Színház

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.

Egy évadot kihagytál, hiszen kisbabád született, aztán jött a pandémia. Októberben úgy tűnt, hogy kezd visszaállni az élet a „rendes” kerékvágásba, majd ismét bezártak a színházak. Valaki, aki azelőtt le sem jött a színpadról, mostanra nem érzett olthatatlan vágyat arra, hogy dolgozzon?

Természetesen nagyon hiányzott a színpad. Amikor megszületett a kislányom, akkor ő volt a legfontosabb és nem gondoltam volna, hogy ennyire nehezen fogom elengedni. Szerencsére mára már teljesen ki tudok kapcsolni, ha nem vele töltöm az időm.

Számos szerepben megmutattad már magad és októberben két, egymástól merőben eltérő lány bőrébe is belebújhattál: voltál megkeseredett Török lány és a céltudatos, kemény rendőrnő. Hogy készültél a szerepeidre? A próbafolyamat alatt formálódik egésszé a karakter?

Nálam igen, de szerintem mindannyian így vagyunk ezzel.

Ahogy telnek a próbafolyamat hetei, úgy ismered meg a szerepedet, egyre közelebbivé válik, akit játszol.

Ebben segít a rendező és segít a partner is. Összetett dolog, ezért otthon is nagyon sokat foglalkozom vele.

Tavaly a Pápanőbe, idén a Légy jó mindhaláligba ugrottál be. Hogyan birkózol meg ezzel a kihívással?

Nagyon sok előadásba ugrottam már be, volt, hogy két nap alatt kellett betanulnom és volt, hogy egy egész nyár állt rendelkezésemre. Viszont ez nem ugyanolyan, mint amikor az elejétől kezdve együtt lélegzel a darabbal.

Egy beugrás rendkívüli koncentrációt igényel,

nemcsak az adott szerepet kell maximálisan hozni, hanem pontosan kell tudni a szöveget – aminek a megtanulására néha tényleg nagyon kevés idő áll rendelkezésre –, és arra is nagyon kell figyelni, hogy mikor melyik jelenet következik, melyik oldalon mész ki-be. Ilyenkor legfőképp a partnerekre és a háttérben dolgozókra hagyatkozom.

KissGabor_LukacsAndre_JakusSzilvia_ElodAlmos_MolnarZSuzsanna-152838.jpg

Kiss Gábor, Lukács André, Jakus Szilvia, Előd Álmos és Molnár Zsuzsanna (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Te vagy az a lány, akinek bármit meg lehet mondani, mert bírja a kritikát. Nem szoktál megsértődni? A negatív élményekből is tudsz építkezni?

Nem sértődöm meg soha, hiszen miért ne lehetne valakinek más a véleménye. Nem vagyunk egyformák, sokkal jobb, ha elmondják, hogy rossz vagyok, mintha azt hallanám, hogy nagyon jó és nem is úgy gondolják. Szeretem, ha beszélgetünk arról, akit játszom. Ha valaki merőben mást gondol a szerepemről, elgondolkodom a miértjén és felhasználom, ha tudom.

Ki az, akinek a szakmai véleményére nem csupán adsz, hanem szívesen kérdezel tőle, ha úgy adódik?

Mindenkiére, akiben megbízom. Nem kell, hogy szakmabeli legyen, az édesanyám véleménye is ugyanannyira érdekel.

Egy próbafolyamat alatt önkéntelenül vannak jobb és rosszabb napok, hogy érint, ha valami félresiklik?

Rosszul viselem, sőt kifejezetten pocsékul tudok lenni, ha egy nap nem jól sikerül. Azonban hamar túllendülök a dolgon és más oldalról közelítek. Ha valami nem megy, nem erőltetem.

Csapatjátékosnak tartod magad?

Imádok csapatban működni. Az az igazi Színház.

Fejléckép: Jakus Szilvia (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház hír

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Színház gyász

Elhunyt Sas József humorista

82 éves korában meghalt Sas József, Jászai Mari-díjas színész, humorista, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatója – tudta meg a Blikk.
Színház szfe

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Színház hír

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.