Színház

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.

Egy évadot kihagytál, hiszen kisbabád született, aztán jött a pandémia. Októberben úgy tűnt, hogy kezd visszaállni az élet a „rendes” kerékvágásba, majd ismét bezártak a színházak. Valaki, aki azelőtt le sem jött a színpadról, mostanra nem érzett olthatatlan vágyat arra, hogy dolgozzon?

Természetesen nagyon hiányzott a színpad. Amikor megszületett a kislányom, akkor ő volt a legfontosabb és nem gondoltam volna, hogy ennyire nehezen fogom elengedni. Szerencsére mára már teljesen ki tudok kapcsolni, ha nem vele töltöm az időm.

Számos szerepben megmutattad már magad és októberben két, egymástól merőben eltérő lány bőrébe is belebújhattál: voltál megkeseredett Török lány és a céltudatos, kemény rendőrnő. Hogy készültél a szerepeidre? A próbafolyamat alatt formálódik egésszé a karakter?

Nálam igen, de szerintem mindannyian így vagyunk ezzel.

Ahogy telnek a próbafolyamat hetei, úgy ismered meg a szerepedet, egyre közelebbivé válik, akit játszol.

Ebben segít a rendező és segít a partner is. Összetett dolog, ezért otthon is nagyon sokat foglalkozom vele.

Tavaly a Pápanőbe, idén a Légy jó mindhaláligba ugrottál be. Hogyan birkózol meg ezzel a kihívással?

Nagyon sok előadásba ugrottam már be, volt, hogy két nap alatt kellett betanulnom és volt, hogy egy egész nyár állt rendelkezésemre. Viszont ez nem ugyanolyan, mint amikor az elejétől kezdve együtt lélegzel a darabbal.

Egy beugrás rendkívüli koncentrációt igényel,

nemcsak az adott szerepet kell maximálisan hozni, hanem pontosan kell tudni a szöveget – aminek a megtanulására néha tényleg nagyon kevés idő áll rendelkezésre –, és arra is nagyon kell figyelni, hogy mikor melyik jelenet következik, melyik oldalon mész ki-be. Ilyenkor legfőképp a partnerekre és a háttérben dolgozókra hagyatkozom.

KissGabor_LukacsAndre_JakusSzilvia_ElodAlmos_MolnarZSuzsanna-152838.jpg

Kiss Gábor, Lukács André, Jakus Szilvia, Előd Álmos és Molnár Zsuzsanna (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Te vagy az a lány, akinek bármit meg lehet mondani, mert bírja a kritikát. Nem szoktál megsértődni? A negatív élményekből is tudsz építkezni?

Nem sértődöm meg soha, hiszen miért ne lehetne valakinek más a véleménye. Nem vagyunk egyformák, sokkal jobb, ha elmondják, hogy rossz vagyok, mintha azt hallanám, hogy nagyon jó és nem is úgy gondolják. Szeretem, ha beszélgetünk arról, akit játszom. Ha valaki merőben mást gondol a szerepemről, elgondolkodom a miértjén és felhasználom, ha tudom.

Ki az, akinek a szakmai véleményére nem csupán adsz, hanem szívesen kérdezel tőle, ha úgy adódik?

Mindenkiére, akiben megbízom. Nem kell, hogy szakmabeli legyen, az édesanyám véleménye is ugyanannyira érdekel.

Egy próbafolyamat alatt önkéntelenül vannak jobb és rosszabb napok, hogy érint, ha valami félresiklik?

Rosszul viselem, sőt kifejezetten pocsékul tudok lenni, ha egy nap nem jól sikerül. Azonban hamar túllendülök a dolgon és más oldalról közelítek. Ha valami nem megy, nem erőltetem.

Csapatjátékosnak tartod magad?

Imádok csapatban működni. Az az igazi Színház.

Fejléckép: Jakus Szilvia (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.