Színház

Ingyenes közvetítésekkel ünnepel a 125 éves Vígszínház

2021.05.01. 09:05
Ajánlom
1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház 1443 premiert tartott, és bár a teátrumok most egy időre leállásra kényszerültek, a társulat jubileumi évadban számos meglepetéssel készül.

Az évek során több ezer művész fordult meg a Vígszínház színpadán, akiket közel 50 millió néző láthatott játszani. Május 1. és 8. között ezekből a felemelő pillanatokból és kivételes színészi alakításokból válogat a társulat, felidézve a legnagyobb sikereket.

A most közvetített előadásokat a 93 éves Szatmári Liza mind végigélte, a művésznő ugyanis immár 70 éve, 1951 óta erősíti a színház társulatát.

Színházak Éjszakája a Vígszínházban.

A Vígszínház nézőtere és színpada (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán, Fidelio)

A Vígszínház neobarokk stílusú épületét egy akkor még külterületnek számító, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen építették fel egy év alatt, és Magyarország első magánszínházaként a színházi élet katalizátora lett.

Számos legendás előadás született a falai között: A dzsungel könyvét több mint 1300 alkalommal láthatta a közönség, A padlás már a 999. előadásánál jár, a Játszd újra, Sam! pedig már 35 éve van műsoron. Molnár Ferenc Liliomja is szép rekorddal büszkélkedhet: hétszer mutatták be a Vígszínházban.

Az ünnepi évet egy egyhetes vetítéssorozat nyitja: május 1-jén Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyarja lesz látható Kútvölgyi Erzsébet, Szarvas József, Pap Vera, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Szombathy Gyula, Szabó Gabi, Rudolf Péter, Igó Éva és Kern András szereplésével. Az előadás felidézi a ’80-as évek Magyarországát, mulatságos kor- és körképet adva az akkori társadalomról.

Május 2-án Csiky Gergely A nagyra termett című művéből készült 1965-ös zenés vígjáték kerül képernyőre, amely Sulyok Mária, Bilicsi Tivadar vagy Csákányi László bravúros alakítása mellett azért is különleges, mert ebben az előadásban lépett először a Vígszínház színpadára Halász Judit.

macska_ka9080_5-105625.jpg

jelenet a Pesti Színház Macskajátékából (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

Az 1971-ben bemutatott Macskajáték Székely Gábor rendezésében több mint egy évtizedig volt műsoron, Sulyok Mária egyszer viccesen meg is jegyezte róla: „Orbánné mindannyiunkat túlél”. A kultikus előadást május 3-án láthatják az érdeklődők.

Május 4-én egy Molnár Ferenc-művel, az Üvegcipővel indulhatnak a nézők egy közös múltidézésre. Az író talán legérdekesebb, legegyénibb hangú művét a szerző születésének századik évfordulójára újították fel 1978-ban. Benkő Gyula, Tábori Nóra, Szegedi Erika és Szakácsi Sándor mellett ebben az előadásban debütált az akkor még főiskolás Pap Vera.

Szintén kultikus mű a Vígszínház felkérésére írt Jó estét nyár, Jó estét szerelem, amely május 5-én kerül képernyőre. A Fejes Endre regényéből született előadás egyszersmind felidézi Hegedűs D. Géza megrendítő alakítását is.

Május 6-án ismét a fülbemászó dallamoké a főszerep, Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettje a ’20-as évekbe kalauzolja a nézőket. Az 1987-es előadást Iglódi István rendezte.

A május 7-i közvetítés Kaszás Attila alakját idézi meg. Sokak szerint a Dühöngő ifjúság sikere nem is a szerelmi négyszög-történetben, sokkal inkább a főhős karakterében keresendő, az 1992-es bemutató után Békés Pál azt írta Kaszás Attila játékáról: „Ez a kiszámíthatatlanul explozív, lelki kíméletlenkedésről szívszakasztó önsajnálatra, alantas hisztériáról valódi megrendülésre követhetetlen sebességgel váltani kész pszichégubanc két felvonáson keresztül képes új meg új aknákat robbantani”. Rudolf Péter első színházi rendezése évekig ment telt házzal a Pesti Színházban.

padlas023-122418.jpg

A padlás (Fotó/Forrás: Vígszínház)

A közvetítéssorozatot minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művével zárja a Vígszínház. A padlás, bemutatója óta, minden jegyeladási rekordot megdöntött, a május 8-i stream pedig azért is különleges, mert az archív felvételen az ős-szereposztás látható: Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András.

A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén ingyenesen követhető.

Fejléckép: A Vígszínház épülete (fotó: Almási J. Csaba / Vígszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.