Színház

Infrastrukturális fejlesztések és az operajátszás felvirágoztatása – Tóth Péter nyilvánosságra hozta szegedi pályázatát

2023.02.20. 11:55
Ajánlom
Tóth Péter zeneszerző az operajátszás és zenei képzés volumenének növelése mellett átfogó infrastrukturális fejlesztéseket is tervez pályázatában. Az operatagozat élén Hamar Zsolt karmester, a prózai tagozat vezetőjeként pedig Nagy Viktor rendező segítené az intézményt direktorként irányító szakember munkáját.

A szegedi teátrum főigazgatói pozíciójára hárman pályáztak: Barnák László, a jelenlegi főigazgató mellett Peller Károly színművész-rendező és Tóth Péter zeneszerző.

Tóth Péter pályázatában művészeti célként „egy korszerű, európai léptékű népszínház” működtetését jelöli meg:

„Nem hiszünk sem a lila, a közönséget lenéző, csak kiválasztottak számára érthető, többnyire divatos külföldi előadásokat másoló, de eredetinek eladott trendi elitszínházban, sem pedig a szórakoztatásnak álcázott, olcsó és legtöbbször színvonaltalan portékát kínáló kirakatszínházban. (…) Mi Shakespeare és Molière színházában hiszünk, ahol a halaskofától a művelt arisztokratáig mindenki megtalálta azt az élményt, amiért kifizette a belépő árát”. Produkciós szempontból olyan előadásokban és műsortervben gondolkodik, amelyek képesek önmagukat pusztán a piaci keresletből fenntartani.

Csak olyan produkciókat szabad színpadon tartani, melyek minimum eltartják magukat (akár jegybevételből, akár szponzorációból), de leginkább, melyek esténként bevételt termelnek

– fogalmaz ezzel kapcsolatban. A prózai tagozat élére Nagy Viktor rendezőt kérné fel.  

tothpeterfb-121623.jpg

Tóth Péter (Fotó/Forrás: Facebook)

Tóth Péter sokrétű és nagymértékű infrastruktúrafejlesztést tervez, a technikai rendszerek korszerűsítésétől kezdve a színészlakások felújításán át egészen az átfogó színházrekonstrukcióig. Meglátása szerint az ehhez szükséges többletforrásokat elsősorban az eddig csökkenő tendenciájú állami támogatások jövőbeni esetleges növekedése jelentené, de pluszforrásként tervez a mecenatúra hangsúlyosabbá tételével és a növekvő jegybevétellel is.

Tóth Péter pályázatának másik fontos pontja:

az operajátszás és zenei képzés egy új regionális központját hozná létre Szegeden.

Ennek garanciáját elsősorban a Szegedi Szimfonikus Zenekarral és a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karával való szorosabb együttműködésben, és megválasztása esetén az operatagozat élére kerülő Hamar Zsolt karmester nemzetközi tapasztalatában látja. Tervei szerint többek között Pál Tamás és Gyüdi Sándor közreműködésével elindulna egy operastúdió is, melynek eredményeképpen „már egy-két éven belül saját, jól képzett, fiatal énekesgárda állhat a Szegedi Opera rendelkezésére” – olvasható a pályázatban.

Tóth Péter pályázata teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Fejléckép: Tóth Péter (forrás: Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.
Színház interjú

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház ajánló

Az első hivatásos színésznők portréja elevenedik meg a Pinceszínház előadásán

Sztarenki Pál különleges rendezésében látható a Pinceszínházban a Színésznők című előadás. April De Angelis kortárs angol írónő drámája a restauráció korába vezeti vissza a nézőket, hogy bemutassa a nagy színházi forradalom kezdetét és okait.
Színház ajánló

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.