Színház

Indul a Színházi Szemle a Városmajorban

2013.06.11. 15:30
Ajánlom
Az eseménysorozat a június 15-i Black Comedy-vel veszi kezdetét. A szemle programját hét vidéki színház legjobb nyolc szórakoztató előadása alkotja, melyeket a szervezők az elmúlt évad friss bemutatóiból válogattak.

Klasszikusok és átdolgozások, zenés darabok és vígjátékok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Zömében magyar írók ismert darabjai kerülnek bemutatásra, mint például Molnár Ferenc töretlen népszerűségnek örvendő Játék a kastélyban vígjátéka vagy Szigligeti Edétől a Liliomfi, de olyan, ritkábban színpadra állított különlegességekkel is találkozhatnak a nézők, mint a Csalódások vagy A Tündérlaki lányok Kisfaludy Károly illetve Heltai Jenő tollából.

A kortárs műveket angol szerzők sikerdarabjai képviselik a Szemlén: Peter Schaffer Black Comedy-ja "a leghumorosabb egyfelvonásos, amit valaha angolul írtak", Ray Cooney-tól, A miniszter félrelép és a Páratlan páros írójától ezúttal a Család ellen nincs orvosság című bohózatra esett az alkotók választása. Egy filmadaptáció is érkezik a Városmajorba, a Cigánytábor az égbe megy című zenés ballada.

A Városmajori Színházi Szemle programjában a nyíregyházi, a kaposvári, a szombathelyi, a kecskeméti, a beregszászi és a székesfehérvári színház egy-egy előadását láthatják az érdeklődők, Veszprémből két előadás szerepel a válogatásban. Az előadásokat Guelmino Sándor, Jordán Tamás, Lendvai Zoltán, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur, Valló Péter és Vidnyánszky Attila rendezte.

A Szemle a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Black Comedy című előadásával veszi kezdetét június 15-én, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Család ellen nincs orvosság című előadásával zárul július 23-án, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel két estén is megtekinthető a Városmajorban. Külön érdekesség, hogy mindkét előadás Lendvai Zoltán rendezése.

Az előadásokat szakmai zsűri kíséri, melynek tagjai: Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális Főosztályának vezetője, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője, Karsai György színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár, Nagyszentpéteri Miklós, az Operaház magántáncosa valamint Ács Viktória néző. A zsűri a Szemle végén a legjobb előadás, a legjobb férfi és a legjobb női szereplő kategóriájában oszt ki díjat.

Játék a kastélyban

A Városmajori Szemle keretében ismert és népszerű színészekkel találkozhat a közönség. Színpadra lép többek között: Eperjes Károly, Kéri Kitty, Puskás Tivadar, Nyári Oszkár, Trokán Anna, Trokán Nóra, Gyuricza István, Csapó Virág, Kálmánchelyi Zoltán, Trokán Péter, Rácz József, Sághy Tamás, Oberfrank Pál, Tóth Ildikó, Egyed Attila, Hirtling István és Egri Márta.

A szervezők a közönség véleményre is kíváncsiak: a nézők a legjobb előadásra az interneten voksolhatnak a szemle ideje alatt, a http://szabadter.hu oldalon.

A Városmajori Színházi Szemle programja:
1) Peter Shaffer: Black Comedy - Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása (rendező: Lendvai Zoltán) - június 15.
2) Heltai Jenő: A Tündérlaki lányok - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Guelmino Sándor) - június 20.
3) Cigánytábor az égbe megy - Kaposvári Csiky Gergely Színház (írta és rendezte: Szőcs Artur) - június 22.
4) Molnár Ferenc: Játék a kastélyban - Szombathelyi Weöres Sándor Színház (rendező: Jordán Tamás) - június 25.
5) Szigligeti Ede: Liliomfi - Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Vidnyánszky Attila) - június 27.
6) Kisfaludy Károly: Csalódások - Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Valló Péter) - július 2.
7) Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté - Kecskeméti Katona József Színház - Gyulai Várszínház (rendező: Rusznyák Gábor) - július 6.
8) Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság - Székesfehérvári Vörösmarty Színház (r. Lendvai Zoltán) - július 18. és 23.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.