Színház

Ikszedik Vidor?!

2011.08.05. 14:54
Ajánlom
A X. Vidor Fesztivált, a vidámság és a derű országos seregszemléjét augusztus 26. és szeptember 3. között rendezik meg Nyíregyházán.

A versenyprogramban nyolc nagyszínpadi, nyolc kamaraszínpadi és hat utcaszínházi előadás, valamint öt filmvígjáték bemutatása szerepel - mondta el Tasnádi Csaba, a rendező Móricz Zsigmond Színház igazgatója a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A színházi és filmes program mellett nyolc zenekar, köztük több világhírű együttes lép fel a zenei nagyszínpadon, míg a Korzó színpadon hat zenekarnak lesz koncertje. Emellett két hangversenyt rendeznek még a város zsinagógájában, továbbá a Vidor-kertben világzenei diszkó lesz minden éjjel, valamint képzőművészeti- és fotókiállítások várják még az érdeklődőket.
Szabolcs megye további 29 településén szintén rendeznek fesztiválprogramot, s a 31 ottani rendezvény, utcaszínházi előadások, bábjátékok és koncertek 90 százaléka ingyenes lesz, azokat - ahogy a színház igazgatója fogalmazott - jótékonysági jelleggel szervezik.

Tasnádi Csaba tájékoztatása szerint a nagyszínpadi darabokat a Katona József, az Örkény, az Új, a Thália, a Radnóti, a Víg, illetve a veszprémi és a kecskeméti színház művészei mutatják be. A kamaraszínpadon fellép Pintér Béla és Társulata, a HoppArt Társulat, a Pince- és a Pillanatszínház, a Nézőművészeti Kft., valamint a Neptun Brigád, illetve látható lesz a Manna és az ALKA.T és Füge Produkció. Dumaszínházi estékre ugyancsak várják a nézőket.
A szabadtéri filmvetítés a nyíregyházi Kossuth téren a Hyppolit, a lakáj című film bemutatásával veszi kezdetét a fesztivál nyitónapján, a 80 éve készült, felújított digitális változattal a hangosfilmgyártásra emlékeznek. A további mozidarabok közül látható lesz az Igazából apa , a Szinglik éjszakája , a Zimmer Feri 2 , az Üvegtigris 3 és Dobogó kövek című film.
Szabó Tamás, a színház zenei vezetője a programból kiemelte: az olasz Acquaragia Drom indítja augusztus 26-án a koncertsorozatot, majd másnap a holland Trio Rosenberg folytatja, míg szeptember 2-án az angol, kubai és japán zenészekből álló Ska Cubana fejezi be. Rajtuk kívül fellép többek között a Técsői Banda, a Parno Graszt, a Magyarpalatkai Banda, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Ferenczi György és a Rackajam, a Csík Zenekar Lovasi Andrással és a Heveder Banda is.
Tasnádi Csaba megjegyezte: a színházi programra most szombaton kezdik meg a jegyárusítást, eleget téve a hétvégi kezdettel a nézők kérésének. A színházkedvelők ugyanis a jegyiroda reggeli nyitására már előző este elfoglalják a helyeiket a hosszú sorokban és várakoznak egész éjjel, hogy azokra az előadásokra, amelyeket megszeretnének nézni, jegyhez jussanak.

Tovább a fesztivál honlapjára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.