Színház

Infrastrukturális fejlesztések és az operajátszás felvirágoztatása – Tóth Péter nyilvánosságra hozta szegedi pályázatát

2023.02.20. 11:55
Ajánlom
Tóth Péter zeneszerző az operajátszás és zenei képzés volumenének növelése mellett átfogó infrastrukturális fejlesztéseket is tervez pályázatában. Az operatagozat élén Hamar Zsolt karmester, a prózai tagozat vezetőjeként pedig Nagy Viktor rendező segítené az intézményt direktorként irányító szakember munkáját.

A szegedi teátrum főigazgatói pozíciójára hárman pályáztak: Barnák László, a jelenlegi főigazgató mellett Peller Károly színművész-rendező és Tóth Péter zeneszerző.

Tóth Péter pályázatában művészeti célként „egy korszerű, európai léptékű népszínház” működtetését jelöli meg:

„Nem hiszünk sem a lila, a közönséget lenéző, csak kiválasztottak számára érthető, többnyire divatos külföldi előadásokat másoló, de eredetinek eladott trendi elitszínházban, sem pedig a szórakoztatásnak álcázott, olcsó és legtöbbször színvonaltalan portékát kínáló kirakatszínházban. (…) Mi Shakespeare és Molière színházában hiszünk, ahol a halaskofától a művelt arisztokratáig mindenki megtalálta azt az élményt, amiért kifizette a belépő árát”. Produkciós szempontból olyan előadásokban és műsortervben gondolkodik, amelyek képesek önmagukat pusztán a piaci keresletből fenntartani.

Csak olyan produkciókat szabad színpadon tartani, melyek minimum eltartják magukat (akár jegybevételből, akár szponzorációból), de leginkább, melyek esténként bevételt termelnek

– fogalmaz ezzel kapcsolatban. A prózai tagozat élére Nagy Viktor rendezőt kérné fel.  

tothpeterfb-121623.jpg

Tóth Péter (Fotó/Forrás: Facebook)

Tóth Péter sokrétű és nagymértékű infrastruktúrafejlesztést tervez, a technikai rendszerek korszerűsítésétől kezdve a színészlakások felújításán át egészen az átfogó színházrekonstrukcióig. Meglátása szerint az ehhez szükséges többletforrásokat elsősorban az eddig csökkenő tendenciájú állami támogatások jövőbeni esetleges növekedése jelentené, de pluszforrásként tervez a mecenatúra hangsúlyosabbá tételével és a növekvő jegybevétellel is.

Tóth Péter pályázatának másik fontos pontja:

az operajátszás és zenei képzés egy új regionális központját hozná létre Szegeden.

Ennek garanciáját elsősorban a Szegedi Szimfonikus Zenekarral és a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karával való szorosabb együttműködésben, és megválasztása esetén az operatagozat élére kerülő Hamar Zsolt karmester nemzetközi tapasztalatában látja. Tervei szerint többek között Pál Tamás és Gyüdi Sándor közreműködésével elindulna egy operastúdió is, melynek eredményeképpen „már egy-két éven belül saját, jól képzett, fiatal énekesgárda állhat a Szegedi Opera rendelkezésére” – olvasható a pályázatban.

Tóth Péter pályázata teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Fejléckép: Tóth Péter (forrás: Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.