Színház

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

2021.10.13. 11:10
Ajánlom
Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.

A projektben résztvevők az anyagi támogatáson túl – egy produkcióra legfeljebb 3 millió forint igényelhető – bemutatkozási lehetőséget is kapnak, így nem csupán új előadások születnek, de a közönség megismerkedhet az önálló munkásságuk elején járó alkotókkal és alkotói csoportokkal is.

A pályázóktól a szervezők a színpadi produkció szinopszisát, a mű leírását, a tervezett költségvetést és a forgalmazási tervet várják, az alkotók két kategóriában (pályakezdők, illetve referenciával rendelkező, de anyagi források szűkében lévő formációk szekciója) nevezhetnek.

A megmérettetés kétfordulós, a második szakaszba maximum 15 pályázatot juttat tovább a szakmai zsűri. Csak olyan pályázók jelentkezését várják, akik legfeljebb háromszor nyertek a STAFÉTA pályázaton.

A pályázatok elbírálására felkért kuratórium tagjai:

  • Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója
  • Petrányi Barna, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Vadas Zsófia Tamara, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Pass Andrea, háromszoros STAFÉTA-győztes író, rendező
  • Rajtuk kívül konzultációs jogkörrel vesz részt a projektben Barda Beáta és Rozgonyi-Kulcsár Viktória.

A nyertes pályaműveket – kategóriánként legfeljebb két-két projektet –, melyeknek címét és alkotóját 2021. december 31-ig nyilvánosságra hozzák, 2022. március 1. és december 31. között mutatják majd be.

A pályázatokat a FÜGE Egyesület oldalán várják november 5-én 16.00 óráig.

Fejléckép: Jelenet Fekete Ádám STAFÉTA-győztes Haloktatás, márványprotézissel című előadásából (fotó: Éder Vera / Trafó)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.