Színház

„Intenzív művész-néző kapcsolat” – mindenkit vár a Szentendrei Teátrum

2021.06.22. 10:30
Ajánlom
Június 25-én indul a Szentendrei Teátrum nyári évada, melynek programkínálata a művészeti ágak széles széles skáláját tárja a látogatók elé. A nyitógálán Molnár Piroska és Szinetár Dóra a Teátrum 50+2 évének sikereiből mutat be részleteket.

"Az idei programot a korábbról megszokott színházi előadások mellett a crossover, a művészeti ágak közötti átjárás jellemzi majd." - mondta el az MTI-nek Lőrinczy György, a teátrum májusban kinevezett új igazgatója.

Ilyen például Rost Andrea jazzkoncertje, Herczku Ági folklórszínháza vagy Gergye Krisztián képzőművészeti alapú mozgásszínháza.

A helyszín is változott, a produkcióknak a különleges hangulatú MűvészetMalom udvara ad helyet, ahol a 200 fős mini amfiteátrum hátteréül az épület ódon falai szolgálnak.

Szentendrére, és a teátrumi előadásokra is egyfajta intimitás jellemző, aminek révén a produkciók is közelebb kerülnek a közönséghez, intenzívebbé válik a művész-néző kapcsolat.

- hangsúlyozta Lőrinczy György.

"Szintén újdonság az összművészetiség, a koncerttől a színházig sok minden megtalálható, és tudatos döntés volt az is, hogy az ismert Kossuth-díjas művészek mellett, fiatal pályakezdők, egyetemisták projektjei is bekerüljenek. Nem tagadjuk meg a biztos sikereket, de kísérletezünk is, új produkciókkal, fiatal tehetségekkel" - fogalmazott a teátrum vezetője.

Június 25-én a nyitógálán a Teátrum 50+2 évének sikereiből mutatnak be részleteket Molnár Piroska és Szinetár Dóra tolmácsolásában: Shakespeare-től Kiss Annáig, a Figaró házasságától a La Mancha lovagjáig. A gála keretében a Teátrum50-kutatás tanulmánykötetének szereplőivel is megszólalnak.

Meghatározók lesznek a premierek is!

- emelte ki az igazgató.

Rost Andrea és a Hot Jazz Band közös bemutatójának különlegessége, hogy a Kossuth-díjas operaénekesnő először kalandozik a könnyűzene területére,

és énekli el azokat a dalokat - többek között Gershwintől, Karády Katalintól vagy Marlene Dietrichtől -, amelyekről kislánykorában álmodott.

Ősbemutatóként kerül színpadra Wolfram Lotz A nevetséges sötétség című darabja, és ide készült a Szinesztézia, amelyben Gergye Krisztián társulata a Ferenczy Múzeumi Centrum alkotásai alapján hoz létre füzért performansz-etűdökből a képzőművészet és a tánc összekapcsolásával.

Ugyancsak ősbemutatóként debütál Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című darabja, mely öt párhuzamos történetet mesél el a magányról,

192300183_4031981040229078_6504461260800375710_n-095157.jpg

Részlet a Csend-etűdök című darabból (fotón: Hajduk Károly) (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

és itt láthatja először a közönség a japán Misima Jukió négy egyfelvonásosából készült előadást, Az égő házat is, Horváth Csaba rendezésében. 

Szentendrei kapcsolódású A kékszakállú herceg vára szcenírozott, vizuál-operakoncertét a Coopera hoz el, valamint hallható lesz Borbély Műhely és László Attila közös jazzkoncertje is.
Az augusztus 28-ig tartó programsorozatban továbbá olyan produkciókkal találkozhat a közönség,

190670300_4020501034710412_4800250187969966135_n-094014.jpg

Molnár Levente és Mester Viktória (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

mint Gálffi László és Hernádi Judit előadásában a Love Letters, a Molnár Piroska és Jordán Tamás szereplésével a Kései találkozások,

az Orlai Produkció Határátlépések című darabja, Bogdán Zsolt és a Kaláka Kányádi-estje, Örkény István egypercesei Mácsai Pál előadásában Lukács István cimbalomjátékával, Miklósa Erika és Balázs János közös koncertje, valamint Dinyés Dániel Operabeavatója Kolonits Klárával, Horváth Istvánnal és Cseh Antallal.

A Soltis Lajos Színház a 3Nővér című "fiktív dokumentációval", Sardar Tagirovsky rendezésével vendégszerepel, a Dramaturgok Céhe szervezésében fiatal drámaírók friss munkáit mutatják be felolvasószínházi előadáson, a Déryné Társulat pedig A falu rossza című előadást hozza el Szentendrére.

164841178_3845642088862975_3869123702600495872_n-095621.jpg

3Nővér (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A programsorozat kortárs tánccal zárul augusztus 28-án: Hat tánc címmel a Feledi Project táncreflexióit láthatja a közönség Bartók zenéjére.

A gyerekeket júliusban és augusztusban gyermekszínházi előadások várják vasárnap délelőttönként a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.

További információk a programokról valamint jegyvásárlás a színház oldalán elérhető

Fejléckép: Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatója (forrás: Szentendrei Teátrum)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.