Színház

Irányít, véd és szeret – Udvaros Dorottyát első rendezése kapcsán kérdeztük

2021.02.05. 14:05
Ajánlom
Egy régi, omladozó színházépület újranyitásáról szól a Függönyt fel! című vígjáték, amely Udvaros Dorottya rendezésében készül a XVII. kerületi Gózon Gyula Kamaraszínházban. A bemutatót márciusra tervezik. A színésznő arról is mesélt lapunknak, milyen eddig ismeretlen belső motorok léptek működésbe nála a rendezés során.

Ez az első színházi rendezése, miért mondott igent a felkérésre, mi izgatja leginkább az új feladatban?

A pályám során időről időre felmerült a kérdés, miért nem rendezek valamit, de mindig azt gondoltam, hogy csak azért, mert valaki sok-sok évet eltölt színészként a színpadon, még nem biztos, hogy rendezni is tudna. Ráadásul olyan kivételes rendezőkkel, a szakma nagyjaival hozott össze a sors Székely Gábortól Jurij Petrovics Ljubimovon át Ascher Tamásig, hogy

igencsak magasra került a léc.

Aztán egyszer csak érkezett ez a felkérés a Gózon Gyula Kamaraszínháztól, Szabó Ágitól, amin elsőre nagyon meglepődtem, de nem vetettem el egyből a lehetőséget. Elolvastam Peter Quilter kortárs angol drámaíró darabját, öt nőről szól a történet, rendkívül jó szerepek. A művet nagyon szeretnivalónak találtam, így belevágtam.

Milyen új tapasztalatokat szerzett a felkészülés során?

Egészen másképp olvas el az ember egy darabot, ha rendezi. A színész mindig a saját szerepére fókuszál, hiába igyekszik befogadni az egész színdarabot, mégis leginkább az izgatja, hogy az ő karaktere mit mond, mit csinál, mi történik vele, nagyon nehéz ettől elvonatkoztatni. De rendezőként nincs ilyen, az egész történetet kell szem előtt tartani. Egyformán fontos nekem minden szereplő, nagyon izgatnak a közöttük lévő kapcsolatok, és hogy ezek hogyan alakulnak a darab folyamán.

142089639_3019113438191824_3735802183663337650_o-162944.jpg

A Függönyt fel! olvasópróbája (Fotó/Forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Időközben elkezdődtek a próbák is, milyen benyomásokat szerzett eddig a közös munkáról?

A magam számára is meglepő módon olyan belső motorok lépnek működésbe, amikre eddig színészként nem volt szükségem. Öt remek színésznővel készül az előadás, Mészáros Piroskával és Cseke Lilla Csengével már szerepeltem közös produkcióban, Turóczi Évával, Szabados Zsuzsával és Kátai Kingával viszont most dolgozunk együtt először. Az előadás jelmeztervezője Szakács Györgyi, a díszlet pedig Ondraschek Péter munkája. A próbák során gyakran gondolkodom azon, hogy

én mitől éreztem azt színészként, hogy egy rendező – úgy szoktuk mondani – röptet és emel az instrukcióival.

Fontos, hogy követeljen a színészeitől, de közben érezniük kell a bizalmat, hogy hisz bennük. Ezért az igazán nagy rendezők egyben fantasztikus pedagógusok és pszichológusok is. A próbafolyamatban az a csodálatos, hogy ekkor még bármit ki lehet próbálni, és a lehetőségek tényleg végtelenek. Aztán a premierhez közeledve persze közös nevezőre kell jussunk a megoldásokat illetően, de időt kell hagyni a színészeknek, hogy összeszokjanak a szerepükkel. Ezt a folyamatot a rendező fogja össze: irányít, véd és közben szeret – igyekszem, hogy ez sikerüljön nekem is.

Magyarországi ősbemutatóra készülnek, mit érdemes tudnunk a darabról és a szerzőjéről?

Peter Quilter egy nagyon ügyes bulváríró, világszerte rengeteg helyen bemutatták már ezt a darabját. Ez egy vígjáték, sok humorral, de közben mégsem csak a nevettetésről szól, elgondolkodtató, szerethető történet. Az alaphelyzet az, hogy egy férfi arra az öt nőre, akik a legfontosabbak voltak az életében, örökül hagy egy omladozó, használaton kívüli színházat, azzal a kikötéssel, hogy keltsék életre. Közöttük azonban rengeteg konfliktus, meg nem értés van. A darab arról szól, hogyan csiszolódik össze ez az öt ember, hogy végre újranyithasson a színház. Ez most számunkra is nagyon aktuális, hiszen egy rövid szünetet leszámítva lassan egy éve mi sem tudunk játszani.

Engem is mélyen érint, hogy végre színházat csinálhassunk, és jöhessenek a nézők.

DSC_0026-094644.jpg

Udvaros Dorottya a Függönyt fel! próbáján (Fotó/Forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Ön szerint visszatérhet minden a régi kerékvágásba vagy a járványnak van valami haszna is, ami velünk maradhat?

Édesapámtól azt tanultam meg, hogy az életben minden helyzetnek meg kell keressük a jó oldalát. Az elmúlt időszakban, még ha részben kényszerből is, de több időnk juthatott a szeretteinkre, a családunkra és önmagunkra is – ami szintén nagyon fontos. Ez mindenképp pozitív hozadéka a járványnak. Viszont sajnos sokan nagyon rossz helyzetbe kerültek, a munkahelyek ellehetetlenülése miatt sok kollégánk komoly anyagi gondokkal küzd, magánszínházakban vagy alkalmi társulatokban dolgoznak, és csak a fellépéseik után kapnak pénzt, és ugyanez igaz a háttérdolgozókra is, nagyon sok embert érint. Nekik most különösen nehéz, miattuk is nagyon várom már az újranyitást. És azt látom, hogy a nézőknek is hiányzik, mert a színházban egy olyan egyedi élményben lehet részük, amit más nem képes pótolni. Azt remélem, hogy amikor hosszú idő után végre ismét kinyithatunk, akkor a közönség is visszatér, és hamar meg fognak telni újból a színháztermek.

 

Fejléckép: Udvaros Dorottya az olvasópróbán
(fotó: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kiemelkedő életművek és emberi teljesítmények – Átadták az Cziffra Fesztivál díjait

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.
Színház

„Minden téren jönnek előre a nők” – Interjú Péterfy Borival

Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó Klaus Mann Mephistójának szabad átirata a kortárs kabaré műfajában, sok zenével és meglepetéssel. Az Urbán András rendezte előadásban Péterfy Bori a többi színészhez hasonlóan sokféle karaktert villant fel.
Klasszikus

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Vizuál

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Színház interjú

„Minden téren jönnek előre a nők” – Interjú Péterfy Borival

Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó Klaus Mann Mephistójának szabad átirata a kortárs kabaré műfajában, sok zenével és meglepetéssel. Az Urbán András rendezte előadásban Péterfy Bori a többi színészhez hasonlóan sokféle karaktert villant fel.
Színház hír

Takács Kati a Psota Irén-díj idei kitüntetettje

A Jászai Mari-díjas érdemes művész Básti Juli Kossuth-díjas színművésztől vehette át az elismerést június 9-én, a Rózsavölgyi Szalonban tartott díjátadó ünnepségen. Takács Katit az eseményen Bálint András méltatta.
Színház interjú

A kultúra a kivezető út – Elindult a szabadtéri színházak szezonja

A Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagszervezete 12 különböző adottságú helyszínen 12 különböző műsorkoncepcióval – 50 új darab bemutatójával – várja a közönséget. A szezon kezdetén átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat.
Színház ajánló

A tigris, a Boldogtalanok és az Emigránsok is versenyez

2021. június 18. és 26. között ismét megrendezik a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját. Az érdeklődő közönség három helyszínen tizenöt versenyelőadást és öt versenyen kívüli produkciót láthat a határon túli és anyaországi magyar színházakból.