Színház

Irányít, véd és szeret – Udvaros Dorottyát első rendezése kapcsán kérdeztük

2021.02.05. 14:05
Ajánlom
Egy régi, omladozó színházépület újranyitásáról szól a Függönyt fel! című vígjáték, amely Udvaros Dorottya rendezésében készül a XVII. kerületi Gózon Gyula Kamaraszínházban. A bemutatót márciusra tervezik. A színésznő arról is mesélt lapunknak, milyen eddig ismeretlen belső motorok léptek működésbe nála a rendezés során.

Ez az első színházi rendezése, miért mondott igent a felkérésre, mi izgatja leginkább az új feladatban?

A pályám során időről időre felmerült a kérdés, miért nem rendezek valamit, de mindig azt gondoltam, hogy csak azért, mert valaki sok-sok évet eltölt színészként a színpadon, még nem biztos, hogy rendezni is tudna. Ráadásul olyan kivételes rendezőkkel, a szakma nagyjaival hozott össze a sors Székely Gábortól Jurij Petrovics Ljubimovon át Ascher Tamásig, hogy

igencsak magasra került a léc.

Aztán egyszer csak érkezett ez a felkérés a Gózon Gyula Kamaraszínháztól, Szabó Ágitól, amin elsőre nagyon meglepődtem, de nem vetettem el egyből a lehetőséget. Elolvastam Peter Quilter kortárs angol drámaíró darabját, öt nőről szól a történet, rendkívül jó szerepek. A művet nagyon szeretnivalónak találtam, így belevágtam.

Milyen új tapasztalatokat szerzett a felkészülés során?

Egészen másképp olvas el az ember egy darabot, ha rendezi. A színész mindig a saját szerepére fókuszál, hiába igyekszik befogadni az egész színdarabot, mégis leginkább az izgatja, hogy az ő karaktere mit mond, mit csinál, mi történik vele, nagyon nehéz ettől elvonatkoztatni. De rendezőként nincs ilyen, az egész történetet kell szem előtt tartani. Egyformán fontos nekem minden szereplő, nagyon izgatnak a közöttük lévő kapcsolatok, és hogy ezek hogyan alakulnak a darab folyamán.

142089639_3019113438191824_3735802183663337650_o-162944.jpg

A Függönyt fel! olvasópróbája (Fotó/Forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Időközben elkezdődtek a próbák is, milyen benyomásokat szerzett eddig a közös munkáról?

A magam számára is meglepő módon olyan belső motorok lépnek működésbe, amikre eddig színészként nem volt szükségem. Öt remek színésznővel készül az előadás, Mészáros Piroskával és Cseke Lilla Csengével már szerepeltem közös produkcióban, Turóczi Évával, Szabados Zsuzsával és Kátai Kingával viszont most dolgozunk együtt először. Az előadás jelmeztervezője Szakács Györgyi, a díszlet pedig Ondraschek Péter munkája. A próbák során gyakran gondolkodom azon, hogy

én mitől éreztem azt színészként, hogy egy rendező – úgy szoktuk mondani – röptet és emel az instrukcióival.

Fontos, hogy követeljen a színészeitől, de közben érezniük kell a bizalmat, hogy hisz bennük. Ezért az igazán nagy rendezők egyben fantasztikus pedagógusok és pszichológusok is. A próbafolyamatban az a csodálatos, hogy ekkor még bármit ki lehet próbálni, és a lehetőségek tényleg végtelenek. Aztán a premierhez közeledve persze közös nevezőre kell jussunk a megoldásokat illetően, de időt kell hagyni a színészeknek, hogy összeszokjanak a szerepükkel. Ezt a folyamatot a rendező fogja össze: irányít, véd és közben szeret – igyekszem, hogy ez sikerüljön nekem is.

Magyarországi ősbemutatóra készülnek, mit érdemes tudnunk a darabról és a szerzőjéről?

Peter Quilter egy nagyon ügyes bulváríró, világszerte rengeteg helyen bemutatták már ezt a darabját. Ez egy vígjáték, sok humorral, de közben mégsem csak a nevettetésről szól, elgondolkodtató, szerethető történet. Az alaphelyzet az, hogy egy férfi arra az öt nőre, akik a legfontosabbak voltak az életében, örökül hagy egy omladozó, használaton kívüli színházat, azzal a kikötéssel, hogy keltsék életre. Közöttük azonban rengeteg konfliktus, meg nem értés van. A darab arról szól, hogyan csiszolódik össze ez az öt ember, hogy végre újranyithasson a színház. Ez most számunkra is nagyon aktuális, hiszen egy rövid szünetet leszámítva lassan egy éve mi sem tudunk játszani.

Engem is mélyen érint, hogy végre színházat csinálhassunk, és jöhessenek a nézők.

DSC_0026-094644.jpg

Udvaros Dorottya a Függönyt fel! próbáján (Fotó/Forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Ön szerint visszatérhet minden a régi kerékvágásba vagy a járványnak van valami haszna is, ami velünk maradhat?

Édesapámtól azt tanultam meg, hogy az életben minden helyzetnek meg kell keressük a jó oldalát. Az elmúlt időszakban, még ha részben kényszerből is, de több időnk juthatott a szeretteinkre, a családunkra és önmagunkra is – ami szintén nagyon fontos. Ez mindenképp pozitív hozadéka a járványnak. Viszont sajnos sokan nagyon rossz helyzetbe kerültek, a munkahelyek ellehetetlenülése miatt sok kollégánk komoly anyagi gondokkal küzd, magánszínházakban vagy alkalmi társulatokban dolgoznak, és csak a fellépéseik után kapnak pénzt, és ugyanez igaz a háttérdolgozókra is, nagyon sok embert érint. Nekik most különösen nehéz, miattuk is nagyon várom már az újranyitást. És azt látom, hogy a nézőknek is hiányzik, mert a színházban egy olyan egyedi élményben lehet részük, amit más nem képes pótolni. Azt remélem, hogy amikor hosszú idő után végre ismét kinyithatunk, akkor a közönség is visszatér, és hamar meg fognak telni újból a színháztermek.

 

Fejléckép: Udvaros Dorottya az olvasópróbán
(fotó: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.
Színház ajánló

Fekete komédiával indul a nyári szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Június 7-én újra megnyílnak a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapui. A nyári évadot egy fekete komédiával indítja a szervező Csokonai Színház, amelyet a Zenthe Ferenc Színház visz el Debrecenbe az Országos Színházi Találkozó keretében.
Színház magazin

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!