színház két játszóhelyét is: noha a Városmajori Szabadtéri Színpad és Margitszigeti Szabadtéri Színpad fenntartója továbbra is a Fővárosi Önkormányzat, csak az előbbit működteti teljes egészében a Főváros, utóbbit a szakminisztérium finanszírozza. Kerestük Benkő Nórát, a Szabad Tér társügyvezetőjét, aki megerősítette: ő is úgy tudja, hogy a Városmajori színpadot viszi ő tovább, de erről holnap egyeztet majd a Városházán. Információnk szerint mivel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad élére mostantól a kultúráért felelős miniszter nevezi ki a vezetőt, Bán Teodóra már a napokban számíthat arra, hogy ő lesz az önálló margitszigeti színház igazgatója.

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről. A hírt elsőként az atv.hu közölte. A közösen aláírt dokumentum tartalmazza azt is: „A nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a Főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is.”

A konkrétumok pedig: a Főváros száz százalékban, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József Színházat, a Radnótit, az Örkényt és a Trafót. Vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

Az Örkény Színház megújult előcsarnoka

Az Örkény Színház megújult előcsarnoka (Fotó/Forrás: Adrian Zoltán)

A József Attila Színház, a Madách Színház, az Újszínház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri ugyan továbbra is a főváros fenntartásában maradnak, a Fővárosi Önkormányzat a „gazda”, de száz százalékban állami támogatással működnek mostantól. A Vígszínház esetében a megállapodás külön kitér arra is: a kormány 2024 végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevezhet ki igazgatót a körúti teátrum élére. Miként a Fidelio.hu is megírta korábban: a nemrég pályázati úton kinevezett Rudolf Péter megbízatása 2021. december 31-ig szól. Egyelőre csak másfél évre.

A Főváros átadta a Thália Színház fenntartását az államnak, illetve a Nagymező utcai épületét is eladja piaci áron a kormánynak.

A budapesti független színházak – köztük a magán színházak – állami támogatásáról külön kuratórium dönt majd, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki, és a miniszter vállalja: a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

A Fidelio információja szerint a kuratórium névsora már megvan, és első döntésüket hamarosan meghozzák a független színházakat érintő legutóbbi pályázat kapcsán.

Bár a budapesti Centrál Színház magán teátrumként működik, az épület tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. Vélhetően ezért is került be a teátrum a megállapodási csomagba: idén 250 millió forintot kapnak a kormánytól.

central_elocsarnok_horvathjudit_net_8986-164338.jpg

A Centrál Színház előcsarnoka (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Centrál Színház)

A megállapodás aláírói – a kormányt Gulyás Gergely, a Fővárost Karácsony Gergely képviselték – a „színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó magatartás tanúsítására vagy ilyen magatartástól való tartózkodásra”.

A színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok ellenőrzik. A felek megállapodtak, hogy a kizárólag önkormányzati finanszírozású színházak működését a kizárólag a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló felügyelő bizottságok ellenőrzik. Mint ahogyan eddig is.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek.

A kormány és a Főváros megegyezése érinti a Budapesti Fesztiválzenekart is, amelynek állami támogatása jelentősen növekszik: idén 1,65 milliárd forint, 2021-2024-ben évente 2 milliárd forint összegben finanszírozza az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt nekik.

Fejléckép: A Thália Színház nézőtere (forrás: Thália Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.