Színház

Ismét látható a délszláv háború traumáját feldolgozó előadás a Pinceszínházban

2023.01.19. 10:30
Ajánlom
A Mirad, egy fiú Boszniából című darabot tavaly júniusban mutatták be a Pinceszínház és a Freeszfe Egyesület közös produkciójaként, Siflis Anna rendezésében. A januárban és februárban is látható előadás egy családi történeten keresztül történő traumafeldolgozás, melynek kapcsán ízelítőt kaphatunk a balkáni mentalitásból és zenéből is.

Egyszer csak szél kerekedik Boszniában, és elkezdi szétlökdösni az embereket, el egymástól, el messzire. Tapogatózniuk kell ebben a felfordult világban. Alattomosan kúszik be a háború az emberek mindennapjaiba, és máris a közepében ülnek. Djuka és Fazila keresik az unokaöccsüket, Miradot, aki ide-oda vetődik, menekül, néha csak sétál. 

„Az előadás a délszláv háború első két évét dolgozza fel, akként, hogy a fókusz a szereteten, a családon és a hazán legyen. Valamint azon a túlélésmechanizmuson, amit háború alatt kialakít magában az ember. Ez a képesség humorral, elfojtásokkal és félelemmel teli. Azt próbáljuk megmutatni, hogy

a háborúnak a szörnyűség mellett mindig van emberi oldala is, amikor kijön a személyiség valódi énje: miként ragaszkodik, kötődik a másikhoz

– nyilatkozta az előadás kapcsán Siflis Anna rendező.

Mirad2-101509.jpg

Tóth András a Mirad, egy fiú Boszniából című előadásban (Fotó/Forrás: Pinceszínház)

Egy háború traumáit feldolgozni hosszan tartó, talán egy életen át húzódó folyamat. Akkor is, ha az ember nem közvetlenül válik az események részesévé. De ezt sajnos tudjuk, és a saját bőrünkön tapasztaljuk manapság is. A Mirad, egy fiú Boszniából című előadás egy családi történeten keresztül történő traumafeldolgozás, megfűszerezve egy kis balkáni mentalitással és zenével.

Őszinte és megrázó történet két fiatal felnőttről, akiknek az életútját és kapcsolatát a háború teljesen átírta és egy fiatal fiúról, aki otthonát, identitását és jövőjét két csatatér között, menekülés közben vesztette el.

A nézők erre a bő egy órára a Balic család barátaivá válnak, megismerik a történetüket, a hagyományaikat és az életútjukat, betekintést nyernek szarajevói életükbe. A délszláv háború harminc éve kezdődött, és hivatalosan húsz éve ért véget, ám minden, az előadásban elhangzó mondat és történet, történhetne akár ma is, akár ebben a pillanatban, alig néhány száz kilométerre tőlünk... ahogy harminc éve is.

A február 26-i előadás után Katarzis – Színháztól a lélekig címmel témafeldolgozó beszélgetésen vehetünk részt, Németh Zsófia pszichológus vezetésével.

Mirad3-101713.jpg

Jelenet a Mirad, egy fiú Boszniából című előadásból (Fotó/Forrás: Pinceszínház)

Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából

A Pinceszínház és a Freeszfe Egyesület közös produkciója

Fordította: Simon Márta

 

FAZILA BALIC: Nagyabonyi Emese

DJUKA BALIC: Ricz Ármin

MIRAD BALIC: Tóth András

Dramaturg: Hámor Anna Csillag

Látványtervező: Mihály-Geresdi Zsófia

Drámainstruktor: Kabdebon Dominik

Rendező: Siflis Anna

 

Következő előadás-időpontok:

Január 23. hétfő 19.00

Február 26. vasárnap 19.00

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Fejléckép: Ricz Ármin, Nagyabonyi Emese és Tóth András a Mirad, egy fiú Boszniából című előadásban (Forrás: Pinceszínház)

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Kapcsolódó

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Vizuál

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Klasszikus

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.