Színház

Ingyenes közvetítésekkel ünnepel a 125 éves Vígszínház

2021.05.01. 09:05
Ajánlom
1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjával nyitotta meg kapuit a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház 1443 premiert tartott, és bár a teátrumok most egy időre leállásra kényszerültek, a társulat jubileumi évadban számos meglepetéssel készül.

Az évek során több ezer művész fordult meg a Vígszínház színpadán, akiket közel 50 millió néző láthatott játszani. Május 1. és 8. között ezekből a felemelő pillanatokból és kivételes színészi alakításokból válogat a társulat, felidézve a legnagyobb sikereket.

A most közvetített előadásokat a 93 éves Szatmári Liza mind végigélte, a művésznő ugyanis immár 70 éve, 1951 óta erősíti a színház társulatát.

Színházak Éjszakája a Vígszínházban.

A Vígszínház nézőtere és színpada (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán, Fidelio)

A Vígszínház neobarokk stílusú épületét egy akkor még külterületnek számító, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen építették fel egy év alatt, és Magyarország első magánszínházaként a színházi élet katalizátora lett.

Számos legendás előadás született a falai között: A dzsungel könyvét több mint 1300 alkalommal láthatta a közönség, A padlás már a 999. előadásánál jár, a Játszd újra, Sam! pedig már 35 éve van műsoron. Molnár Ferenc Liliomja is szép rekorddal büszkélkedhet: hétszer mutatták be a Vígszínházban.

Az ünnepi évet egy egyhetes vetítéssorozat nyitja: május 1-jén Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyarja lesz látható Kútvölgyi Erzsébet, Szarvas József, Pap Vera, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Szombathy Gyula, Szabó Gabi, Rudolf Péter, Igó Éva és Kern András szereplésével. Az előadás felidézi a ’80-as évek Magyarországát, mulatságos kor- és körképet adva az akkori társadalomról.

Május 2-án Csiky Gergely A nagyra termett című művéből készült 1965-ös zenés vígjáték kerül képernyőre, amely Sulyok Mária, Bilicsi Tivadar vagy Csákányi László bravúros alakítása mellett azért is különleges, mert ebben az előadásban lépett először a Vígszínház színpadára Halász Judit.

macska_ka9080_5-105625.jpg

jelenet a Pesti Színház Macskajátékából (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

Az 1971-ben bemutatott Macskajáték Székely Gábor rendezésében több mint egy évtizedig volt műsoron, Sulyok Mária egyszer viccesen meg is jegyezte róla: „Orbánné mindannyiunkat túlél”. A kultikus előadást május 3-án láthatják az érdeklődők.

Május 4-én egy Molnár Ferenc-művel, az Üvegcipővel indulhatnak a nézők egy közös múltidézésre. Az író talán legérdekesebb, legegyénibb hangú művét a szerző születésének századik évfordulójára újították fel 1978-ban. Benkő Gyula, Tábori Nóra, Szegedi Erika és Szakácsi Sándor mellett ebben az előadásban debütált az akkor még főiskolás Pap Vera.

Szintén kultikus mű a Vígszínház felkérésére írt Jó estét nyár, Jó estét szerelem, amely május 5-én kerül képernyőre. A Fejes Endre regényéből született előadás egyszersmind felidézi Hegedűs D. Géza megrendítő alakítását is.

Május 6-án ismét a fülbemászó dallamoké a főszerep, Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettje a ’20-as évekbe kalauzolja a nézőket. Az 1987-es előadást Iglódi István rendezte.

A május 7-i közvetítés Kaszás Attila alakját idézi meg. Sokak szerint a Dühöngő ifjúság sikere nem is a szerelmi négyszög-történetben, sokkal inkább a főhős karakterében keresendő, az 1992-es bemutató után Békés Pál azt írta Kaszás Attila játékáról: „Ez a kiszámíthatatlanul explozív, lelki kíméletlenkedésről szívszakasztó önsajnálatra, alantas hisztériáról valódi megrendülésre követhetetlen sebességgel váltani kész pszichégubanc két felvonáson keresztül képes új meg új aknákat robbantani”. Rudolf Péter első színházi rendezése évekig ment telt házzal a Pesti Színházban.

padlas023-122418.jpg

A padlás (Fotó/Forrás: Vígszínház)

A közvetítéssorozatot minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művével zárja a Vígszínház. A padlás, bemutatója óta, minden jegyeladási rekordot megdöntött, a május 8-i stream pedig azért is különleges, mert az archív felvételen az ős-szereposztás látható: Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András.

A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén ingyenesen követhető.

Fejléckép: A Vígszínház épülete (fotó: Almási J. Csaba / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.