Színház

Így mulatott Shakespeare

2017.06.07. 13:42
Ajánlom
Az angol Bárd több színdarabja címébe is belevette néhány ünnep nevét (Szentivánéji álom, Vízkereszt, vagy amit akartok), így vélhetően fontos volt számára az ünneplés és a mulatság. Utánajártunk, milyen további jeles napokat ünnepeltek még a korabeli Angliában, és hogy mily módon kapcsolódtak ki Shakespeare és kortársai.

A XVI. századi Londonban a legtöbb ünnepet húsvéttól őszig tartották, és igen sok volt belőlük. A számunkra is ismerős tavaszköszöntő májusfaállítás és a hozzá tartozó mulatozás mellett pedig mai magyar szemmel nézve kifejezetten különösnek, sőt bizarrnak tetsző ünnepeik is voltak.

A Franco Zeffirelli-féle Rómeó és Júlia

A Franco Zeffirelli-féle Rómeó és Júlia (Fotó/Forrás: A kép forrása: Paramount Pictures)

Mind közül a legfurcsább a nagycsütörtök, amellyel az utolsó vacsorán a tanítványai lábát megmosó Jézus alázatára emlékeztek.

Ezen a napon a királynő a Westminsteri apátságban annyi kiválasztott szegény és koldus lábát mosta meg nagy szertartásosan, ahány éves volt éppen

(az igazsághoz hozzátartozik, hogy az uralkodó helyett általában a Királyi Mosoda alkalmazottai végezték el a nem éppen megtisztelő feladatot, miközben az ünnepségen megjelent királynő illatos virágcsokorral védte magát az elkerülhetetlen szagok ellen).

Ennél sokkal őszintébb ünnepük volt a Szent Iván-éj, amiről egyik legnépszerűbb drámája címében Shakespeare is megemlékezett. Az avoni hattyú pedig nem beszélt a levegőbe sem a komédiában felbukkanó szerelmi bájitalt, sem a lidérceket és a szellemvilágot illetően, hiszen a hagyomány szerint az ünnep előestéje különösen alkalmas volt szerelmi bájitalok készítésére, illetve szellemek megfigyelésére.

Shakespeare Angliájában ezenkívül számos vásárt is tartottak: a legnevezetesebb a Bertalan-napi vásár, illetve a charltoni szarvas vásár volt (utóbbi nem az ízes húsú állatra utal, hanem János királyra, aki a legenda szerint felszarvazott egy itteni molnárt). De a XVI. századi Angliában természetesen nem kizárólag a hivatalos ünnepek alkalmával mulatoztak: akárcsak mi, ők is szerették munka után kiengedni a fáradt gőzt.

Ennek során a nem túl meglepő tevékenységeken (zene, tánc, éneklés) kívül bizony egészen meghökkentő dolgokat is műveltek. Nem annyira közismert, de a bikaviadal nem egyedül Spanyolország sajátja: London Bankside nevű kerületében is rengeteg bikaviadalt tartottak annak idején – annyi különbséggel a spanyol verzióhoz képest, hogy itt nem emberrel, hanem szelindekekkel eresztették össze az állatot.

Shakespeare-ék további barbár szórakozásai közé tartozott még a medve- és a kakasviadal is.

A Sok hűhó semmiért 1993-as filmadaptációja

A Sok hűhó semmiért 1993-as filmadaptációja

A korabeli jeles napokról és Shakespeare kortársainak szórakozási szokásairól bővebben is olvashatunk Richard Tames magyarul is megjelent könyvében, a Shakespeare Londonja napi öt garasból című rendhagyó útikalauzban. Shakespeare-i mulatozást és ünnepséget pedig a Madách Színház június 9. és július 16. között megrendezendő Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján is láthatunk, hiszen egyebek mellett olyan darabokat tűznek műsorra a szerzőtől, mint a Szentivánéji álom, az Ahogy tetszik vagy A makrancos hölgy, és persze a Romkocsma programról se feledkezhetünk el, amely reneszánsz kori ételekkel, muzsikával és tánccal várja az érdeklődőket.

További részleteket ide kattintva olvashat!

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Vizuál

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.
Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.