Színház

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

2021.08.04. 11:25
Ajánlom
Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.

Az Ex Katedra premierjére Szegeden, a 31. Thealter Fesztiválon kerül sor augusztus 5-én. A Régi Zsinagógában tartott előadás személyes történeteken keresztül idézi fel a 20. század utolsó évtizedét, az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig.

Az emlékeket a pandémia hívta elő, a társulat tagjai közösen idézték fel, hogy honnan jöttek, milyen örökséget ment át a rendszerváltás idején született nemzedék az általános iskolából,

arról a helyből, amely alapjaiban határozta meg a gyerekkorukat.

Az előadás nem idealizál, nyíltan szól tiltott szerelmekről és legjobb barátságokról, miközben beszél a mindannyiunk által megtapasztalt jelenségekről is: bántalmazásról és rasszizmusról, versengésről és kudarcokról, beilleszkedési nehézségekről és tanári önkényről.

Az augusztus 25-én és 26-án játszott Kolónia viszont egészen már területre viszi az érdeklődőket. A színházi séta a Trafóból Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe vezet, ahol az érdeklődők színészek és énekesek részvételével nyerhetnek betekintést a hely kevésbé ismert múltjába. Velük tart Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja éppen a dohánygyár falai között élő kolóniában lelt menedékre, valamint Abouzar és fia, Armon, a déli határ tranzitzónák világának utolsó szemtanúi.

Történeteiken keresztül egyszerre keveredik múlt és jelen, a ’40-es évek és a ma, melyet egyetlen dolog köt össze: a befogadó ország, Magyarország.

Az Ex Katedra augusztus 5-én látható a szegedi Régi Zsinagógában, míg a Kolónia bemutatója augusztus 25-én és 26-án lesz a Kőbányai úti volt dohánygyárban.

Fejléckép forrása: STEREO AKT

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.