Színház

Isa pur és homu - Sziget Fesztivál 1. nap

2009.08.13. 15:47
Ajánlom
"It's yours?" - kérdezi egy fiú a mellettem heverő műsorfüzetre bökve. "Nem, vidd el nyugodtan" - mondom neki, mivel hallottam, hogy előtte magyarul beszélt. De biztos, ami biztos, az angol az első, ha meg kell szólítani valakit.

Egy pultostól is ezt hallom. "Te vagy az ötödik, aki magyarul kér, pedig két napja itt vagyok."

Minden bizonnyal a programok is egyre inkább a külföldi látogatók igényeit próbálják kielégíteni. Színházi előadás például már egyáltalán nincsen. Na jó, az utolsó napon lesz egy TÁP. De a Színház- és Táncszínpad gyakorlatilag inkább tánc- és performanceszínpad. Maga a színpad amúgy is mostohagyerek. Megszűnt ugyanis a nagy színházi sátor, a helyét egy EKF-es színpad foglalja épp. Az eddig ott helyet kapó programok átkerültek az Octopus helyszínre két fűzfa közé, egy néhány négyzetméteres dobogószerű, színpadnak hívott valamire. Hát ezért nincs színház, semmit se lehetne hallani.

A napom az Octopus Nagysátorban indul, zeneakadémisták játszanak: három fuvola, egy fagott. Lányok, jól fújnak, és még szépek is. Bachot, Vivaldit, Beethovent, Haydnt, a végén két kortársat, Szunyogh Balázst és Zempléni Lászlót. A műsor közepén egy jól elhelyezett Carmen-átirat, három kis tétel: a Habanérát énekelgetik a mellettem fekvők.

A koncert közben már érkeznek az írók, az irodalmi program fölolvasásokkal indul. Tavaly egy ilyen típusú megmozduláson azért többen voltunk. Most szép lassan kiürül a sátor, a külföldiek egy szót sem értenek, a magyaroknak pedig, úgy tűnik, nem vonzó Cserna-Szabó András, Forgács Zsuzsa, Márton László, Tóth Krisztina, Kiss Ottó, Háy János, Kántor Péter és Balázs Attila neve. Utóbbi ezt szóvá is teszi a másfél órás olvasódélután végén, hozzátéve, hogy ez persze nem nekünk szól, de mi ülünk itt; hát kinek mondja? Rendszerváltáshoz kapcsolódó novellákat, verseket olvasnak: Cserna-Szabó például a már jól ismert Malacpecsenyét, Márton László pedig (aki kétségtelenül színészi ambíciókkal bír) a Nagyratörő című drámájából Báthory Zsigmond utolsó nagy monológját. Forgács Zsuzsa Bruria egy félresikerült (azaz: egyáltalán nem sikerült) németországi, a világútlevél reményében kieszelt férjfogás történetét osztja meg velünk, Háy János Szindbádot küldi szórakozni a mai budapesti éjszakába.

És hát, be kell vallanom, én magam sem burkolózom kizárólag a mai magyar kortárs irodalom ködébe. Ugyanis a sátorral szemben végre fölállították a nagy, öt és fél méteres Baobabot (majomkenyérfa), melynek oldalán tíz darab luk található. Alulról levegőt fújnak bele, és ha a tíz lukat öt ember befogja, szépen kivirágzik a fa. A projektet a Medence Csoport találta ki: az installációt körbeutaztatják Közép-Kelet Európában, lefotózzák a körülötte álló embereket, megkérdezik a véleményüket a klímaváltozásról, majd bemutatják az illetékes döntéshozóknak egy megfelelő alkalommal. Egyesek a lábukkal is próbálkoznak, mások megszeretgetik a fát, nappal és éjjel is.

Mindeközben Gergye Krisztián már próbál az esti előadására. Nézőközönsége is akad. A csendesebbeket nem bántja, a hangosan bámészkodóknak egy szigorú mondattal hívja föl a figyelmét arra, hogy máshol is vannak programok.

Este már teljes fegyverzetben vonulnak föl a délután még tréningruhában próbáló táncosok. A Mindenhol jó, de legjobb a Paradicsomban című, 2006-ban készült előadás egy nagy örökmozgó egységként jeleníti meg a teremtést, az édenkertet és a kiűzetést. A történetet lassított mozgások hajtják, görgetik előre, a táncosok egymás mozdulataiból merítkeznek, kettes, hármas csoportok alakulnak, cserélődnek, nincs egy kimerevített pillanat, minden mozgás a másik mozgásától van, a festett testek egymáshoz feszülnek, összegabalyodnak, porba hullnak, hogy aztán ismét porból teremtődjenek újjá.

Mint a Sziget lakói. Valahogy másnapra mindenki újrateremtődik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.
Színház játék

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!
Színház videó

Rollerrel színházba – megérkezett a Katona zöld-videóinak újabb epizódja

Zöld tippek címmel indított videósorozatot a Katona József Színház és a Mastercard a környezettudatosság jegyében. A kezdeményezés második része a színházba járási szokásokat helyezi fókuszba.
Színház hír

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Mádi László koreográfiájával, az Audibles című táncdrámával indítja az őszi szezont a Bethlen Téri Színház, amely a régi előadások mellett formabontó új produkciókkal is kedveskedik a közönségnek.
Színház hír

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.