Színház

Ingyenes közvetítésekkel ünnepel a 125 éves Vígszínház

2021.05.01. 09:05
Ajánlom
1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház 1443 premiert tartott, és bár a teátrumok most egy időre leállásra kényszerültek, a társulat jubileumi évadban számos meglepetéssel készül.

Az évek során több ezer művész fordult meg a Vígszínház színpadán, akiket közel 50 millió néző láthatott játszani. Május 1. és 8. között ezekből a felemelő pillanatokból és kivételes színészi alakításokból válogat a társulat, felidézve a legnagyobb sikereket.

A most közvetített előadásokat a 93 éves Szatmári Liza mind végigélte, a művésznő ugyanis immár 70 éve, 1951 óta erősíti a színház társulatát.

Színházak Éjszakája a Vígszínházban.

A Vígszínház nézőtere és színpada (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán, Fidelio)

A Vígszínház neobarokk stílusú épületét egy akkor még külterületnek számító, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen építették fel egy év alatt, és Magyarország első magánszínházaként a színházi élet katalizátora lett.

Számos legendás előadás született a falai között: A dzsungel könyvét több mint 1300 alkalommal láthatta a közönség, A padlás már a 999. előadásánál jár, a Játszd újra, Sam! pedig már 35 éve van műsoron. Molnár Ferenc Liliomja is szép rekorddal büszkélkedhet: hétszer mutatták be a Vígszínházban.

Az ünnepi évet egy egyhetes vetítéssorozat nyitja: május 1-jén Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyarja lesz látható Kútvölgyi Erzsébet, Szarvas József, Pap Vera, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Szombathy Gyula, Szabó Gabi, Rudolf Péter, Igó Éva és Kern András szereplésével. Az előadás felidézi a ’80-as évek Magyarországát, mulatságos kor- és körképet adva az akkori társadalomról.

Május 2-án Csiky Gergely A nagyra termett című művéből készült 1965-ös zenés vígjáték kerül képernyőre, amely Sulyok Mária, Bilicsi Tivadar vagy Csákányi László bravúros alakítása mellett azért is különleges, mert ebben az előadásban lépett először a Vígszínház színpadára Halász Judit.

macska_ka9080_5-105625.jpg

jelenet a Pesti Színház Macskajátékából (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

Az 1971-ben bemutatott Macskajáték Székely Gábor rendezésében több mint egy évtizedig volt műsoron, Sulyok Mária egyszer viccesen meg is jegyezte róla: „Orbánné mindannyiunkat túlél”. A kultikus előadást május 3-án láthatják az érdeklődők.

Május 4-én egy Molnár Ferenc-művel, az Üvegcipővel indulhatnak a nézők egy közös múltidézésre. Az író talán legérdekesebb, legegyénibb hangú művét a szerző születésének századik évfordulójára újították fel 1978-ban. Benkő Gyula, Tábori Nóra, Szegedi Erika és Szakácsi Sándor mellett ebben az előadásban debütált az akkor még főiskolás Pap Vera.

Szintén kultikus mű a Vígszínház felkérésére írt Jó estét nyár, Jó estét szerelem, amely május 5-én kerül képernyőre. A Fejes Endre regényéből született előadás egyszersmind felidézi Hegedűs D. Géza megrendítő alakítását is.

Május 6-án ismét a fülbemászó dallamoké a főszerep, Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettje a ’20-as évekbe kalauzolja a nézőket. Az 1987-es előadást Iglódi István rendezte.

A május 7-i közvetítés Kaszás Attila alakját idézi meg. Sokak szerint a Dühöngő ifjúság sikere nem is a szerelmi négyszög-történetben, sokkal inkább a főhős karakterében keresendő, az 1992-es bemutató után Békés Pál azt írta Kaszás Attila játékáról: „Ez a kiszámíthatatlanul explozív, lelki kíméletlenkedésről szívszakasztó önsajnálatra, alantas hisztériáról valódi megrendülésre követhetetlen sebességgel váltani kész pszichégubanc két felvonáson keresztül képes új meg új aknákat robbantani”. Rudolf Péter első színházi rendezése évekig ment telt házzal a Pesti Színházban.

padlas023-122418.jpg

A padlás (Fotó/Forrás: Vígszínház)

A közvetítéssorozatot minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művével zárja a Vígszínház. A padlás, bemutatója óta, minden jegyeladási rekordot megdöntött, a május 8-i stream pedig azért is különleges, mert az archív felvételen az ős-szereposztás látható: Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András.

A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén ingyenesen követhető.

Fejléckép: A Vígszínház épülete (fotó: Almási J. Csaba / Vígszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház hír

Rusznyák Gábor kapta a Déryné-díjat

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés idén is díjazta a város hírnevét öregbítő, legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó személyeket, szervezeteket. A május 11-i ünnepségen átadták a Déryné színházi díjat is, melyet ezúttal Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője vehetett át.
Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.