Színház

Ismét Erdélyi Hét Gyulán

2022.07.22. 15:40
Ajánlom
Ötödik alkalommal rendezik meg a Gyulai Várszínházban augusztus 1-7. között az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, melyen számos határon túli társulat produkciója várja a közönséget.

Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül sokszínű, a fesztivál igyekszik ezt meg is mutatni a színházak legjobb előadásai közül válogatott, egyhetes programsorozattal.

A gyergyói Figura Stúdió a Káosz című előadásával érkezik Gyulára, ami három, a harmincas éveiben járó nő életét mutatja be a Várszínpadon, Barta Borókával, Szilágyi Mirával és Vajda Gyöngyvérrel.

A Káosz valódi káoszba torkollik, és sikeresen mossa el a határokat a sajnálat és a humor, az együttérzés és a megvetés, a tragédia és a felhőtlen nevetés között.

A nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulata az egyik legnagyobb, legnépszerűbb magyar musicalt, a Valahol Európábant hozza Gyulára, a Tószínpadra, Györfi Csaba rendezésében.

A Szatmárnémeti Színház Harag György Társulata produkciójaként László Miklós klasszikus vígjátékát, a rendkívül népszerű, a tengerentúlon is ismert, a számtalan alkalommal, nagy sikerrel fel- és átdolgozott Illatszertárt láthatja a közönség a művelődési ház színpadán. Az érzelmes és egyben nevettető történetet andalító dallamok, magyar költők – Kosztolányi Dezső, Kaffka Margit, Nadányi Zoltán, Kemény Simon, Gárdonyi Géza – verseinek zenés feldolgozásai teszik lelket simogatóvá.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Kabóca Bábszínházzal és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös előadásában Katona József Szabó Borbála által átírt Bánk című darabját adja elő a Tószínpadon, úgy, hogy a közönség is a színpadon foglal majd helyet, ezért a nézőszám korlátozott.

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház az Özvegy Karnyóné és két szeleburdiak és a Vitéz László és az elátkozott malom nagysikerű előadásával szerepel majd a Várszínpadon.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Orwell Állatfarmjából Erős Ervin–Klemm Dávid–Lénárd Róbert által készített, látványos musicaljét adja elő a Tószínpadon Puskás Zoltán rendezésében.

A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház pedig Molnár Ferenc A doktor úr című zenés vígjátékát mutatja be a művelődési ház színpadán Keresztes Attila rendezésében. Molnár Ferenc neve egybeforrt a tökéletes színpadi ismeretekkel megírt, pergő bohózatokkal. A doktor úr a szerző fiatalkori, első színpadi műve, ám páratlan drámatechnikája, fordulatos szerkesztése és ironikusan elrajzolt vígjátéki karakterei már ebben is megtalálhatók. 

Az Erdélyi Hét előadásai az elmúlt években mindig nagy közönségsikert arattak, miközben számos szakmai érdeklődőt is Gyulára vonzottak. A program alapján várható, hogy idén is így lesz.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet az Állatfarm előadásából (forrás: Gyulai Várszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.