Színház

Indul a Színházi Szemle a Városmajorban

2013.06.11. 15:30
Ajánlom
Az eseménysorozat a június 15-i Black Comedy-vel veszi kezdetét. A szemle programját hét vidéki színház legjobb nyolc szórakoztató előadása alkotja, melyeket a szervezők az elmúlt évad friss bemutatóiból válogattak.

Klasszikusok és átdolgozások, zenés darabok és vígjátékok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Zömében magyar írók ismert darabjai kerülnek bemutatásra, mint például Molnár Ferenc töretlen népszerűségnek örvendő Játék a kastélyban vígjátéka vagy Szigligeti Edétől a Liliomfi, de olyan, ritkábban színpadra állított különlegességekkel is találkozhatnak a nézők, mint a Csalódások vagy A Tündérlaki lányok Kisfaludy Károly illetve Heltai Jenő tollából.

A kortárs műveket angol szerzők sikerdarabjai képviselik a Szemlén: Peter Schaffer Black Comedy-ja "a leghumorosabb egyfelvonásos, amit valaha angolul írtak", Ray Cooney-tól, A miniszter félrelép és a Páratlan páros írójától ezúttal a Család ellen nincs orvosság című bohózatra esett az alkotók választása. Egy filmadaptáció is érkezik a Városmajorba, a Cigánytábor az égbe megy című zenés ballada.

A Városmajori Színházi Szemle programjában a nyíregyházi, a kaposvári, a szombathelyi, a kecskeméti, a beregszászi és a székesfehérvári színház egy-egy előadását láthatják az érdeklődők, Veszprémből két előadás szerepel a válogatásban. Az előadásokat Guelmino Sándor, Jordán Tamás, Lendvai Zoltán, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur, Valló Péter és Vidnyánszky Attila rendezte.

A Szemle a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Black Comedy című előadásával veszi kezdetét június 15-én, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Család ellen nincs orvosság című előadásával zárul július 23-án, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel két estén is megtekinthető a Városmajorban. Külön érdekesség, hogy mindkét előadás Lendvai Zoltán rendezése.

Az előadásokat szakmai zsűri kíséri, melynek tagjai: Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális Főosztályának vezetője, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője, Karsai György színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár, Nagyszentpéteri Miklós, az Operaház magántáncosa valamint Ács Viktória néző. A zsűri a Szemle végén a legjobb előadás, a legjobb férfi és a legjobb női szereplő kategóriájában oszt ki díjat.

Játék a kastélyban

A Városmajori Szemle keretében ismert és népszerű színészekkel találkozhat a közönség. Színpadra lép többek között: Eperjes Károly, Kéri Kitty, Puskás Tivadar, Nyári Oszkár, Trokán Anna, Trokán Nóra, Gyuricza István, Csapó Virág, Kálmánchelyi Zoltán, Trokán Péter, Rácz József, Sághy Tamás, Oberfrank Pál, Tóth Ildikó, Egyed Attila, Hirtling István és Egri Márta.

A szervezők a közönség véleményre is kíváncsiak: a nézők a legjobb előadásra az interneten voksolhatnak a szemle ideje alatt, a http://szabadter.hu oldalon.

A Városmajori Színházi Szemle programja:
1) Peter Shaffer: Black Comedy - Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása (rendező: Lendvai Zoltán) - június 15.
2) Heltai Jenő: A Tündérlaki lányok - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Guelmino Sándor) - június 20.
3) Cigánytábor az égbe megy - Kaposvári Csiky Gergely Színház (írta és rendezte: Szőcs Artur) - június 22.
4) Molnár Ferenc: Játék a kastélyban - Szombathelyi Weöres Sándor Színház (rendező: Jordán Tamás) - június 25.
5) Szigligeti Ede: Liliomfi - Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Vidnyánszky Attila) - június 27.
6) Kisfaludy Károly: Csalódások - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Valló Péter) - július 2.
7) Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté - Kecskeméti Katona József Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Rusznyák Gábor) - július 6.
8) Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság - Székesfehérvári Vörösmarty Színház (r. Lendvai Zoltán) - július 18. és 23.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.