Színház

Így mulatott Shakespeare

2017.06.07. 13:42
Ajánlom
Az angol Bárd több színdarabja címébe is belevette néhány ünnep nevét (Szentivánéji álom, Vízkereszt, vagy amit akartok), így vélhetően fontos volt számára az ünneplés és a mulatság. Utánajártunk, milyen további jeles napokat ünnepeltek még a korabeli Angliában, és hogy mily módon kapcsolódtak ki Shakespeare és kortársai.

A XVI. századi Londonban a legtöbb ünnepet húsvéttól őszig tartották, és igen sok volt belőlük. A számunkra is ismerős tavaszköszöntő májusfaállítás és a hozzá tartozó mulatozás mellett pedig mai magyar szemmel nézve kifejezetten különösnek, sőt bizarrnak tetsző ünnepeik is voltak.

A Franco Zeffirelli-féle Rómeó és Júlia

A Franco Zeffirelli-féle Rómeó és Júlia (Fotó/Forrás: A kép forrása: Paramount Pictures)

Mind közül a legfurcsább a nagycsütörtök, amellyel az utolsó vacsorán a tanítványai lábát megmosó Jézus alázatára emlékeztek.

Ezen a napon a királynő a Westminsteri apátságban annyi kiválasztott szegény és koldus lábát mosta meg nagy szertartásosan, ahány éves volt éppen

(az igazsághoz hozzátartozik, hogy az uralkodó helyett általában a Királyi Mosoda alkalmazottai végezték el a nem éppen megtisztelő feladatot, miközben az ünnepségen megjelent királynő illatos virágcsokorral védte magát az elkerülhetetlen szagok ellen).

Ennél sokkal őszintébb ünnepük volt a Szent Iván-éj, amiről egyik legnépszerűbb drámája címében Shakespeare is megemlékezett. Az avoni hattyú pedig nem beszélt a levegőbe sem a komédiában felbukkanó szerelmi bájitalt, sem a lidérceket és a szellemvilágot illetően, hiszen a hagyomány szerint az ünnep előestéje különösen alkalmas volt szerelmi bájitalok készítésére, illetve szellemek megfigyelésére.

Shakespeare Angliájában ezenkívül számos vásárt is tartottak: a legnevezetesebb a Bertalan-napi vásár, illetve a charltoni szarvas vásár volt (utóbbi nem az ízes húsú állatra utal, hanem János királyra, aki a legenda szerint felszarvazott egy itteni molnárt). De a XVI. századi Angliában természetesen nem kizárólag a hivatalos ünnepek alkalmával mulatoztak: akárcsak mi, ők is szerették munka után kiengedni a fáradt gőzt.

Ennek során a nem túl meglepő tevékenységeken (zene, tánc, éneklés) kívül bizony egészen meghökkentő dolgokat is műveltek. Nem annyira közismert, de a bikaviadal nem egyedül Spanyolország sajátja: London Bankside nevű kerületében is rengeteg bikaviadalt tartottak annak idején – annyi különbséggel a spanyol verzióhoz képest, hogy itt nem emberrel, hanem szelindekekkel eresztették össze az állatot.

Shakespeare-ék további barbár szórakozásai közé tartozott még a medve- és a kakasviadal is.

A Sok hűhó semmiért 1993-as filmadaptációja

A Sok hűhó semmiért 1993-as filmadaptációja

A korabeli jeles napokról és Shakespeare kortársainak szórakozási szokásairól bővebben is olvashatunk Richard Tames magyarul is megjelent könyvében, a Shakespeare Londonja napi öt garasból című rendhagyó útikalauzban. Shakespeare-i mulatozást és ünnepséget pedig a Madách Színház június 9. és július 16. között megrendezendő Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján is láthatunk, hiszen egyebek mellett olyan darabokat tűznek műsorra a szerzőtől, mint a Szentivánéji álom, az Ahogy tetszik vagy A makrancos hölgy, és persze a Romkocsma programról se feledkezhetünk el, amely reneszánsz kori ételekkel, muzsikával és tánccal várja az érdeklődőket.

További részleteket ide kattintva olvashat!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.