Színház

II. János Pál pápa művét vitte színre Szikora János

2021.03.30. 13:40
Ajánlom
Nagyszombaton egyedülálló produkciót tűz műsorára az Opera: Karol Józef Wojtyła, vagyis II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című művébe most bárki betekinthet.

II. János Pál pápa különösen erősen kötődött a színházhoz, nemcsak verseket, novellákat írt, hanem számos darab is kötődik a nevéhez, egyetemi évei alatt pedig irodalmi estjein túl színjátszókört is vezetett.

Az aranyműves boltja nem dráma, nem oratórium, sokkal inkább egy zenemű együttélése a prózával.

Középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A verses formában megírt filozofikus szövegek a szeretet és a házasság szentségének témáját járják körül a szereplők kapcsolatán keresztül. A három idősíkon futó cselekmény a viszonyok sokféleségéről és változékonyságról tanúskodik.

„Ennek a gyűrűnek nincs semmi súlya, a mérleg mindig nullára áll, és egyetlen milligrammot sem tudok kikényszeríteni belőle. Az ön férje bizonyára még él. Ilyenkor egyik jegygyűrűnek sincs súlya önmagában – a jegygyűrűknek csak párosan van súlyuk.

Az én aranyműves mérlegemnek az a sajátossága, hogy nem méri a fémet, csak az ember létét és sorsát”

- olvasható a darabban, amelynek a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki zenéje biztosítja a különleges hangzást és atmoszférát.

Tóth Ildikó, az egyik feleség, Teréz szerepét játssza, aki minden bizonytalansága ellenére nyitott arra a belső hangra, amely a házasság felé tereli: „Számomra az előadásban az egyik legszebb mondatot a darabbéli férjem, András mondja ki, amikor azt kérdezi: Akarsz-e az Élet Társam lenni? Nem a szó mai, hanem a legnemesebb értelmében. András halála után Teréz egyedül neveli fel fiát, tényleges férfiminta nélkül, inkább egy férfiideál mentén.

Ez a mű egy közös gondolkodásra hív mindenkit, egy elmélkedésre a házasságról.

Több mintán keresztül mutatja be a különféle utakat, de ami fontos, hogy szükség van a fiataloknak utat mutatni, mert most nem biztos, hogy a házasságnak akkora ereje van, mint volt régebben. Az oratorikus mű készítése alatt nekünk, színészeknek a zene adott egy biztos támaszt, emelkedettséget, reméljük, mi is ezt nyújtottuk a zenészeknek.”

Az aranyműves boltja április 3. 19 óra és április 5. éjfél között látható az Operaház Facebook-oldalán.

Szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka

Közreműködik: Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka)

Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor)

Magyar szöveg: Balássy Péter

Zenei vezető: Dobszay Péter

Rendező, látványtervező: Szikora János

Fejléckép: Torma Sándor / Vörösmarty Színház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.