Színház

II. János Pál pápa művét vitte színre Szikora János

2021.03.30. 13:40
Ajánlom
Nagyszombaton egyedülálló produkciót tűz műsorára az Opera: Karol Józef Wojtyła, vagyis II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című művébe most bárki betekinthet.

II. János Pál pápa különösen erősen kötődött a színházhoz, nemcsak verseket, novellákat írt, hanem számos darab is kötődik a nevéhez, egyetemi évei alatt pedig irodalmi estjein túl színjátszókört is vezetett.

Az aranyműves boltja nem dráma, nem oratórium, sokkal inkább egy zenemű együttélése a prózával.

Középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A verses formában megírt filozofikus szövegek a szeretet és a házasság szentségének témáját járják körül a szereplők kapcsolatán keresztül. A három idősíkon futó cselekmény a viszonyok sokféleségéről és változékonyságról tanúskodik.

„Ennek a gyűrűnek nincs semmi súlya, a mérleg mindig nullára áll, és egyetlen milligrammot sem tudok kikényszeríteni belőle. Az ön férje bizonyára még él. Ilyenkor egyik jegygyűrűnek sincs súlya önmagában – a jegygyűrűknek csak párosan van súlyuk.

Az én aranyműves mérlegemnek az a sajátossága, hogy nem méri a fémet, csak az ember létét és sorsát”

- olvasható a darabban, amelynek a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki zenéje biztosítja a különleges hangzást és atmoszférát.

Tóth Ildikó, az egyik feleség, Teréz szerepét játssza, aki minden bizonytalansága ellenére nyitott arra a belső hangra, amely a házasság felé tereli: „Számomra az előadásban az egyik legszebb mondatot a darabbéli férjem, András mondja ki, amikor azt kérdezi: Akarsz-e az Élet Társam lenni? Nem a szó mai, hanem a legnemesebb értelmében. András halála után Teréz egyedül neveli fel fiát, tényleges férfiminta nélkül, inkább egy férfiideál mentén.

Ez a mű egy közös gondolkodásra hív mindenkit, egy elmélkedésre a házasságról.

Több mintán keresztül mutatja be a különféle utakat, de ami fontos, hogy szükség van a fiataloknak utat mutatni, mert most nem biztos, hogy a házasságnak akkora ereje van, mint volt régebben. Az oratorikus mű készítése alatt nekünk, színészeknek a zene adott egy biztos támaszt, emelkedettséget, reméljük, mi is ezt nyújtottuk a zenészeknek.”

Az aranyműves boltja április 3. 19 óra és április 5. éjfél között látható az Operaház Facebook-oldalán.

Szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka

Közreműködik: Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka)

Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor)

Magyar szöveg: Balássy Péter

Zenei vezető: Dobszay Péter

Rendező, látványtervező: Szikora János

Fejléckép: Torma Sándor / Vörösmarty Színház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.