Színház

Ismét Erdélyi Hét Gyulán

2022.07.22. 15:40
Ajánlom
Ötödik alkalommal rendezik meg a Gyulai Várszínházban augusztus 1-7. között az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, melyen számos határon túli társulat produkciója várja a közönséget.

Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül sokszínű, a fesztivál igyekszik ezt meg is mutatni a színházak legjobb előadásai közül válogatott, egyhetes programsorozattal.

A gyergyói Figura Stúdió a Káosz című előadásával érkezik Gyulára, ami három, a harmincas éveiben járó nő életét mutatja be a Várszínpadon, Barta Borókával, Szilágyi Mirával és Vajda Gyöngyvérrel.

A Káosz valódi káoszba torkollik, és sikeresen mossa el a határokat a sajnálat és a humor, az együttérzés és a megvetés, a tragédia és a felhőtlen nevetés között.

A nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulata az egyik legnagyobb, legnépszerűbb magyar musicalt, a Valahol Európábant hozza Gyulára, a Tószínpadra, Györfi Csaba rendezésében.

A Szatmárnémeti Színház Harag György Társulata produkciójaként László Miklós klasszikus vígjátékát, a rendkívül népszerű, a tengerentúlon is ismert, a számtalan alkalommal, nagy sikerrel fel- és átdolgozott Illatszertárt láthatja a közönség a művelődési ház színpadán. Az érzelmes és egyben nevettető történetet andalító dallamok, magyar költők – Kosztolányi Dezső, Kaffka Margit, Nadányi Zoltán, Kemény Simon, Gárdonyi Géza – verseinek zenés feldolgozásai teszik lelket simogatóvá.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Kabóca Bábszínházzal és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös előadásában Katona József Szabó Borbála által átírt Bánk című darabját adja elő a Tószínpadon, úgy, hogy a közönség is a színpadon foglal majd helyet, ezért a nézőszám korlátozott.

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház az Özvegy Karnyóné és két szeleburdiak és a Vitéz László és az elátkozott malom nagysikerű előadásával szerepel majd a Várszínpadon.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Orwell Állatfarmjából Erős Ervin–Klemm Dávid–Lénárd Róbert által készített, látványos musicaljét adja elő a Tószínpadon Puskás Zoltán rendezésében.

A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház pedig Molnár Ferenc A doktor úr című zenés vígjátékát mutatja be a művelődési ház színpadán Keresztes Attila rendezésében. Molnár Ferenc neve egybeforrt a tökéletes színpadi ismeretekkel megírt, pergő bohózatokkal. A doktor úr a szerző fiatalkori, első színpadi műve, ám páratlan drámatechnikája, fordulatos szerkesztése és ironikusan elrajzolt vígjátéki karakterei már ebben is megtalálhatók. 

Az Erdélyi Hét előadásai az elmúlt években mindig nagy közönségsikert arattak, miközben számos szakmai érdeklődőt is Gyulára vonzottak. A program alapján várható, hogy idén is így lesz.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet az Állatfarm előadásából (forrás: Gyulai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.