Színház

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

2021.10.13. 11:10
Ajánlom
Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.

A projektben résztvevők az anyagi támogatáson túl – egy produkcióra legfeljebb 3 millió forint igényelhető – bemutatkozási lehetőséget is kapnak, így nem csupán új előadások születnek, de a közönség megismerkedhet az önálló munkásságuk elején járó alkotókkal és alkotói csoportokkal is.

A pályázóktól a szervezők a színpadi produkció szinopszisát, a mű leírását, a tervezett költségvetést és a forgalmazási tervet várják, az alkotók két kategóriában (pályakezdők, illetve referenciával rendelkező, de anyagi források szűkében lévő formációk szekciója) nevezhetnek.

A megmérettetés kétfordulós, a második szakaszba maximum 15 pályázatot juttat tovább a szakmai zsűri. Csak olyan pályázók jelentkezését várják, akik legfeljebb háromszor nyertek a STAFÉTA pályázaton.

A pályázatok elbírálására felkért kuratórium tagjai:

  • Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója
  • Petrányi Barna, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Vadas Zsófia Tamara, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Pass Andrea, háromszoros STAFÉTA-győztes író, rendező
  • Rajtuk kívül konzultációs jogkörrel vesz részt a projektben Barda Beáta és Rozgonyi-Kulcsár Viktória.

A nyertes pályaműveket – kategóriánként legfeljebb két-két projektet –, melyeknek címét és alkotóját 2021. december 31-ig nyilvánosságra hozzák, 2022. március 1. és december 31. között mutatják majd be.

A pályázatokat a FÜGE Egyesület oldalán várják november 5-én 16.00 óráig.

Fejléckép: Jelenet Fekete Ádám STAFÉTA-győztes Haloktatás, márványprotézissel című előadásából (fotó: Éder Vera / Trafó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.