Színház

Ingyenes közvetítésekkel ünnepel a 125 éves Vígszínház

2021.05.01. 09:05
Ajánlom
1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház 1443 premiert tartott, és bár a teátrumok most egy időre leállásra kényszerültek, a társulat jubileumi évadban számos meglepetéssel készül.

Az évek során több ezer művész fordult meg a Vígszínház színpadán, akiket közel 50 millió néző láthatott játszani. Május 1. és 8. között ezekből a felemelő pillanatokból és kivételes színészi alakításokból válogat a társulat, felidézve a legnagyobb sikereket.

A most közvetített előadásokat a 93 éves Szatmári Liza mind végigélte, a művésznő ugyanis immár 70 éve, 1951 óta erősíti a színház társulatát.

Színházak Éjszakája a Vígszínházban.

A Vígszínház nézőtere és színpada (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán, Fidelio)

A Vígszínház neobarokk stílusú épületét egy akkor még külterületnek számító, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen építették fel egy év alatt, és Magyarország első magánszínházaként a színházi élet katalizátora lett.

Számos legendás előadás született a falai között: A dzsungel könyvét több mint 1300 alkalommal láthatta a közönség, A padlás már a 999. előadásánál jár, a Játszd újra, Sam! pedig már 35 éve van műsoron. Molnár Ferenc Liliomja is szép rekorddal büszkélkedhet: hétszer mutatták be a Vígszínházban.

Az ünnepi évet egy egyhetes vetítéssorozat nyitja: május 1-jén Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyarja lesz látható Kútvölgyi Erzsébet, Szarvas József, Pap Vera, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Szombathy Gyula, Szabó Gabi, Rudolf Péter, Igó Éva és Kern András szereplésével. Az előadás felidézi a ’80-as évek Magyarországát, mulatságos kor- és körképet adva az akkori társadalomról.

Május 2-án Csiky Gergely A nagyra termett című művéből készült 1965-ös zenés vígjáték kerül képernyőre, amely Sulyok Mária, Bilicsi Tivadar vagy Csákányi László bravúros alakítása mellett azért is különleges, mert ebben az előadásban lépett először a Vígszínház színpadára Halász Judit.

macska_ka9080_5-105625.jpg

jelenet a Pesti Színház Macskajátékából (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

Az 1971-ben bemutatott Macskajáték Székely Gábor rendezésében több mint egy évtizedig volt műsoron, Sulyok Mária egyszer viccesen meg is jegyezte róla: „Orbánné mindannyiunkat túlél”. A kultikus előadást május 3-án láthatják az érdeklődők.

Május 4-én egy Molnár Ferenc-művel, az Üvegcipővel indulhatnak a nézők egy közös múltidézésre. Az író talán legérdekesebb, legegyénibb hangú művét a szerző születésének századik évfordulójára újították fel 1978-ban. Benkő Gyula, Tábori Nóra, Szegedi Erika és Szakácsi Sándor mellett ebben az előadásban debütált az akkor még főiskolás Pap Vera.

Szintén kultikus mű a Vígszínház felkérésére írt Jó estét nyár, Jó estét szerelem, amely május 5-én kerül képernyőre. A Fejes Endre regényéből született előadás egyszersmind felidézi Hegedűs D. Géza megrendítő alakítását is.

Május 6-án ismét a fülbemászó dallamoké a főszerep, Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettje a ’20-as évekbe kalauzolja a nézőket. Az 1987-es előadást Iglódi István rendezte.

A május 7-i közvetítés Kaszás Attila alakját idézi meg. Sokak szerint a Dühöngő ifjúság sikere nem is a szerelmi négyszög-történetben, sokkal inkább a főhős karakterében keresendő, az 1992-es bemutató után Békés Pál azt írta Kaszás Attila játékáról: „Ez a kiszámíthatatlanul explozív, lelki kíméletlenkedésről szívszakasztó önsajnálatra, alantas hisztériáról valódi megrendülésre követhetetlen sebességgel váltani kész pszichégubanc két felvonáson keresztül képes új meg új aknákat robbantani”. Rudolf Péter első színházi rendezése évekig ment telt házzal a Pesti Színházban.

padlas023-122418.jpg

A padlás (Fotó/Forrás: Vígszínház)

A közvetítéssorozatot minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művével zárja a Vígszínház. A padlás, bemutatója óta, minden jegyeladási rekordot megdöntött, a május 8-i stream pedig azért is különleges, mert az archív felvételen az ős-szereposztás látható: Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András.

A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén ingyenesen követhető.

Fejléckép: A Vígszínház épülete (fotó: Almási J. Csaba / Vígszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.