Színház

Indul a Színházi Szemle a Városmajorban

2013.06.11. 15:30
Ajánlom
Az eseménysorozat a június 15-i Black Comedy-vel veszi kezdetét. A szemle programját hét vidéki színház legjobb nyolc szórakoztató előadása alkotja, melyeket a szervezők az elmúlt évad friss bemutatóiból válogattak.

Klasszikusok és átdolgozások, zenés darabok és vígjátékok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Zömében magyar írók ismert darabjai kerülnek bemutatásra, mint például Molnár Ferenc töretlen népszerűségnek örvendő Játék a kastélyban vígjátéka vagy Szigligeti Edétől a Liliomfi, de olyan, ritkábban színpadra állított különlegességekkel is találkozhatnak a nézők, mint a Csalódások vagy A Tündérlaki lányok Kisfaludy Károly illetve Heltai Jenő tollából.

A kortárs műveket angol szerzők sikerdarabjai képviselik a Szemlén: Peter Schaffer Black Comedy-ja "a leghumorosabb egyfelvonásos, amit valaha angolul írtak", Ray Cooney-tól, A miniszter félrelép és a Páratlan páros írójától ezúttal a Család ellen nincs orvosság című bohózatra esett az alkotók választása. Egy filmadaptáció is érkezik a Városmajorba, a Cigánytábor az égbe megy című zenés ballada.

A Városmajori Színházi Szemle programjában a nyíregyházi, a kaposvári, a szombathelyi, a kecskeméti, a beregszászi és a székesfehérvári színház egy-egy előadását láthatják az érdeklődők, Veszprémből két előadás szerepel a válogatásban. Az előadásokat Guelmino Sándor, Jordán Tamás, Lendvai Zoltán, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur, Valló Péter és Vidnyánszky Attila rendezte.

A Szemle a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Black Comedy című előadásával veszi kezdetét június 15-én, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Család ellen nincs orvosság című előadásával zárul július 23-án, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel két estén is megtekinthető a Városmajorban. Külön érdekesség, hogy mindkét előadás Lendvai Zoltán rendezése.

Az előadásokat szakmai zsűri kíséri, melynek tagjai: Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális Főosztályának vezetője, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője, Karsai György színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár, Nagyszentpéteri Miklós, az Operaház magántáncosa valamint Ács Viktória néző. A zsűri a Szemle végén a legjobb előadás, a legjobb férfi és a legjobb női szereplő kategóriájában oszt ki díjat.

Játék a kastélyban

A Városmajori Szemle keretében ismert és népszerű színészekkel találkozhat a közönség. Színpadra lép többek között: Eperjes Károly, Kéri Kitty, Puskás Tivadar, Nyári Oszkár, Trokán Anna, Trokán Nóra, Gyuricza István, Csapó Virág, Kálmánchelyi Zoltán, Trokán Péter, Rácz József, Sághy Tamás, Oberfrank Pál, Tóth Ildikó, Egyed Attila, Hirtling István és Egri Márta.

A szervezők a közönség véleményre is kíváncsiak: a nézők a legjobb előadásra az interneten voksolhatnak a szemle ideje alatt, a http://szabadter.hu oldalon.

A Városmajori Színházi Szemle programja:
1) Peter Shaffer: Black Comedy - Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása (rendező: Lendvai Zoltán) - június 15.
2) Heltai Jenő: A Tündérlaki lányok - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Guelmino Sándor) - június 20.
3) Cigánytábor az égbe megy - Kaposvári Csiky Gergely Színház (írta és rendezte: Szőcs Artur) - június 22.
4) Molnár Ferenc: Játék a kastélyban - Szombathelyi Weöres Sándor Színház (rendező: Jordán Tamás) - június 25.
5) Szigligeti Ede: Liliomfi - Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Vidnyánszky Attila) - június 27.
6) Kisfaludy Károly: Csalódások - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Valló Péter) - július 2.
7) Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté - Kecskeméti Katona József Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Rusznyák Gábor) - július 6.
8) Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság - Székesfehérvári Vörösmarty Színház (r. Lendvai Zoltán) - július 18. és 23.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

146 nap

Hét ember harmincas éveinek elején, a háttér Prága. Vannak, akik pénzfeldobással döntik el, hogy együtt élnek-e tovább. Van, aki álruhában követi a másikat. Van, aki ufókra vár. Van, aki füvezik. Sokat. Túl sokat.
Színház magazin

Mit kezd a múlttal a magyar színház?

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés beszélgetéssorozata második évada is izgalmas kérdéseket feszeget a Katona József Színház K:antinjában. Januárban telt ház előtt, Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, Lovas Rozi színművész és Tasnádi István író véleményét, tapasztalatait ismerhettük meg arról, hogyan dolgozza fel a múltat a magyar színház. A beszélgetést Szemere Katalin újságíró vezette.
Színház díj

Radnóti Zsuzsa kortárs magyar dráma-díjat alapított

A Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – kortárs magyar dráma-díjat alapított, amelynek első átadóünnepsége a Rózsavölgyi Szalonban lesz február végén.
Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.