Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

2020.04.06. 18:30
Ajánlom
Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.

„Örülök, hogy végre tisztázódott a finanszírozásunk, végre van gazdánk, a jövőnket tekintve biztosabb lábon állunk. A tárgyalások részleteiről nem tudok semmit, a megállapodás viszont garancia arra, hogy működhetünk tovább, és tervezhetünk évekre előre” - véleményezte a Fidelio.hu-nak Novák János, a Kolibri Színház igazgatója a Fővárosi Önkormányzat és a kormány mai megállapodását a budapesti színházak finanszírozásáról, működtetéséről.

„Halleluja! És tényleg ezt mondhatom. A helyzetek ma legalább egyértelműek lettek, ami mindenkinek nagyon sokat jelent"

- mondja portálunk kérdésére Barda Beáta, a Trafó vezetője.

A kormány és a Főváros megegyezése érinti a Szabad Tér Színház két játszóhelyét is: noha a Városmajori Szabadtéri Színpad és Margitszigeti Szabadtéri Színpad fenntartója továbbra is a Fővárosi Önkormányzat, csak az előbbit működteti teljes egészében a Főváros, utóbbit a szakminisztérium finanszírozza. Kerestük Benkő Nórát, a Szabad Tér társügyvezetőjét, aki megerősítette: ő is úgy tudja, hogy a Városmajori színpadot viszi ő tovább, de erről holnap egyeztet majd a Városházán. Információnk szerint mivel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad élére mostantól a kultúráért felelős miniszter nevezi ki a vezetőt, Bán Teodóra már a napokban számíthat arra, hogy ő lesz az önálló margitszigeti színház igazgatója.

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről. A hírt elsőként az atv.hu közölte. A közösen aláírt dokumentum tartalmazza azt is: „A nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a Főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is.”

A konkrétumok pedig: a Főváros száz százalékban, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József Színházat, a Radnótit, az Örkényt és a Trafót. Vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

Az Örkény Színház megújult előcsarnoka

Az Örkény Színház megújult előcsarnoka (Fotó/Forrás: Adrian Zoltán)

A József Attila Színház, a Madách Színház, az Újszínház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri ugyan továbbra is a főváros fenntartásában maradnak, a Fővárosi Önkormányzat a „gazda”, de száz százalékban állami támogatással működnek mostantól. A Vígszínház esetében a megállapodás külön kitér arra is: a kormány 2024 végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevezhet ki igazgatót a körúti teátrum élére. Miként a Fidelio.hu is megírta korábban: a nemrég pályázati úton kinevezett Rudolf Péter megbízatása 2021. december 31-ig szól. Egyelőre csak másfél évre.

A Főváros átadta a Thália Színház fenntartását az államnak, illetve a Nagymező utcai épületét is eladja piaci áron a kormánynak.

A budapesti független színházak – köztük a magán színházak – állami támogatásáról külön kuratórium dönt majd, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki, és a miniszter vállalja: a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

A Fidelio információja szerint a kuratórium névsora már megvan, és első döntésüket hamarosan meghozzák a független színházakat érintő legutóbbi pályázat kapcsán.

Bár a budapesti Centrál Színház magán teátrumként működik, az épület tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. Vélhetően ezért is került be a teátrum a megállapodási csomagba: idén 250 millió forintot kapnak a kormánytól.

central_elocsarnok_horvathjudit_net_8986-164338.jpg

A Centrál Színház előcsarnoka (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Centrál Színház)

A megállapodás aláírói – a kormányt Gulyás Gergely, a Fővárost Karácsony Gergely képviselték – a „színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó magatartás tanúsítására vagy ilyen magatartástól való tartózkodásra”.

A színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok ellenőrzik. A felek megállapodtak, hogy a kizárólag önkormányzati finanszírozású színházak működését a kizárólag a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló felügyelő bizottságok ellenőrzik. Mint ahogyan eddig is.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek.

A kormány és a Főváros megegyezése érinti a Budapesti Fesztiválzenekart is, amelynek állami támogatása jelentősen növekszik: idén 1,65 milliárd forint, 2021-2024-ben évente 2 milliárd forint összegben finanszírozza az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt nekik.

Fejléckép: A Thália Színház nézőtere (forrás: Thália Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy kellően őrült ötlet – interjú Pass Andreával és A Vándorkutya olasz fordítójával, Várnai Dórával

2021-ben Pass Andrea A Vándorkutya című drámája is felkerült az EURODRAM (European network for drama in translation) publikációra és megrendezésre ajánlott darabjainak listájára. A bizottság 343 mű közül választotta ki a legérdekesebb munkákat, köztük a Vígszínházban is sikerrel futó előadásnak alapul szolgáló dráma olasz változatát. A szerzővel, Pass Andreával és a fordítóval, Várnai Dórával beszélgettünk.
Színház nekrológ

Elhunyt Bodori Anna rendezőasszisztens

"A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell" - olvasható Sándor Erzsi nekrológjában, amelyben a március 22-én elhunyt munkatársára, Bodori Annára emlékezik.
Színház ajánló

Online közösségi játékot indít az Orlai Produkciós Iroda

A kapcsolatfelvétel és találkozás jegyében, Állj bele! címmel közösségi játékra invitálja nézőit az Orlai Produkciós Iroda, melynek fókuszában a társadalmunkat érintő kérdések állnak. Az első játszótárs Kovács Patrícia lesz.
Színház hír

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.
Színház ajánló

Shakespeare újragondolva

A Webszínház 2021-ben újragondolja Shakespeare drámáit, és az avantgárd szellemű Dogma-filmekből inspirálódva a 21. századba helyezi a műveket. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20 perces etűdöket a reneszánsz mester darabjai nyomán.