Színház

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

2021.10.13. 11:10
Ajánlom
Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.

A projektben résztvevők az anyagi támogatáson túl – egy produkcióra legfeljebb 3 millió forint igényelhető – bemutatkozási lehetőséget is kapnak, így nem csupán új előadások születnek, de a közönség megismerkedhet az önálló munkásságuk elején járó alkotókkal és alkotói csoportokkal is.

A pályázóktól a szervezők a színpadi produkció szinopszisát, a mű leírását, a tervezett költségvetést és a forgalmazási tervet várják, az alkotók két kategóriában (pályakezdők, illetve referenciával rendelkező, de anyagi források szűkében lévő formációk szekciója) nevezhetnek.

A megmérettetés kétfordulós, a második szakaszba maximum 15 pályázatot juttat tovább a szakmai zsűri. Csak olyan pályázók jelentkezését várják, akik legfeljebb háromszor nyertek a STAFÉTA pályázaton.

A pályázatok elbírálására felkért kuratórium tagjai:

  • Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója
  • Petrányi Barna, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Vadas Zsófia Tamara, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Pass Andrea, háromszoros STAFÉTA-győztes író, rendező
  • Rajtuk kívül konzultációs jogkörrel vesz részt a projektben Barda Beáta és Rozgonyi-Kulcsár Viktória.

A nyertes pályaműveket – kategóriánként legfeljebb két-két projektet –, melyeknek címét és alkotóját 2021. december 31-ig nyilvánosságra hozzák, 2022. március 1. és december 31. között mutatják majd be.

A pályázatokat a FÜGE Egyesület oldalán várják november 5-én 16.00 óráig.

Fejléckép: Jelenet Fekete Ádám STAFÉTA-győztes Haloktatás, márványprotézissel című előadásából (fotó: Éder Vera / Trafó)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Színház hír

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.