Színház

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

2021.08.04. 11:25
Ajánlom
Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.

Az Ex Katedra premierjére Szegeden, a 31. Thealter Fesztiválon kerül sor augusztus 5-én. A Régi Zsinagógában tartott előadás személyes történeteken keresztül idézi fel a 20. század utolsó évtizedét, az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig.

Az emlékeket a pandémia hívta elő, a társulat tagjai közösen idézték fel, hogy honnan jöttek, milyen örökséget ment át a rendszerváltás idején született nemzedék az általános iskolából,

arról a helyből, amely alapjaiban határozta meg a gyerekkorukat.

Az előadás nem idealizál, nyíltan szól tiltott szerelmekről és legjobb barátságokról, miközben beszél a mindannyiunk által megtapasztalt jelenségekről is: bántalmazásról és rasszizmusról, versengésről és kudarcokról, beilleszkedési nehézségekről és tanári önkényről.

Az augusztus 25-én és 26-án játszott Kolónia viszont egészen már területre viszi az érdeklődőket. A színházi séta a Trafóból Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe vezet, ahol az érdeklődők színészek és énekesek részvételével nyerhetnek betekintést a hely kevésbé ismert múltjába. Velük tart Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja éppen a dohánygyár falai között élő kolóniában lelt menedékre, valamint Abouzar és fia, Armon, a déli határ tranzitzónák világának utolsó szemtanúi.

Történeteiken keresztül egyszerre keveredik múlt és jelen, a ’40-es évek és a ma, melyet egyetlen dolog köt össze: a befogadó ország, Magyarország.

Az Ex Katedra augusztus 5-én látható a szegedi Régi Zsinagógában, míg a Kolónia bemutatója augusztus 25-én és 26-án lesz a Kőbányai úti volt dohánygyárban.

Fejléckép forrása: STEREO AKT

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.